Malo šta će se promijeniti na granici BiH i HR

- Iako je Hrvatska od danas u šengen zoni, za građane Bosne i Hercegovine malo šta će se promeniti kažu nadležni.

Bosna i Hercegovina 01.01.2023 | 15:41
Malo šta će se promijeniti na granici BiH i HR

U Gradišci na graničnom prelazu manje je gužve nego obično, ali primetni automobili sa oznakama Švajcarske, Austrije, Slovenije, Njemačke, jer se dijaspora nakon praznika vraća kući, a neki će sačekati sledeći vikend da pravoslavni Božić provedu u zemlji rođenja.

“Kada govorimo o šengenskom prostoru gdje putuju državljani BiH, to je svakodnevnica (Slovenija, Mađarska i druge zemlje), sama činjenica da sada ispunjavaju uslove ulaska u navedene zemlje ukazuje na to da će pod istim uslovima moći da putuju i u Hrvatsku, pri čemu svakako treba imati u vidu mogućnost naknadnih izmjena režima i uslova ulaska u zemlje šengena", rekli su u Graničnoj pliciji BiH, prenijela je sarajevska N1 tv.

Prema informacijama kojima raspolaže Granična policija BiH, nastaviće se, kao i do sada u Hrvatskoj primjenjivati važeće odredbe Zakona o šengenskim granicama, dok će se informacijski sistem Evropske unije (npr. EES i ETIAS) početi primjenjivati od dana kada Evropska komisija donese odluku o tome. 

Isto tako, na zajedničkim lokacijama graničnih prelaza, ulaskom Hrvatske u šengenski prostor neće biti promjena u vezi načina obavljanja granične kontrole, kažu u Graničnoj policiji BiH.

Iz Grada Gradiška kažu da se ne plaše šengenskih pravila jer su već nekoliko godina na snazi pooštrene kontrole. Ipak, ističu da je međugranične saradnja dobra i da je šansa u međudržavnoj trgovini, privrednoj aktivnosti, ali i razmjeni podataka.

(Tanjug Foto: Tanjug) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Tatar

01.01.2023 15:21

A šta bi to trebalo da se promeni.Najbolje bi bilo da se sve promeni a samo da mi ostanemo isti.Sve i svakoga bi mi menjali samo sebe ne.

ODGOVORITE
Name

E moj Bože

01.01.2023 15:36

Ko nam je kriv, svi idu naprijed samo naš baja ronhil i njegov drug Čović nas guraju nazad, nismo svjesni koliko je ovo uspjeh, predješ granicu u Hrvatsku i dodjeđ do Norveške i Švedske a da te niko ništa ne pita, a mi tapkajmo u mjestu sa bajom i čovićem,.

ODGOVORITE
Name

Realista

01.01.2023 16:04

Svi su krivi, kriv je i Dodik i Čović i Komšić i Bakir. Svi pričaju o nacionalnoj ugroženosti a kradu pare. Ne može se samo pričati da je Dodik kriv, naravno da jeste ali nije jedini. Sve se može dogovoriti da ima volje praviti kompromise.

Name

Prolaznik

01.01.2023 16:07

Kad mi već nećemo, nadam se da će naša unučad i njihova djeca ovo doživiti, dok se biologija ne riješi ovih lopovskih političara, mi nećemo niti možemo naprijed, samo nazad sa njima,.

ODGOVORITE
Name

Dušan

01.01.2023 16:34

Zamislite da EU otvori granice građanima BIH bez iakvih papiran osim lične karteU BIH bi za gdoinu dana ostali samo staci preko 60 godina da žive.

ODGOVORITE
Name

Ako ćemo pravo

02.01.2023 11:17

Pa i sada mogu ići preko granice. Za ta tri mjeseca mogu naći posao i ostati. Nije to neka velika razlika. S tim što treba ići ka EU, ka zajednici uspješnih zemalja.