Изабрана прва жена на чело Савјета министара БиХ

ХДЗ-ова Борјана Кришто је на првој ванредној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ изабрана за предсједавајућу Савјета министара БиХ са 23 гласа за и 15 против.

Босна и Херцеговина 28.12.2022 | 14:16
Изабрана прва жена на чело Савјета министара БиХ

Коментаришући њен експозе, посланик ПДП-а Бранислав Бореновић је током дискусије скренуо пажњу да Кришто није рекла ни ријеч о привременом укидању акциза на гориво и смањењу стопе ПДВ-а на основне животне намирнице.

"Спомињала су се законска рјешења, али не постоје два економски најпотребнија законска рјешења, а која се тичу Савјета министара”, закључио је Бореновић.

Посланик СДС-а Младен Босић поздравио је брзо формирање власти, али је рекао и да је нова владајућа коалиција власт континуитета, те да нови Савјет министара БиХ неће бити ништа бољи од претходног сазива, који се не може похвалити резултатима рада.

О је указао и на чињеницу да је БиХ под доминантним утицајем Хрватске...

"Брзина којом се формира ова власт јесте импресивна. То је зато што треба послати поруку европским представницима да се нешто ново дешава - рекао је.

Посланик СДП-а Саша Магазиновић, доедавни велики критичар политике ХДЗ-а и СНСД-а, је рекао да му се допало то што је Кришто поручила да ништа неће моћи бити реализовано без Парламентарне скупштине БиХ.

"Нећу казати око чега се госпођа Кришто и ја не слажемо. Хајдемо говорити о ономе око чега се слажемо”, рекао је помирљив Магазиновић.

Сања Вулић (СНСД) је поручила да јој је изузетно драго да први пут у постдејтонској БиХ се поштују сви рокови.

- Ко год је имао прилику да сарађује са госпођом Кристо зна да се ради о једној одговорној и моћној зени. Када је у питању клуб СНСД-а дајемо апсолутну подршку - рекла је Вулић.

Борјана Кришто је прва жена на челу Савјета министара БиХ. Она се захвалила на указаном повјерењу и истакла да заједнички програм ХДЗ-а, СНСД-а и странака "Осморке" има за циљ заједничко дјеловање у складу са Уставом БиХ, као и да је, због добробити грађана, раније политичке сукобе потребно оставити по страни.

Она је казала да је приортиет БиХ пут у ЕУ и НАТО савез.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Деко

28.12.2022 14:15

Сигуран сам, 100 %, да ова Човићева Зељка Цвијановић, ни сама не вјерује у истинитост и проведбу садржаја свог експозеа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

28.12.2022 14:34

Е јесмо се усрецили благо нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гугун

28.12.2022 14:47

Има ли ко увид преко којих кревета се пењала?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално гледање!

28.12.2022 14:52

Саша Мсгазиновиц се изгубило зар не чује и не види да Кристо инсистира на Цовицевим идејама да буде конзенсус само 3 народа а да остали немају право одлучивати ни бирати нити да их неко бира. Чисто одвајање од осталих , зидова и рома. Они су избрисани и из њених планова сто није добар пут ка ЕУ гдје су сви истини и имају иста права. Сад се и Даса као и шеф му закачио за тронационалне идеје без услова за исто право и мањинских народа. Додик и Вовиц су поставили услова а шта осморка??

ОДГОВОРИТЕ
Name

&

28.12.2022 14:58

Изабрани да се веру и по глави да нам с...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.12.2022 16:27

Све ове заједничке функције државе БиХ, требао је бирати народ на изборима из оба ентитета, а не тајкунски криминалци који стално протурају своје људе само ради своји лични интереса у БиХ.

Name

&

28.12.2022 18:38

Ма њима је битно да имају оквир државе и да могу радити то што раде народ им је задња ставка

Name

Маx

28.12.2022 15:31

Бореновицу, напоран си!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливер

28.12.2022 16:03

Приоритет пут у НАТО савез. Зар нису пдв и акцизе да се помогне градјанима.. НАТО савез је савез имепријалиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајна

28.12.2022 16:56

Е јесте постена зена и досла де треба .Могу сад да раде ста хоце сад додик и његова секта трљају руке стигло им појацање јос у кради ал јадни градани из ХДЗ И РС сносице писледице од лопова оваквих и криминалаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

28.12.2022 20:41

Камо среће да је Академик Славо на мјесту ове човићке.нема народ памети.волио бих упознати Академика...