Izabrana prva žena na čelo Savjeta ministara BiH

HDZ-ova Borjana Krišto je na prvoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabrana za predsjedavajuću Savjeta ministara BiH sa 23 glasa za i 15 protiv.

Bosna i Hercegovina 28.12.2022 | 14:16
Izabrana prva žena na čelo Savjeta ministara BiH

Komentarišući njen ekspoze, poslanik PDP-a Branislav Borenović je tokom diskusije skrenuo pažnju da Krišto nije rekla ni riječ o privremenom ukidanju akciza na gorivo i smanjenju stope PDV-a na osnovne životne namirnice.

"Spominjala su se zakonska rješenja, ali ne postoje dva ekonomski najpotrebnija zakonska rješenja, a koja se tiču Savjeta ministara”, zaključio je Borenović.

Poslanik SDS-a Mladen Bosić pozdravio je brzo formiranje vlasti, ali je rekao i da je nova vladajuća koalicija vlast kontinuiteta, te da novi Savjet ministara BiH neće biti ništa bolji od prethodnog saziva, koji se ne može pohvaliti rezultatima rada.

O je ukazao i na činjenicu da je BiH pod dominantnim uticajem Hrvatske...

"Brzina kojom se formira ova vlast jeste impresivna. To je zato što treba poslati poruku evropskim predstavnicima da se nešto novo dešava - rekao je.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović, doedavni veliki kritičar politike HDZ-a i SNSD-a, je rekao da mu se dopalo to što je Krišto poručila da ništa neće moći biti realizovano bez Parlamentarne skupštine BiH.

"Neću kazati oko čega se gospođa Krišto i ja ne slažemo. Hajdemo govoriti o onome oko čega se slažemo”, rekao je pomirljiv Magazinović.

Sanja Vulić (SNSD) je poručila da joj je izuzetno drago da prvi put u postdejtonskoj BiH se poštuju svi rokovi.

- Ko god je imao priliku da sarađuje sa gospođom Kristo zna da se radi o jednoj odgovornoj i moćnoj zeni. Kada je u pitanju klub SNSD-a dajemo apsolutnu podršku - rekla je Vulić.

Borjana Krišto je prva žena na čelu Savjeta ministara BiH. Ona se zahvalila na ukazanom povjerenju i istakla da zajednički program HDZ-a, SNSD-a i stranaka "Osmorke" ima za cilj zajedničko djelovanje u skladu sa Ustavom BiH, kao i da je, zbog dobrobiti građana, ranije političke sukobe potrebno ostaviti po strani.

Ona je kazala da je priortiet BiH put u EU i NATO savez.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Deko

28.12.2022 14:15

Siguran sam, 100 %, da ova Čovićeva Zeljka Cvijanović, ni sama ne vjeruje u istinitost i provedbu sadržaja svog ekspozea.

ODGOVORITE
Name

Ccc

28.12.2022 14:34

E jesmo se usrecili blago nama.

ODGOVORITE
Name

Gugun

28.12.2022 14:47

Ima li ko uvid preko kojih kreveta se penjala?

ODGOVORITE
Name

Realno gledanje!

28.12.2022 14:52

Saša Msgazinovic se izgubilo zar ne čuje i ne vidi da Kristo insistira na Covicevim idejama da bude konzensus samo 3 naroda a da ostali nemaju pravo odlučivati ni birati niti da ih neko bira. Čisto odvajanje od ostalih , zidova i roma. Oni su izbrisani i iz njenih planova sto nije dobar put ka EU gdje su svi istini i imaju ista prava. Sad se i Dasa kao i šef mu zakačio za tronacionalne ideje bez uslova za isto pravo i manjinskih naroda. Dodik i Vovic su postavili uslova a šta osmorka??

ODGOVORITE
Name

&

28.12.2022 14:58

Izabrani da se veru i po glavi da nam s...

ODGOVORITE
Name

re

28.12.2022 16:27

Sve ove zajedničke funkcije države BiH, trebao je birati narod na izborima iz oba entiteta, a ne tajkunski kriminalci koji stalno proturaju svoje ljude samo radi svoji lični interesa u BiH.

Name

&

28.12.2022 18:38

Ma njima je bitno da imaju okvir države i da mogu raditi to što rade narod im je zadnja stavka

Name

Max

28.12.2022 15:31

Borenovicu, naporan si!

ODGOVORITE
Name

Oliver

28.12.2022 16:03

Prioritet put u NATO savez. Zar nisu pdv i akcize da se pomogne gradjanima.. NATO savez je savez imeprijalista.

ODGOVORITE
Name

Rajna

28.12.2022 16:56

E jeste postena zena i dosla de treba .Mogu sad da rade sta hoce sad dodik i njegova sekta trljaju ruke stiglo im pojacanje jos u kradi al jadni gradani iz HDZ I RS snosice pisledice od lopova ovakvih i kriminalaca.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

28.12.2022 20:41

Kamo sreće da je Akademik Slavo na mjestu ove čovićke.nema narod pameti.volio bih upoznati Akademika...