Овај закон је морао да иде у редовну процедуру

„Пронаталитетне мјере се не могу само односити на вишечлане породице са четворо и више дјеце само у погледу оних који су незапослени, јер ако причамо о наталитету морамо да водимо рачуна и о вишечланим породицама у којима родитељи имају ријешен радни статус“, напомиње Говедарица.

Република Српска 28.12.2022 | 11:44
Овај закон је морао да иде у редовну процедуру

Закон о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској је сувише битан да би се доносио по хитном поступку и сматрамо да је у циљу добијања бољих рјешења он требао да иде у редовну процедуру, рекао је Вукота Говедарица, шеф Клуба посланика СДС у Народној скупштини Републике Српске.

Он је поручио да, иако овим законом добијамо рјешења која су нешто боља у односу на оно што смо имали прије, пронаталитетне мјере требају бити конкретније и јасније.

Исто тако, додаје он, цијенимо да је потребно направити разлику између вишечланих породица које имају четворо малољетне дјеце и вишечланих породица која нпр. има једно малољетно дијете.

Како би се горе наведена питања у Закону прецизно дефинисала Клуб посланика СДС у НСРС је припремио два амандмана. 

„Првим амандманом се предлаже да се мјесечно примање исплаћује у новчаном износу које Влада РС утврђује рјешењем, а које не може бити ниже од 750 КМ за једно малољетно дијете, 150 за друго, 200 КМ за треће и 300 КМ за четврто и свако наредно малољетно дијете. Тако ћемо изаћи у сусрет оним породицама које имају четворо малољетне дјеце и омогућити им да имају мјесечно примање од 1300 КМ“,  појаснио је Говедарица.

Додаје да је Клуб посланика СДС предложио и нови став у члану 8. овог Закона који се односи на годишње примање за вишечлане породице у којима су оба родитеља запослени.
 
„Имамо значајан број вишечланих породица у којима су оба родитеља запослена и ми сматрамо да за те породице треба увести годишњи новчани додатак које би се исплаћивало на крају сваке текуће године. Према нашем амандману новчано годишње примање у износу које Влада утврђује рјешењем не би могло бити мање од 1200 КМ по сваком малољетном дијетету, а исплаћивало би се у посљедњем мјесецу текуће године“, казао је Говедарица. 

Истакао је да би рјешења била много боља да је Закон о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској ишао у редовној процедури. Он је изразио очекивање да ће бити прилике за побољшање овог закона у наредном периоду.

"Клуб посланика СДС је предложио закључак којим се дефинише да НСРС задужује Владу РС да у року од 90 дана од ступања овог закона на снагу сачини и у скупштинску процедуру упути информацију о примјени овог закона како би се због скраћене процедуре у којој је усвојен текст закона извршила детаљна анализа овог законског рјешења. Тако би имали бољу слику о томе како се примјењује и евентуалним проблемима који настају на терену и да онда ако буде потребе Закон кроз одређене измјене и допуне побољшамо“, истакао је Говедарица.

(БН) 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Ауххх

28.12.2022 11:10

Срби и закони,па тога нема за тајкуне само за беду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реаговање

28.12.2022 11:57

А одакле новац да се финаснирају ти што буду рађали за плату. Да то можда неће паре влади падати с неба. Само ће увести још веће порезе, и акцизе, следи и закон о акцизтама на струју, хлеб и храну, па ће тим парама давати плати некоме што иима прекобројну децу. Држава је морала да изгради фабрике и да посао у приведи онима који немају ни једно дијете да би могли имати. А не да се даје незарађена плата некоме. Лако је бити популиста и дијелити новац с туђих леђа.

Name

ре

28.12.2022 11:58

Толики новац ни Њемачка не би имала да плаћа, неће порески обвезници РС да финансирају то.

Name

Пз

28.12.2022 17:11

Одакле паре сто се Додик не одрекне својих тако великих примања?Пензионер 40 година радног стажа Отхранила двоје дјеце уз рад и сад пемзија 550 км таман за хљеб млијеко и љекове.Једно питање хо¢е ли и Горица Додикдобити та примања?Наша дјеца требада су расута по цијелом свијету за коромхљеба!

Name

А

28.12.2022 11:30

Једини из Сдс којег се Додик помало бојао,зато га је преко Цицка и смјенио!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

28.12.2022 11:41

Док сте Ви били у власти,породице су уживале у примањима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2022 13:05

Нису само породице, посебно је уживала борачка популација. И ти Вукота као искусни борац који је иако млад јуришао на непријатељске бункере и бранио Републику Српску, то добро знаш. Да си министар за борачка питања ријешио би све проблеме са којима се сусрећу борци.

Name

Ре

28.12.2022 13:33

Како нису, јесули имали , Акцизе, Пдв, ИРБ, евр, свјет, банку, ММф, јели било банка, Кореја 1 2 3, Кинеза, да ли знаш за дјецу опозиције и гдје раде а дјеца позиције већина на буџету , пензије су касниле али би и ове касниле да се исплаћује колико се скупи ,зато су на буџету и прије Короне се сваки мјесец додавало 22 милиона да би се исплатила пуна пензија, тако да како год окренеш ови из опозиције су бар часнији.

Name

Ре

28.12.2022 16:19

Нису само породице, посебно је уживала борачка популација. И ти Вукота као искусни борац који је иако млад јуришао на непријатељске бункере и бранио Републику Српску, то добро знаш. Да си министар за борачка питања ријешио би све проблеме са којима се сусрећу борци.

Name

МД пензионер

28.12.2022 12:56

Господо јели вама познат број радника који су пред пензију а не могу да остваре то право због не плацених доприноса,а ви хоцете да плацате доприносе за некога ко сједи куци уз своју дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.12.2022 13:03

Боже драги помози, умјесто да каже та помоћ и треба да буде за незапослене јер њина заиста и треба, он сад кобајаги то протеже и на запослене! Стварно ова опозиција лута од немила до недрага и ни сами не знају шта хоће већ би да само контрирају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Милана

28.12.2022 17:29

Све је цовјек у праву,а ти то несмијес да признас, а и дубоко си се завукао газди у супак да си увјек у тоталном мраку

Name

За Милана

28.12.2022 19:23

Теби је Милане боље да, прије него сто неку глупост написес процитас ста се подразумијева под пронаталитетном политиком и мјерама.

Name

Милан за За Милана

28.12.2022 20:01

Од тебе опозиционог секташа ништа друго се не може очекивати да слијепо заступаш ставове који немају подршку грађана и то се стално показује на изборима а ти и даље слијеп код очију!

Name

Солунац

28.12.2022 13:04

Јел ово онај сто се прогласио председником па се послије увалио у вијеце народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

28.12.2022 16:06

Ако се усвоји овај приједлог и угради у закон: а) хоће ли Ромске породице које имају више од 4 дјеце а не раде добијати помоћ у истом износу као и православне породице. б) хоће ли се овај закон односити и на друге несрпске породице (Бошњаке, Католике, Јевреје итд итд).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

28.12.2022 19:57

Дај скини се више ти љигавце један Ко тебе уопште шта пита

Name

Деда

29.12.2022 06:56

Ја сам одхранио 4 деце...одрасли и отисли трбухом за крухом...тако це бити и са овом децом...западу отхранимо и одсколујемо радну снагу...јос једна промасена инвестиција...браво..

ОДГОВОРИТЕ