Ovaj zakon je morao da ide u redovnu proceduru

„Pronatalitetne mjere se ne mogu samo odnositi na višečlane porodice sa četvoro i više djece samo u pogledu onih koji su nezaposleni, jer ako pričamo o natalitetu moramo da vodimo računa i o višečlanim porodicama u kojima roditelji imaju riješen radni status“, napominje Govedarica.

Republika Srpska 28.12.2022 | 11:44
Ovaj zakon je morao da ide u redovnu proceduru

Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj je suviše bitan da bi se donosio po hitnom postupku i smatramo da je u cilju dobijanja boljih rješenja on trebao da ide u redovnu proceduru, rekao je Vukota Govedarica, šef Кluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je poručio da, iako ovim zakonom dobijamo rješenja koja su nešto bolja u odnosu na ono što smo imali prije, pronatalitetne mjere trebaju biti konkretnije i jasnije.

Isto tako, dodaje on, cijenimo da je potrebno napraviti razliku između višečlanih porodica koje imaju četvoro maloljetne djece i višečlanih porodica koja npr. ima jedno maloljetno dijete.

Кako bi se gore navedena pitanja u Zakonu precizno definisala Кlub poslanika SDS u NSRS je pripremio dva amandmana. 

„Prvim amandmanom se predlaže da se mjesečno primanje isplaćuje u novčanom iznosu koje Vlada RS utvrđuje rješenjem, a koje ne može biti niže od 750 КM za jedno maloljetno dijete, 150 za drugo, 200 КM za treće i 300 КM za četvrto i svako naredno maloljetno dijete. Tako ćemo izaći u susret onim porodicama koje imaju četvoro maloljetne djece i omogućiti im da imaju mjesečno primanje od 1300 КM“,  pojasnio je Govedarica.

Dodaje da je Кlub poslanika SDS predložio i novi stav u članu 8. ovog Zakona koji se odnosi na godišnje primanje za višečlane porodice u kojima su oba roditelja zaposleni.
 
„Imamo značajan broj višečlanih porodica u kojima su oba roditelja zaposlena i mi smatramo da za te porodice treba uvesti godišnji novčani dodatak koje bi se isplaćivalo na kraju svake tekuće godine. Prema našem amandmanu novčano godišnje primanje u iznosu koje Vlada utvrđuje rješenjem ne bi moglo biti manje od 1200 КM po svakom maloljetnom dijetetu, a isplaćivalo bi se u posljednjem mjesecu tekuće godine“, kazao je Govedarica. 

Istakao je da bi rješenja bila mnogo bolja da je Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj išao u redovnoj proceduri. On je izrazio očekivanje da će biti prilike za poboljšanje ovog zakona u narednom periodu.

"Кlub poslanika SDS je predložio zaključak kojim se definiše da NSRS zadužuje Vladu RS da u roku od 90 dana od stupanja ovog zakona na snagu sačini i u skupštinsku proceduru uputi informaciju o primjeni ovog zakona kako bi se zbog skraćene procedure u kojoj je usvojen tekst zakona izvršila detaljna analiza ovog zakonskog rješenja. Tako bi imali bolju sliku o tome kako se primjenjuje i eventualnim problemima koji nastaju na terenu i da onda ako bude potrebe Zakon kroz određene izmjene i dopune poboljšamo“, istakao je Govedarica.

(BN) 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Auhhh

28.12.2022 11:10

Srbi i zakoni,pa toga nema za tajkune samo za bedu.

ODGOVORITE
Name

reagovanje

28.12.2022 11:57

A odakle novac da se finasniraju ti što budu rađali za platu. Da to možda neće pare vladi padati s neba. Samo će uvesti još veće poreze, i akcize, sledi i zakon o akciztama na struju, hleb i hranu, pa će tim parama davati plati nekome što iima prekobrojnu decu. Država je morala da izgradi fabrike i da posao u privedi onima koji nemaju ni jedno dijete da bi mogli imati. A ne da se daje nezarađena plata nekome. Lako je biti populista i dijeliti novac s tuđih leđa.

Name

re

28.12.2022 11:58

Toliki novac ni Njemačka ne bi imala da plaća, neće poreski obveznici RS da finansiraju to.

Name

Pz

28.12.2022 17:11

Odakle pare sto se Dodik ne odrekne svojih tako velikih primanja?Penzioner 40 godina radnog staža Othranila dvoje djece uz rad i sad pemzija 550 km taman za hljeb mlijeko i ljekove.Jedno pitanje ho¢e li i Gorica Dodikdobiti ta primanja?Naša djeca trebada su rasuta po cijelom svijetu za koromhljeba!

Name

A

28.12.2022 11:30

Jedini iz Sds kojeg se Dodik pomalo bojao,zato ga je preko Cicka i smjenio!!!

ODGOVORITE
Name

OO7

28.12.2022 11:41

Dok ste Vi bili u vlasti,porodice su uživale u primanjima.

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2022 13:05

Nisu samo porodice, posebno je uživala boračka populacija. I ti Vukota kao iskusni borac koji je iako mlad jurišao na neprijateljske bunkere i branio Republiku Srpsku, to dobro znaš. Da si ministar za boračka pitanja riješio bi sve probleme sa kojima se susreću borci.

Name

Ре

28.12.2022 13:33

Како нису, јесули имали , Акцизе, Пдв, ИРБ, евр, свјет, банку, ММф, јели било банка, Кореја 1 2 3, Кинеза, да ли знаш за дјецу опозиције и гдје раде а дјеца позиције већина на буџету , пензије су касниле али би и ове касниле да се исплаћује колико се скупи ,зато су на буџету и прије Короне се сваки мјесец додавало 22 милиона да би се исплатила пуна пензија, тако да како год окренеш ови из опозиције су бар часнији.

Name

Re

28.12.2022 16:19

Nisu samo porodice, posebno je uživala boračka populacija. I ti Vukota kao iskusni borac koji je iako mlad jurišao na neprijateljske bunkere i branio Republiku Srpsku, to dobro znaš. Da si ministar za boračka pitanja riješio bi sve probleme sa kojima se susreću borci.

Name

MD penzioner

28.12.2022 12:56

Gospodo jeli vama poznat broj radnika koji su pred penziju a ne mogu da ostvare to pravo zbog ne placenih doprinosa,a vi hocete da placate doprinose za nekoga ko sjedi kuci uz svoju djecu.

ODGOVORITE
Name

Milan

28.12.2022 13:03

Bože dragi pomozi, umjesto da kaže ta pomoć i treba da bude za nezaposlene jer njina zaista i treba, on sad kobajagi to proteže i na zaposlene! Stvarno ova opozicija luta od nemila do nedraga i ni sami ne znaju šta hoće već bi da samo kontriraju!

ODGOVORITE
Name

Za Milana

28.12.2022 17:29

Sve je covjek u pravu,a ti to nesmijes da priznas, a i duboko si se zavukao gazdi u supak da si uvjek u totalnom mraku

Name

Za Milana

28.12.2022 19:23

Tebi je Milane bolje da, prije nego sto neku glupost napises procitas sta se podrazumijeva pod pronatalitetnom politikom i mjerama.

Name

Milan za Za Milana

28.12.2022 20:01

Od tebe opozicionog sektaša ništa drugo se ne može očekivati da slijepo zastupaš stavove koji nemaju podršku građana i to se stalno pokazuje na izborima a ti i dalje slijep kod očiju!

Name

Solunac

28.12.2022 13:04

Jel ovo onaj sto se proglasio predsednikom pa se poslije uvalio u vijece naroda.

ODGOVORITE
Name

tragac

28.12.2022 16:06

Ako se usvoji ovaj prijedlog i ugradi u zakon: a) hoće li Romske porodice koje imaju više od 4 djece a ne rade dobijati pomoć u istom iznosu kao i pravoslavne porodice. b) hoće li se ovaj zakon odnositi i na druge nesrpske porodice (Bošnjake, Katolike, Jevreje itd itd).

ODGOVORITE
Name

Tatar

28.12.2022 19:57

Daj skini se više ti ljigavce jedan Ko tebe uopšte šta pita

Name

Deda

29.12.2022 06:56

Ja sam odhranio 4 dece...odrasli i otisli trbuhom za kruhom...tako ce biti i sa ovom decom...zapadu othranimo i odskolujemo radnu snagu...jos jedna promasena investicija...bravo..

ODGOVORITE