Бећировић најавио нову апелацију Уставном суду

- Бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић најавио је да ће поднети апелацију Уставном суду ако Народна скупштина Републике Српске (НСРС) поново усвоји, како тврди, неуставан Закон о непокретној имовини.

Босна и Херцеговина 27.12.2022 | 11:24
Бећировић најавио нову апелацију Уставном суду

"Уколико Народна скупштина Републике Српске ипак усвоји предлог овог неуставног закона, позивам надлежне институције и агенције за провођење закона да поступе у складу са својим надлежностима", навео је Бећировић.

Позвао је и Тужилаштво БиХ да, у оквиру своје надлежности, покрене поступак против свих одговорних особа због непровођења коначних и обавезујућих одлука Уставног суда Босне и Херцеговине и кршења Устава БиХ.

Канцеларију високог представника у Босни и Херцеговини (ОХР) позвао је да, у оквиру своје надлежности, у конкретном случају, предузме мере којима ће се осигурати провођење одлука Уставног суда БиХ и, како наводи, омогућити континуирано кршење Устава БиХ.

Бећировић, преноси Фена, каже да је ову одлуку донео након што је НСРС поново на дневни ред данашње седнице ставила Предлог закона о непокретној имовини, који је Уставни суд БиХ 22. септембра прогласио неуставним.

Тада је, подсећа се, Уставни суд у одлуци навео да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционирање јавне власти јер је то питање у надлежности БиХ.

Истом одлуком, Уставни суд БиХ је ставио ван правне снаге закон о непокретној имовини и навео  да закон престаје да вважи наредног дана од дана објављивања одлуке Уставног суда БиХ у “Службеном гласнику БиХ”.

Бећировић је саопштио да према расположивим информацијама с терена, непокретна имовина која се, како каже, на неуставан начин поново покушава уредити неуставним законима Републике Српске, у неким јединицама локалне самоуправе неуставно и незаконито се књижи у корист ентитетских институција, јединица локалне самоуправе, јавних предузећа и јавних установа које је основао овај ентитет.

Сматра да то представља еклатантно кршење Устава БиХ, Споразума о питањима сукцесије република бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије из 2001. године, према којем се сва непокретна имовина води као државна и одлука Уставног суда БиХ, али, додаје, и Дејтонског мировног споразума према којима је уређење државне имовине у искључивој надлежности државних институција.

С обзиром на то да се, како тврди, ради о поновљеном покушају усвајања истог неуставног закона, Бећировић је позвао НСРС да Предлог закона о непокретној имовини која се користи за функционирање јавне власти одбије као неуставан и без правног основа за његово доношење.

(Тањуг Фото: Архив)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Лија

27.12.2022 10:41

Према добро обавештеном извору из предсједништва бих, поменути господин је из свог кабинета уклонио слику алије изетбеговића која се ту налазила од времена док је алија био предсједник тзв фбих, а потом у вријеме мандата његовог сина накита. Овај поступак је изазвао благорецено хаос медју бошњацима. Једни траже да се слика врати под пријетњом опозива новог члана предсједништва из реда муслимана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазов

27.12.2022 11:10

Не лази боте.

Name

Едо

27.12.2022 11:11

Само се будале баве сликама и зато зиве од социјалне помоци или хуманитарних 100 маркица пред изборе. Гледај ста цовјек ради и ради ли иста да би нам било боље. На основу тога му суди.

Name

Ре

27.12.2022 11:12

Лија ајд не сери.

Name

Ре

27.12.2022 11:17

Лијо какве ти небулозе писес промасио си и вријеме и простор а и о чему пишеш,једноставно писес глупости.

Name

Лија

27.12.2022 12:12

Како истина боли. За господу која у увредама види аргументе, проверите господо. Лично сам добио информацију коју сам подијелио са вама. На било гдје већ од особа које су на самом извору информације.

Name

Ре Лија

27.12.2022 13:04

Па ста ако је скинуо слику кога боли брига за тим,никога то не интетесује и незнам због цега то писес.

Name

Орхан

27.12.2022 10:49

Засјео и Румени на врелу столицу..Ваља се мало прсит ,показиват мишиће као Зеленски

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

27.12.2022 10:54

То се оцекивало од тебе Денисе,добро си поменуо да се покрену сви они који коју мирају да проводе Закон и конацно санкционису оне који га непостују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

27.12.2022 11:02

Сто није пиднео апелацију за њихове не нормалне плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не не

27.12.2022 12:32

И овај као предходници на овом мјесту одмах у напад на Републику Српску и само о томе јер мржња мржња и само мржња. Зато је народ Босњацки помислио да ће се то прекинути одласком СДА али не ови из осморке исто настављају јер су Додикови дјаци. Мантра само србуј и добијаш гласове ретардираних па и они тај систем користе обрнуто само буди против Срба и добићеш гласове. Ужас од ове БиХ.

Name

Мурија

27.12.2022 11:04

Овај не конта да та имовина треба да се прода или да стави у залог посто су исцрпили све кредиторе,треба да се распрода да мозе будзет да се напуни за плате ухљеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.12.2022 11:14

Јок ето он ниста не конта само ти,зна он одлично.

Name

055

27.12.2022 11:20

И овај има коплекс низе вриједност ,чим му смета Република Српска и народ Српски,а ваљда то потиче од кајања и сазнања ко су и од кога су!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.12.2022 13:57

А и ти си до сад сазнао од кога си 500 година није мала ствар.

Name

Истина

28.12.2022 11:58

Хајде доврага све. Ако се укаже на криминал,лоповлук,незаконитост,неуставност ,ваш одговорје увијек да нетко мрзи Србе и РС.Ма докле више с том причом и флоскулама.Да сте реални сами би почистили око своје куће. Небулозе небеског народа и балван барикада.

Name

за уредника

27.12.2022 11:24

Устав БиХ а и Дејтонски мировни споразум одређују да чланови пресједништва БиХ нису хрватски, бошњачки или српски чланови и представници, него су то Хрват, Бошњак и Србин који представљају Босну и Херцеговину и све грађане ове земље. Дакле, Денис Бећировић није Бошњачки члан него је Бошњак који представља БиХ и све њене грађане. Такву заклетву полажу. Предсједништво Босне и Херцеговине се састоји од три члана: једног Бошњака и једног Хрвата, који се сваки бирају непосредно са територије Федерације, и једног Србина, који се бира непосредно са територије Републике Српске. Кад сви ми у БиХ будемо поштовали Устав и важеће законе ове државе онда се можемо надати бољем животу, тада су странцу у нашој земљи сувишни и небитни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.12.2022 14:00

Цланови се бирају из реда народа да не набрајам и у БиХ полазу заклетву да це радити у интересу БиХ и представљају БиХ а не народе иили ентитете.

Name

Истина

28.12.2022 12:04

Чиста истина. Ко схвати схватиће ко није, никад неће. Намјерно!

Name

Мирослав

27.12.2022 20:02

Само се ви тузите и судите, ста друго радите? Таква је провалија измедју вас, да нема тог струцњака на белом свету, сто би вас повезао ни са тананим висецим мостом. Неко јавно, неко тајно, неко лисицари, а сви радите на разваљивању Дејтонке. Лазете странце и странци лазу вас, а разваљивање је из дана у дан све веце. Само се ви тузакајте, судуовима у којим политика одлуцује, свак има своје политицке судије. А и ове притуе са запада се праве блесаве, као они крпе, сто је пукло као аорта, а кад аорза пукне је .... .

ОДГОВОРИТЕ