Bećirović najavio novu apelaciju Ustavnom sudu

- Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović najavio je da će podneti apelaciju Ustavnom sudu ako Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) ponovo usvoji, kako tvrdi, neustavan Zakon o nepokretnoj imovini.

Bosna i Hercegovina 27.12.2022 | 11:24
Bećirović najavio novu apelaciju Ustavnom sudu

"Ukoliko Narodna skupština Republike Srpske ipak usvoji predlog ovog neustavnog zakona, pozivam nadležne institucije i agencije za provođenje zakona da postupe u skladu sa svojim nadležnostima", naveo je Bećirović.

Pozvao je i Tužilaštvo BiH da, u okviru svoje nadležnosti, pokrene postupak protiv svih odgovornih osoba zbog neprovođenja konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i kršenja Ustava BiH.

Kancelariju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) pozvao je da, u okviru svoje nadležnosti, u konkretnom slučaju, preduzme mere kojima će se osigurati provođenje odluka Ustavnog suda BiH i, kako navodi, omogućiti kontinuirano kršenje Ustava BiH.

Bećirović, prenosi Fena, kaže da je ovu odluku doneo nakon što je NSRS ponovo na dnevni red današnje sednice stavila Predlog zakona o nepokretnoj imovini, koji je Ustavni sud BiH 22. septembra proglasio neustavnim.

Tada je, podseća se, Ustavni sud u odluci naveo da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti jer je to pitanje u nadležnosti BiH.

Istom odlukom, Ustavni sud BiH je stavio van pravne snage zakon o nepokretnoj imovini i naveo  da zakon prestaje da vvaži narednog dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda BiH u “Službenom glasniku BiH”.

Bećirović je saopštio da prema raspoloživim informacijama s terena, nepokretna imovina koja se, kako kaže, na neustavan način ponovo pokušava urediti neustavnim zakonima Republike Srpske, u nekim jedinicama lokalne samouprave neustavno i nezakonito se knjiži u korist entitetskih institucija, jedinica lokalne samouprave, javnih preduzeća i javnih ustanova koje je osnovao ovaj entitet.

Smatra da to predstavlja eklatantno kršenje Ustava BiH, Sporazuma o pitanjima sukcesije republika bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije iz 2001. godine, prema kojem se sva nepokretna imovina vodi kao državna i odluka Ustavnog suda BiH, ali, dodaje, i Dejtonskog mirovnog sporazuma prema kojima je uređenje državne imovine u isključivoj nadležnosti državnih institucija.

S obzirom na to da se, kako tvrdi, radi o ponovljenom pokušaju usvajanja istog neustavnog zakona, Bećirović je pozvao NSRS da Predlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti odbije kao neustavan i bez pravnog osnova za njegovo donošenje.

(Tanjug Foto: Arhiv)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Lija

27.12.2022 10:41

Prema dobro obaveštenom izvoru iz predsjedništva bih, pomenuti gospodin je iz svog kabineta uklonio sliku alije izetbegovića koja se tu nalazila od vremena dok je alija bio predsjednik tzv fbih, a potom u vrijeme mandata njegovog sina nakita. Ovaj postupak je izazvao blagoreceno haos medju bošnjacima. Jedni traže da se slika vrati pod prijetnjom opoziva novog člana predsjedništva iz reda muslimana.

ODGOVORITE
Name

Lazov

27.12.2022 11:10

Ne lazi bote.

Name

Edo

27.12.2022 11:11

Samo se budale bave slikama i zato zive od socijalne pomoci ili humanitarnih 100 markica pred izbore. Gledaj sta covjek radi i radi li ista da bi nam bilo bolje. Na osnovu toga mu sudi.

Name

Re

27.12.2022 11:12

Lija ajd ne seri.

Name

Re

27.12.2022 11:17

Lijo kakve ti nebuloze pises promasio si i vrijeme i prostor a i o čemu pišeš,jednostavno pises gluposti.

Name

Lija

27.12.2022 12:12

Kako istina boli. Za gospodu koja u uvredama vidi argumente, proverite gospodo. Lično sam dobio informaciju koju sam podijelio sa vama. Na bilo gdje već od osoba koje su na samom izvoru informacije.

Name

Re Lija

27.12.2022 13:04

Pa sta ako je skinuo sliku koga boli briga za tim,nikoga to ne intetesuje i neznam zbog cega to pises.

Name

Orhan

27.12.2022 10:49

Zasjeo i Rumeni na vrelu stolicu..Valja se malo prsit ,pokazivat mišiće kao Zelenski

ODGOVORITE
Name

BL

27.12.2022 10:54

To se ocekivalo od tebe Denise,dobro si pomenuo da se pokrenu svi oni koji koju miraju da provode Zakon i konacno sankcionisu one koji ga nepostuju.

ODGOVORITE
Name

Borac

27.12.2022 11:02

Sto nije pidneo apelaciju za njihove ne normalne plate.

ODGOVORITE
Name

Ne ne

27.12.2022 12:32

I ovaj kao predhodnici na ovom mjestu odmah u napad na Republiku Srpsku i samo o tome jer mržnja mržnja i samo mržnja. Zato je narod Bosnjacki pomislio da će se to prekinuti odlaskom SDA ali ne ovi iz osmorke isto nastavljaju jer su Dodikovi djaci. Mantra samo srbuj i dobijaš glasove retardiranih pa i oni taj sistem koriste obrnuto samo budi protiv Srba i dobićeš glasove. Užas od ove BiH.

Name

Murija

27.12.2022 11:04

Ovaj ne konta da ta imovina treba da se proda ili da stavi u zalog posto su iscrpili sve kreditore,treba da se rasproda da moze budzet da se napuni za plate uhljeba.

ODGOVORITE
Name

Re

27.12.2022 11:14

Jok eto on nista ne konta samo ti,zna on odlično.

Name

055

27.12.2022 11:20

I ovaj ima kopleks nize vrijednost ,čim mu smeta Republika Srpska i narod Srpski,a valjda to potiče od kajanja i saznanja ko su i od koga su!

ODGOVORITE
Name

Re

27.12.2022 13:57

A i ti si do sad saznao od koga si 500 godina nije mala stvar.

Name

Istina

28.12.2022 11:58

Hajde dovraga sve. Ako se ukaže na kriminal,lopovluk,nezakonitost,neustavnost ,vaš odgovorje uvijek da netko mrzi Srbe i RS.Ma dokle više s tom pričom i floskulama.Da ste realni sami bi počistili oko svoje kuće. Nebuloze nebeskog naroda i balvan barikada.

Name

za urednika

27.12.2022 11:24

Ustav BiH a i Dejtonski mirovni sporazum određuju da članovi presjedništva BiH nisu hrvatski, bošnjački ili srpski članovi i predstavnici, nego su to Hrvat, Bošnjak i Srbin koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu i sve građane ove zemlje. Dakle, Denis Bećirović nije Bošnjački član nego je Bošnjak koji predstavlja BiH i sve njene građane. Takvu zakletvu polažu. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske. Kad svi mi u BiH budemo poštovali Ustav i važeće zakone ove države onda se možemo nadati boljem životu, tada su strancu u našoj zemlji suvišni i nebitni.

ODGOVORITE
Name

Re

27.12.2022 14:00

Clanovi se biraju iz reda naroda da ne nabrajam i u BiH polazu zakletvu da ce raditi u interesu BiH i predstavljaju BiH a ne narode iili entitete.

Name

Istina

28.12.2022 12:04

Čista istina. Ko shvati shvatiće ko nije, nikad neće. Namjerno!

Name

Miroslav

27.12.2022 20:02

Samo se vi tuzite i sudite, sta drugo radite? Takva je provalija izmedju vas, da nema tog strucnjaka na belom svetu, sto bi vas povezao ni sa tananim visecim mostom. Neko javno, neko tajno, neko lisicari, a svi radite na razvaljivanju Dejtonke. Lazete strance i stranci lazu vas, a razvaljivanje je iz dana u dan sve vece. Samo se vi tuzakajte, suduovima u kojim politika odlucuje, svak ima svoje politicke sudije. A i ove pritue sa zapada se prave blesave, kao oni krpe, sto je puklo kao aorta, a kad aorza pukne je .... .

ODGOVORITE