Спољнотрговински дефицит БиХ тежак 12 милијарди КМ

- У првих 11 мјесеци ове године у Босну и Херцеговину је највише увезено производа из Хрватске, док их је највише извезено у Њемачку, показују подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Босна и Херцеговина 26.12.2022 | 08:10
Спољнотрговински дефицит БиХ тежак 12 милијарди КМ

Како се наводи у овим подацима, у првих 11 мјесеци ове године из Босне и Херцеговине је извезено производа у вриједности нешто више од 17 милијарди КМ. У истом периоду је у БиХ увезено свих врста робе и производа у износу од 29,1 милијарду КМ, што значи да је увоз већи од извоза за 12 милијарди КМ.

Ове године је убједљиво највише у БиХ дошло минералних горива и уља те производа њихове дестилације, као и битуменских материја и минералних воскова за износ од 5,2 милијарде КМ.

"За 11 мјесеци ове године након горива највише је увезено алуминијума и производа од алуминијума за износ од 2,1 милијарду КМ. Слиједи увоз нуклеарних реактора, котлова, машина, те апарата, механичких уређаја и њихових дијелова за нешто више од двије милијарде КМ", стоји у подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ.

У овом периоду је највише робе дошло из Хрватске, за око пет милијарди КМ. Слиједи Србија са 3,8 милијарди, Њемачка 3,1, Словенија 2,1, Италија 2,1, Кина 1,8, Турска 1,3, Аустрија 1,3 милијарде и тако даље.

Са друге стране, из БиХ је за 11 мјесеци ове године највише извезено минералних горива и уља те производа њихове дестилације, као и битуменских материја и минералних воскова за износ од 1,7 милијарди КМ.

"Слиједи извоз алуминијума и производа од алуминијума за скоро 1,5 милијарди КМ, намјештаја, носача мадраца, опреме за кревете и сличних производа, свјетиљки и других расвјетних тијела која нису споменута нити укључена на другом мјесту. Ту су и освијетљени знакови, освијетљене плочице с именима или слично, монтажне зграде за 1,3 милијарде КМ, те производи од жељеза и челика за 1,25 милијарди КМ", наводи се у подацима УИО БиХ.

Босна и Херцеговина је ове године највише производа пласирала у Њемачку за износ од 2,5 милијарди КМ, Хрватску 2,4 милијарде КМ, Србију 2,25, Италију 1,8, Аустрију 1,6 и Словенију за скоро 1,4 милијарде КМ.

Економиста Александар Љубоја истакао је за "Независне новине" да ови подаци нису добри јер се поново спушта степен покривености извоза увозом.

"Ипак, овдје треба бити опрезан. Морамо да знамо да цијена поједине робе расте огромном брзином, а роба коју ми производимо, одн. њихова вриједност није расла том динамиком. Поготово можемо то рећи за цијене енергената. Увезли смо исте или можда мало веће количине у односу на прошлу годину, а цијена је три пута виша и онда ће нам то показати неке ствари. Највише је увезено, али и извезено минералних горива и уља, и ово показује да су високе цијене горива утицале на то. Не морате бити експерт да бисте то закључили. Поједини центри моћи користе ово вријеме и геостратешке промјене да би се додатно богатили, а да би сиромашни додатно осиромашили", нагласио је Љубоја.

(Независне Фото: Илустрација) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

З2

26.12.2022 07:46

Какве ми нуклеарне реакторе увозимо и у које сврхе

ОДГОВОРИТЕ
Name

*

26.12.2022 07:56

Имамо способно руководство па је ситуација таква немој све сваљивати да друге земље хоће да нас потпуно осиромаше то нам раде наши више него други

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бла бла

26.12.2022 08:13

Ти подаци преостали заглупљени народ у Бих не дотиче ни 1%! Да сте написали нешто о независној РС, јединственој БиХ или пак, Херцег Босни, е то би била вијест за овдашњи народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

26.12.2022 10:59

Одлични резултати нема ста

Name

јасам опет

26.12.2022 11:32

Ту се види засто смо и колико смо способни "НИ ЗАСТО" а ста могу свастароси направити да би били бољи и јефтинији? Колико це господа прогласити виском струцњака који ниста не раде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

26.12.2022 14:31

Шта БИХ ради са нуклеарним реакторима кад их увезе!?? Вјероватно их даље препрода, свашта! И ту је изгледа неко нашао систем, да добро опере паре!!??

ОДГОВОРИТЕ