Ко ће бити пети делегат у Дому народа из Српске?

Не назире се расплет везано за избор петог делегата из Републике Српске у Дом народа Парламента Босне и Херцеговине.

Република Српска 23.12.2022 | 08:23
Ко ће бити пети делегат у Дому народа из Српске?

Централна изборна комисија БиХ поново је усвојила одлуку којом се прихвата спорни листић ПДП-а, иако је Суд БиХ оспорио ранију идентичну одлуку.

СНСД је најавио поновну жалбу Апелационом одјељењу Суда БиХ и кривичне пријаве против чланова ЦИК-а који су гласали за ову одлуку.

Предсједник Централне изборне комисије тврди да ЦИК није изашао из оквира своје надлежности, већ је у оквиру Изборног закона БиХ.

Истиче да ЦИК није самоиницијативно испитивао валидност спорног листића, као што је Суд БиХ у образложењу навео, прихватајући жалбу СНСД-а, већ на основу приговора ПДП-а.

Већином гласова ЦИК је поново донио одлуку којом се прихвата спорни листић ПДП-а.

Осим Ирене Хаџиабдић и Владе Рогића, овај пут је против ове одлуке гласала и Вања Бјелица-Прутина, која је 5. децембра гласала супротно.

"ЦИК није имала имала овлаштења да самовољно утврђује резултате гласања односно да цијени да ли је листић важећи или неважећи.

Први пут то суд истиче, а то не одговара материјалној истини. Приговор је постојао", говори Суад Арнаутовић, предсједник ЦИК-а БиХ, за БХРТ, док чланица Ирена Хаџиабдић додаје:

"Улазимо у поступак кад имамо ситуацију да је било манипулативних процеса и кад се јавност узнемири.

У овом случају нисмо  имали никавих доказа да се ради о манипулативним процесима. Имали смо апсолутно једногласну одлуку комисије и издвојено мишљење."

Из СНСД-а су услиједиле оштре реакције. Одлуку ЦИК-а су назвали скандалозном и политички мотивисаном.

Најавили су поновну жалбу Суду БиХ и кривичне пријаве против чланова ЦИК-а који су изласали овакву одлуку.

За ПДП одлука је одлука ЦИК-а потпуно логична и законита.

Предсједник ове странке Бранислав Бореновић истиче да је јасна намјера народног посланика да гласа за листу ПДП-а:

"Евидентно је да је важећи. То се дешавалао и раније смо имали случајеве прије 10 година да је била иста ситуација у кантону Сарајево, а да су појединци из ЦИК-а који су данас били против тада гласали за валидност тог гласачког листића."

И за политичке аналитичаре тешко је прогнозирати расплет – да ли ће СНСД добити четвртог делегата или ће опозиција добити другог из ПДП-а?

Уколико Суд БиХ одбије жалбу СНСД-а, о петом делегату одлучиће жријеб између кандидата СНСД-а и ПДП-а.

Ако ипак прихвати, правне заврзламе биће настављене, а формирање Дома народа Парламента БиХ - неизвјесно.

(БХРТ  Фото: БН/Сцхреенсхот)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

%

23.12.2022 07:38

Једини начин да се БиХ заштити од Додика и ХДЗ је да Додик нема петог члана из своје странке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз

23.12.2022 09:29

Ста се препала Вања Бјелица?

Name

Нострадамус

23.12.2022 09:57

Једини нацин да се застити БиХ је да се сви иселе за Њемацку или све институције да преузму земље Европске уније тј.Хрвати ,Словенци,Аустријанци,Нијемци,Французи,Цеси,Словаци,Пољаци итд.

Name

#

23.12.2022 10:59

гласала за Додика пријетње су пријетње

Name

Осматрач

23.12.2022 15:34

Очигледно да су и судије и чланови ЦИК дилетанти,правничке незналице али страствени страначки навијачи.Има ли и теоретске могућности да на та мјеста дођу стручна лица.Ови свакодневно демонстрирају незнање!

Name

Србо

23.12.2022 07:43

Бране Бореновић ,Додиков министар за спорт и омладину и наредних 30 год, на доброј плати и само се понекад огласи и да свој коментар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.12.2022 08:33

Како нам смета поштење а изборна крађа не смета. Главна одлика секте. А суд не зна ни одлуку написати па измишља. Отаљава посао за политику. Корупција цвата у судовима.

Name

Ало

23.12.2022 08:53

Ови снсд це опет настимати да добију и тог делегата. Све им иде на руку.Да су у свему толико јаки око оцувања РС. Али све је то ради новца и позиција. Недај бозе да је рат како би разгеабили и разбјезали ко.мисеви. Незнају они ста само знаци једдну ноц провести у рупи у рову,а напољу минус 20.

Name

Татар

23.12.2022 09:18

Тешко је сада ове просторе заштитити сада након толико времена .Можда је у почетку и постојала шанса а сада ово се може ресити Чаусеску начином.

Name

сомеоне

23.12.2022 08:16

додо покупио све власти и опозиција це бити на крају задовољна и са лотом око 5тог кандидата иако изгубе нек се само лото одиграо, а јбт ал им да да мисле да су добили несто битно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

23.12.2022 08:18

Колико видим овде је на дјелу освета сда и дф који су изгурани из комбинације за нову власт и преко својих цланова цика настоје унијет сто висе заврзламе да би спрецили формирање нове власти Дак сда и дф нису били избацени из комбинације за власт при самом утврдивању резултата избора цик је постовао сваку одлуку апелационог суда које су доносили приликом залби било које странке И код објављивању конацних избора су цекали одлуке суда да би по тим одлукама прогласавали резултате Сад одједном 5 од 8 цланова цика не зели да призна одлуке суда и то свих пет које је именовао сда и дф

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

23.12.2022 08:25

Бореновиц мисли да је овим у цику стало до пдп а у ствари сда и дф који контролису ових 5 цланова покусавају на све нацине унијет заврзламу да би спрецили формирање нове власти и избацивање сда и дф из власти Како је цик пре него сто је створена нова коалиција са осморком увјек постовао одлуке суда Па преседника РС нису хтјели прогласит док суд није донио одлуку по залбама а сад одједном њих 5 не прихвата одлуку суда Само дају аргумент новој власти да има разлог да их смјене због непризнавања одлука суда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

23.12.2022 17:53

Ма шта си се ухватио,, одлуке суда" ко пијан плота? Па јесу ли ти јуче скретали пажњу да суд није ништа одлучио, већ вратио случај ЦИК-у, а ти запео ко багер, суд, па суд. Де спроведи ти одлку суда...

Name

Милан

23.12.2022 10:06

Иде ова господа ко пириз из ЦИК-а чим буде прва сједница Представничког дома јер избор и смјена чланова ЦИК-а не иде на Дом народа! Испоставља се на крају да онако како су изабрани без конкурса тако ће и завршити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

23.12.2022 10:30

А паметни нас мића,ста бисмо ми без твојих коментара?Хајде мало ван канцеларије,пролуфтај мало!

Name

Сyднеy

23.12.2022 10:55

Поготово сад кад ови сто це доци на власт имају изговор да цланови цика не постују одлуке апелационог суда,Ако цик не постује одлуке суда како тек оцекиват да постују странке и појединци

Name

#

23.12.2022 11:11

У овој земљи шта је и шта ће бити регуларно ЦИК ће и нове чланове изабрати владајући и шта опет очекујеш мислиш ли да и електронско гласање нема мањкавости онда не знаш да се и електронски спроводи демократија прича за малу дјецу програмери одраде свој дио посла и све испадне регуларно

Name

А

23.12.2022 11:57

Како би требали завршити они које је та иста ЦИК прогласила побједницима , а нису добили подршку народа . Има пуно више разлога да се о томе прича .

Name

Милан за А

24.12.2022 10:28

Можеш ли само замислити колико су опозиционари катастрофално изгубили изборе кад им нису могли помоћи ни њихови чланови ЦИК-а да им намакну побједу! Јасно је то и теби!

Name

А Вишеград

23.12.2022 11:17

Кад це ЦИК изјаснити се по питању опозива начелника у ВИШЕГРАДУ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

23.12.2022 11:18

Мајстори сте у “ закувавању”. Алии! Ако је овакав листић исправан на изборима тј. видљива је јасна намјера бирача , откуд сад, па није исправан у Скупштини РС. И то само зато што x није у квадратићу. Као , ето, ви направили правила и то нова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрдо

23.12.2022 11:39

Пети делегат треба да буде корњаца Мајкиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар опет..

23.12.2022 13:35

..куку нама,недај боже

Name

Ре Нострадамус

23.12.2022 13:11

Иселиће се али не становништво БиХ него становништво ФБиХ.

ОДГОВОРИТЕ