Ko će biti peti delegat u Domu naroda iz Srpske?

Ne nazire se rasplet vezano za izbor petog delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Republika Srpska 23.12.2022 | 08:23
Ko će biti peti delegat u Domu naroda iz Srpske?

Centralna izborna komisija BiH ponovo je usvojila odluku kojom se prihvata sporni listić PDP-a, iako je Sud BiH osporio raniju identičnu odluku.

SNSD je najavio ponovnu žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH i krivične prijave protiv članova CIK-a koji su glasali za ovu odluku.

Predsjednik Centralne izborne komisije tvrdi da CIK nije izašao iz okvira svoje nadležnosti, već je u okviru Izbornog zakona BiH.

Ističe da CIK nije samoinicijativno ispitivao validnost spornog listića, kao što je Sud BiH u obrazloženju naveo, prihvatajući žalbu SNSD-a, već na osnovu prigovora PDP-a.

Većinom glasova CIK je ponovo donio odluku kojom se prihvata sporni listić PDP-a.

Osim Irene Hadžiabdić i Vlade Rogića, ovaj put je protiv ove odluke glasala i Vanja Bjelica-Prutina, koja je 5. decembra glasala suprotno.

"CIK nije imala imala ovlaštenja da samovoljno utvrđuje rezultate glasanja odnosno da cijeni da li je listić važeći ili nevažeći.

Prvi put to sud ističe, a to ne odgovara materijalnoj istini. Prigovor je postojao", govori Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH, za BHRT, dok članica Irena Hadžiabdić dodaje:

"Ulazimo u postupak kad imamo situaciju da je bilo manipulativnih procesa i kad se javnost uznemiri.

U ovom slučaju nismo  imali nikavih dokaza da se radi o manipulativnim procesima. Imali smo apsolutno jednoglasnu odluku komisije i izdvojeno mišljenje."

Iz SNSD-a su uslijedile oštre reakcije. Odluku CIK-a su nazvali skandaloznom i politički motivisanom.

Najavili su ponovnu žalbu Sudu BiH i krivične prijave protiv članova CIK-a koji su izlasali ovakvu odluku.

Za PDP odluka je odluka CIK-a potpuno logična i zakonita.

Predsjednik ove stranke Branislav Borenović ističe da je jasna namjera narodnog poslanika da glasa za listu PDP-a:

"Evidentno je da je važeći. To se dešavalao i ranije smo imali slučajeve prije 10 godina da je bila ista situacija u kantonu Sarajevo, a da su pojedinci iz CIK-a koji su danas bili protiv tada glasali za validnost tog glasačkog listića."

I za političke analitičare teško je prognozirati rasplet – da li će SNSD dobiti četvrtog delegata ili će opozicija dobiti drugog iz PDP-a?

Ukoliko Sud BiH odbije žalbu SNSD-a, o petom delegatu odlučiće žrijeb između kandidata SNSD-a i PDP-a.

Ako ipak prihvati, pravne zavrzlame biće nastavljene, a formiranje Doma naroda Parlamenta BiH - neizvjesno.

(BHRT  Foto: BN/Schreenshot)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

%

23.12.2022 07:38

Jedini način da se BiH zaštiti od Dodika i HDZ je da Dodik nema petog člana iz svoje stranke

ODGOVORITE
Name

Laz

23.12.2022 09:29

Sta se prepala Vanja Bjelica?

Name

Nostradamus

23.12.2022 09:57

Jedini nacin da se zastiti BiH je da se svi isele za Njemacku ili sve institucije da preuzmu zemlje Evropske unije tj.Hrvati ,Slovenci,Austrijanci,Nijemci,Francuzi,Cesi,Slovaci,Poljaci itd.

Name

#

23.12.2022 10:59

glasala za Dodika prijetnje su prijetnje

Name

Osmatrač

23.12.2022 15:34

Očigledno da su i sudije i članovi CIK diletanti,pravničke neznalice ali strastveni stranački navijači.Ima li i teoretske mogućnosti da na ta mjesta dođu stručna lica.Ovi svakodnevno demonstriraju neznanje!

Name

Србо

23.12.2022 07:43

Бране Бореновић ,Додиков министар за спорт и омладину и наредних 30 год, на доброј плати и само се понекад огласи и да свој коментар.

ODGOVORITE
Name

Re

23.12.2022 08:33

Kako nam smeta poštenje a izborna krađa ne smeta. Glavna odlika sekte. A sud ne zna ni odluku napisati pa izmišlja. Otaljava posao za politiku. Korupcija cvata u sudovima.

Name

Alo

23.12.2022 08:53

Ovi snsd ce opet nastimati da dobiju i tog delegata. Sve im ide na ruku.Da su u svemu toliko jaki oko ocuvanja RS. Ali sve je to radi novca i pozicija. Nedaj boze da je rat kako bi razgeabili i razbjezali ko.misevi. Neznaju oni sta samo znaci jeddnu noc provesti u rupi u rovu,a napolju minus 20.

Name

Tatar

23.12.2022 09:18

Teško je sada ove prostore zaštititi sada nakon toliko vremena .Možda je u početku i postojala šansa a sada ovo se može resiti Čausesku načinom.

Name

someone

23.12.2022 08:16

dodo pokupio sve vlasti i opozicija ce biti na kraju zadovoljna i sa lotom oko 5tog kandidata iako izgube nek se samo loto odigrao, a jbt al im da da misle da su dobili nesto bitno

ODGOVORITE
Name

Sydney

23.12.2022 08:18

Koliko vidim ovde je na djelu osveta sda i df koji su izgurani iz kombinacije za novu vlast i preko svojih clanova cika nastoje unijet sto vise zavrzlame da bi sprecili formiranje nove vlasti Dak sda i df nisu bili izbaceni iz kombinacije za vlast pri samom utvrdivanju rezultata izbora cik je postovao svaku odluku apelacionog suda koje su donosili prilikom zalbi bilo koje stranke I kod objavljivanju konacnih izbora su cekali odluke suda da bi po tim odlukama proglasavali rezultate Sad odjednom 5 od 8 clanova cika ne zeli da prizna odluke suda i to svih pet koje je imenovao sda i df

ODGOVORITE
Name

Sydney

23.12.2022 08:25

Borenovic misli da je ovim u ciku stalo do pdp a u stvari sda i df koji kontrolisu ovih 5 clanova pokusavaju na sve nacine unijet zavrzlamu da bi sprecili formiranje nove vlasti i izbacivanje sda i df iz vlasti Kako je cik pre nego sto je stvorena nova koalicija sa osmorkom uvjek postovao odluke suda Pa presednika RS nisu htjeli proglasit dok sud nije donio odluku po zalbama a sad odjednom njih 5 ne prihvata odluku suda Samo daju argument novoj vlasti da ima razlog da ih smjene zbog nepriznavanja odluka suda

ODGOVORITE
Name

Idealno

23.12.2022 17:53

Ma šta si se uhvatio,, odluke suda" ko pijan plota? Pa jesu li ti juče skretali pažnju da sud nije ništa odlučio, već vratio slučaj CIK-u, a ti zapeo ko bager, sud, pa sud. De sprovedi ti odlku suda...

Name

Milan

23.12.2022 10:06

Ide ova gospoda ko piriz iz CIK-a čim bude prva sjednica Predstavničkog doma jer izbor i smjena članova CIK-a ne ide na Dom naroda! Ispostavlja se na kraju da onako kako su izabrani bez konkursa tako će i završiti!

ODGOVORITE
Name

Rambo

23.12.2022 10:30

A pametni nas mića,sta bismo mi bez tvojih komentara?Hajde malo van kancelarije,proluftaj malo!

Name

Sydney

23.12.2022 10:55

Pogotovo sad kad ovi sto ce doci na vlast imaju izgovor da clanovi cika ne postuju odluke apelacionog suda,Ako cik ne postuje odluke suda kako tek ocekivat da postuju stranke i pojedinci

Name

#

23.12.2022 11:11

U ovoj zemlji šta je i šta će biti regularno CIK će i nove članove izabrati vladajući i šta opet očekuješ misliš li da i elektronsko glasanje nema manjkavosti onda ne znaš da se i elektronski sprovodi demokratija priča za malu djecu programeri odrade svoj dio posla i sve ispadne regularno

Name

A

23.12.2022 11:57

Kako bi trebali završiti oni koje je ta ista CIK proglasila pobjednicima , a nisu dobili podršku naroda . Ima puno više razloga da se o tome priča .

Name

Milan za A

24.12.2022 10:28

Možeš li samo zamisliti koliko su opozicionari katastrofalno izgubili izbore kad im nisu mogli pomoći ni njihovi članovi CIK-a da im namaknu pobjedu! Jasno je to i tebi!

Name

A Višegrad

23.12.2022 11:17

Kad ce CIK izjasniti se po pitanju opoziva načelnika u VIŠEGRADU???

ODGOVORITE
Name

disident

23.12.2022 11:18

Majstori ste u “ zakuvavanju”. Alii! Ako je ovakav listić ispravan na izborima tj. vidljiva je jasna namjera birača , otkud sad, pa nije ispravan u Skupštini RS. I to samo zato što x nije u kvadratiću. Kao , eto, vi napravili pravila i to nova.

ODGOVORITE
Name

Smrdo

23.12.2022 11:39

Peti delegat treba da bude kornjaca Majkic

ODGOVORITE
Name

Zar opet..

23.12.2022 13:35

..kuku nama,nedaj bože

Name

Re Nostradamus

23.12.2022 13:11

Iseliće se ali ne stanovništvo BiH nego stanovništvo FBiH.

ODGOVORITE