Срби са Косова до даљњег остају на барикадама

Ноћ на сјеверу Косова и Метохије протекла је мирно након великог народног протеста Срба одржаног у мјесту Рударе у општини Звечан.

Србија 23.12.2022 | 07:55
Срби са Косова до даљњег остају на барикадама

Са јучерашњег протеста, на којем је присуствовало више хиљада Срба, упућена је порука мира и захтјев да се пусте на слободу Миљан Аџић, Слађан Трајковић и Дејан Пантић, да се повуку припадници специјалне јединице РОСУ и уклоне базе КБС-а и Косовске полицијске службе са сјевера Космета и да се пониште спискови Срба које Приштина оптужује за различита кривична дјела.

Срби ће на барикадама остати до даљег, али се очекује став Београда и руководства Српске листе чије је руководство стало уз народ да се барикадама бране достојанство и основна људска права од насиља премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија.

Админстративни прелази Јариње и Брњак су и даље затворени, а саобраћај на путним правцима од Косовске Митровице до Лепосавића и даље до Јариња, као и преко Зубиног Потока до Брњака одвија се отежано углавном локалним земљаним путевима.

Косовска полиција је “утврдила” новопостављени пункт у близини раскрснице према манастиру Бањска на коме су контроли подвргавају сва возила и путници.

Срби чекају одговор Кфора на захтјев Србије да се на Косово и Метохију у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН врати до 1.000 припадника српских безбједносних снага.

За разлику од Кфора који је саопштио да разматра захтјев Србије, приштинске власти су саопштиле да имају капацитет да уклоне барикаде, али да дају времена мисији Кфора да убиједи локалну српску заједницу да сама деблокира путеве.

Министар унутрашњих послова самопроглашеног Косова Џељал Свећла синоћ је запријетио да се чекање да Срби сами уколоне барикаде или да то учини Кфор ближи крају, те поручио да косовска полиција има капацитет да деблокира путеве.

(Срна  Фото: АА)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

трагац

23.12.2022 07:32

Покушавам да разумијем и Србе и Албанце. Србе као народ и Србе као мањину на Косову. Али ови људи ништа друго не раде, годинама барикаде, протести, назадовољство, само чекају упутства и (помоћ) из Бгда. Докле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетрагац

23.12.2022 08:26

Албанци су Србима узели вјековна огњиста, са пуно српских цркава и манастира , насељавали су се илегално, а дад србима недају ЗСО, са локалном управом, ал циљ је узети косово да би, хускали сандзаклије како су им угрозена права, да и они тразе оцепљење, крајњи циљ срусити Србију

Name

Пеле

23.12.2022 11:51

Истина!!!

Name

%

23.12.2022 07:33

Америчка политика на Балкану зајебавају и србе и шиптаре то раде и русима и украјинцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тврд

23.12.2022 08:26

Па ко је крив Балканцима сто не могу да зиве ко људи? У Америци зиве све нације и народности сто постоје у свијету и то ником није проблем. У Европи колико хоцес нација и народности и то није проблем. У УСА и ЕУ са криминалцима се бави полиција и институције. Само Балканци хоце да свако село буде дрзава и да се захтјева пустање на слободу некога ко прекрси закон. Браво Србенде, браво. Како је некад пјевао Баласевиц, РЕД ЈЕ РЕД. Реда мора бити, превисе је крви проливено док су се питали Балканци. Сад нам је свијет стао на реп и хвала Богу имамо мир вец 30 година. А замислите ста би било да нема вањског газде

Name

ало тврди

23.12.2022 12:03

Никада се балкански народи нису ни за ста питали.Вецито су завадјани и освајани.О цему ти,сколе ти.

Name

Ре тврд (мек)

23.12.2022 16:05

Чуј у америци живе разне нације и у европи исто, па наравно, али тамо је само једна држава и поштујеш закон, тако и у европским државама буди ко год хоћеш, али државу и закон мораш поштовати или се губи одатле. У Србији, данашњем Косову шиптари су дошли да живе, а онда под изговором да су већина и не поштујући закон државе Србије самопрогласили независност уз подршку америке. Јел ти сада мало јасније која је разлика од америке, европе и Србије!???

Name

Србо

23.12.2022 07:47

Отежано је и шверцерима, мој глупи народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

23.12.2022 08:55

Јадан је тај народ,све лици на рат.Видјецемо.додика и његових цланова колико су располизени за евентуалну одбрану.

Name

Старац Фочо

23.12.2022 08:35

Хрвати одоше у шенген! Ми јос нисмо изасли из 1991 године! Сад сам у 53-ћој години зивота напокон схватио право стање ствари! То јест засто су сви напустили Југославију а ми се једини тукли и гинули за несто сто никад није истински ни постојало! Нема Рима, нема османског царстава, нема византије, нема југославије, нема ницега! Дај да се дозовемо памети!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

23.12.2022 10:26

Слажем се. Нека се врати Косово Србији и миран балкан.

Name

Не разумем, "фоцо"

23.12.2022 12:00

На ста то и кога позивас ако за пола века ниста ниси схватио.

Name

Ре

23.12.2022 13:40

Е мој реалиста, ти бас ниси реалан ???? о каквом ти врацању сањас? Прихватите конацно да је Косово давно заврсена прица...