Srbi sa Kosova do daljnjeg ostaju na barikadama

Noć na sjeveru Kosova i Metohije protekla je mirno nakon velikog narodnog protesta Srba održanog u mjestu Rudare u opštini Zvečan.

Srbija 23.12.2022 | 07:55
Srbi sa Kosova do daljnjeg ostaju na barikadama

Sa jučerašnjeg protesta, na kojem je prisustvovalo više hiljada Srba, upućena je poruka mira i zahtjev da se puste na slobodu Miljan Adžić, Slađan Trajković i Dejan Pantić, da se povuku pripadnici specijalne jedinice ROSU i uklone baze KBS-a i Kosovske policijske službe sa sjevera Kosmeta i da se ponište spiskovi Srba koje Priština optužuje za različita krivična djela.

Srbi će na barikadama ostati do daljeg, ali se očekuje stav Beograda i rukovodstva Srpske liste čije je rukovodstvo stalo uz narod da se barikadama brane dostojanstvo i osnovna ljudska prava od nasilja premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija.

Adminstrativni prelazi Jarinje i Brnjak su i dalje zatvoreni, a saobraćaj na putnim pravcima od Kosovske Mitrovice do Leposavića i dalje do Jarinja, kao i preko Zubinog Potoka do Brnjaka odvija se otežano uglavnom lokalnim zemljanim putevima.

Kosovska policija je “utvrdila” novopostavljeni punkt u blizini raskrsnice prema manastiru Banjska na kome su kontroli podvrgavaju sva vozila i putnici.

Srbi čekaju odgovor Kfora na zahtjev Srbije da se na Kosovo i Metohiju u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN vrati do 1.000 pripadnika srpskih bezbjednosnih snaga.

Za razliku od Kfora koji je saopštio da razmatra zahtjev Srbije, prištinske vlasti su saopštile da imaju kapacitet da uklone barikade, ali da daju vremena misiji Kfora da ubijedi lokalnu srpsku zajednicu da sama deblokira puteve.

Ministar unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova Dželjal Svećla sinoć je zaprijetio da se čekanje da Srbi sami ukolone barikade ili da to učini Kfor bliži kraju, te poručio da kosovska policija ima kapacitet da deblokira puteve.

(Srna  Foto: AA)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

tragac

23.12.2022 07:32

Pokušavam da razumijem i Srbe i Albance. Srbe kao narod i Srbe kao manjinu na Kosovu. Ali ovi ljudi ništa drugo ne rade, godinama barikade, protesti, nazadovoljstvo, samo čekaju uputstva i (pomoć) iz Bgda. Dokle?

ODGOVORITE
Name

Tetragac

23.12.2022 08:26

Albanci su Srbima uzeli vjekovna ognjista, sa puno srpskih crkava i manastira , naseljavali su se ilegalno, a dad srbima nedaju ZSO, sa lokalnom upravom, al cilj je uzeti kosovo da bi, huskali sandzaklije kako su im ugrozena prava, da i oni traze ocepljenje, krajnji cilj srusiti Srbiju

Name

Pele

23.12.2022 11:51

Istina!!!

Name

%

23.12.2022 07:33

Američka politika na Balkanu zajebavaju i srbe i šiptare to rade i rusima i ukrajincima

ODGOVORITE
Name

Tvrd

23.12.2022 08:26

Pa ko je kriv Balkancima sto ne mogu da zive ko ljudi? U Americi zive sve nacije i narodnosti sto postoje u svijetu i to nikom nije problem. U Evropi koliko hoces nacija i narodnosti i to nije problem. U USA i EU sa kriminalcima se bavi policija i institucije. Samo Balkanci hoce da svako selo bude drzava i da se zahtjeva pustanje na slobodu nekoga ko prekrsi zakon. Bravo Srbende, bravo. Kako je nekad pjevao Balasevic, RED JE RED. Reda mora biti, previse je krvi proliveno dok su se pitali Balkanci. Sad nam je svijet stao na rep i hvala Bogu imamo mir vec 30 godina. A zamislite sta bi bilo da nema vanjskog gazde

Name

alo tvrdi

23.12.2022 12:03

Nikada se balkanski narodi nisu ni za sta pitali.Vecito su zavadjani i osvajani.O cemu ti,skole ti.

Name

Re tvrd (mek)

23.12.2022 16:05

Čuj u americi žive razne nacije i u evropi isto, pa naravno, ali tamo je samo jedna država i poštuješ zakon, tako i u evropskim državama budi ko god hoćeš, ali državu i zakon moraš poštovati ili se gubi odatle. U Srbiji, današnjem Kosovu šiptari su došli da žive, a onda pod izgovorom da su većina i ne poštujući zakon države Srbije samoproglasili nezavisnost uz podršku amerike. Jel ti sada malo jasnije koja je razlika od amerike, evrope i Srbije!???

Name

Србо

23.12.2022 07:47

Отежано је и шверцерима, мој глупи народе.

ODGOVORITE
Name

Alo

23.12.2022 08:55

Jadan je taj narod,sve lici na rat.Vidjecemo.dodika i njegovih clanova koliko su raspolizeni za eventualnu odbranu.

Name

Starac Fočo

23.12.2022 08:35

Hrvati odoše u šengen! Mi jos nismo izasli iz 1991 godine! Sad sam u 53-ćoj godini zivota napokon shvatio pravo stanje stvari! To jest zasto su svi napustili Jugoslaviju a mi se jedini tukli i ginuli za nesto sto nikad nije istinski ni postojalo! Nema Rima, nema osmanskog carstava, nema vizantije, nema jugoslavije, nema nicega! Daj da se dozovemo pameti!?

ODGOVORITE
Name

Realista

23.12.2022 10:26

Slažem se. Neka se vrati Kosovo Srbiji i miran balkan.

Name

Ne razumem, "foco"

23.12.2022 12:00

Na sta to i koga pozivas ako za pola veka nista nisi shvatio.

Name

Re

23.12.2022 13:40

E moj realista, ti bas nisi realan ???? o kakvom ti vracanju sanjas? Prihvatite konacno da je Kosovo davno zavrsena prica...