Јесмо ли солидарни, помажемо ли људима у невољи

У свијету се 20. децембра обиљежава Међународни дан људске солидарности. Провјерили смо на ком је нивоу солидарност у Републици Српској и да ли се солидарности сјетимо само један дан у години?

Република Српска 20.12.2022 | 20:12
Јесмо ли солидарни, помажемо ли људима у невољи

Солидарност значи моралну обавезу човјека према човјеку, а најпотребнија је када се друштво нађе у одређеном проблему. Нажалост у бх. друштву многи зависе од помоћи других.

Сви смо солидарни на ријечима, али нам солидарности недостаје на дјелу, оцјењује социолог Владимир Васић:

“Болест савременог друштва није само дијабетес, ни малигна обољења, већ је болест савременог друштва управо на бази тих наших захладњелих међуљудских односа.”

Солидарност на дјелу видљива је свих 365 дана у години у јавним кухињама.

“Данас ће бити подијељено 271 оброка. У овом мјесецу имамо 271 корисника подјела је на пунктовима од чега је 5 пунктова у Бијељини, а 2 пункта су у Јањи + 50 кућних достава.”, каже за БН Митар Шкорић, шеф Одсјека заједничких послова ГУ Бијељина. У припреми су и празнични пакети помоћи, додао је Шкорић.

Са социолошког аспекта кључни проблем савременог друштва је међусобна поларизација људи.

“Чињеница је да смо се удаљили и да темеље предрасуде и мјржње морамо тражити у међуљудским односима, морамо упознати једни друге.”, наводи Васић.  

 Солидарност је осјећај за другог човјека, за његове жеље и потребе. Вријеме је празника, окупљања, дружења, па је и најбољи моменат да покажемо на дјелу своју солидарност.

(БН Фото: Илустрација) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Наравно

21.12.2022 04:08

Да се помаже,поготово у РС-у.Бурле свесрдно помаже свој новчаник и својој породици а за ,стоку,нема пара.Бирајте стоко сваке изборе ,бурлаћа,па ћете испод себе јести ако буде ишта испало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Наравно,

21.12.2022 09:48

Врло неумесан коментар, да сад њега спомињеш, запитај се ти коме си и кад задњи пут помогао, на било који начин.

Name

Татар

21.12.2022 05:54

Солидарност помагање су постале дефицитарне особине и лако кварљиве роба па су зато све мање и мање заступљене на овим просторима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татаре

21.12.2022 12:45

Па како ћеш помоћи другој особи у невољи ако не знаш да ли је нападач наоружан или има помагача или ако повријеђени лежи на земљи сам да се нападач(и) неће вратити па и тебе напасти!? Боље се не мјешати!

Name

Ово стварно није бајка,

21.12.2022 09:55

На Никољдан сам присуствовала сцени, када један пензионер купује новогодишњи пакетић и оставља га у трговини да они поклоне неком детету за које сматрају да га је заслужило, а нико његов није у могућности да му га приушти. Само је рекао данас ми је Слава, а немам никог да прославимо, па макар да неког обрадујем. Познајем трговце и знам да су часни људи и да ће испунити његову жељу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана Марија

21.12.2022 11:19

Ма каква солидарност нема појма о томе,богати само грабе јос и јос никад им доста ,а сиромасни којих је назалост сваким даном висе боре се за голо презивљавање не могу ни себи помоци ,а камоли неком другом...

ОДГОВОРИТЕ