Jesmo li solidarni, pomažemo li ljudima u nevolji

U svijetu se 20. decembra obilježava Međunarodni dan ljudske solidarnosti. Provjerili smo na kom je nivou solidarnost u Republici Srpskoj i da li se solidarnosti sjetimo samo jedan dan u godini?

Republika Srpska 20.12.2022 | 20:12
Jesmo li solidarni, pomažemo li ljudima u nevolji

Solidarnost znači moralnu obavezu čovjeka prema čovjeku, a najpotrebnija je kada se društvo nađe u određenom problemu. Nažalost u bh. društvu mnogi zavise od pomoći drugih.

Svi smo solidarni na riječima, ali nam solidarnosti nedostaje na djelu, ocjenjuje sociolog Vladimir Vasić:

“Bolest savremenog društva nije samo dijabetes, ni maligna oboljenja, već je bolest savremenog društva upravo na bazi tih naših zahladnjelih međuljudskih odnosa.”

Solidarnost na djelu vidljiva je svih 365 dana u godini u javnim kuhinjama.

“Danas će biti podijeljeno 271 obroka. U ovom mjesecu imamo 271 korisnika podjela je na punktovima od čega je 5 punktova u Bijeljini, a 2 punkta su u Janji + 50 kućnih dostava.”, kaže za BN Mitar Škorić, šef Odsjeka zajedničkih poslova GU Bijeljina. U pripremi su i praznični paketi pomoći, dodao je Škorić.

Sa sociološkog aspekta ključni problem savremenog društva je međusobna polarizacija ljudi.

“Činjenica je da smo se udaljili i da temelje predrasude i mjržnje moramo tražiti u međuljudskim odnosima, moramo upoznati jedni druge.”, navodi Vasić.  

 Solidarnost je osjećaj za drugog čovjeka, za njegove želje i potrebe. Vrijeme je praznika, okupljanja, druženja, pa je i najbolji momenat da pokažemo na djelu svoju solidarnost.

(BN Foto: Ilustracija) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Naravno

21.12.2022 04:08

Da se pomaže,pogotovo u RS-u.Burle svesrdno pomaže svoj novčanik i svojoj porodici a za ,stoku,nema para.Birajte stoko svake izbore ,burlaća,pa ćete ispod sebe jesti ako bude išta ispalo.

ODGOVORITE
Name

Za Naravno,

21.12.2022 09:48

Vrlo neumesan komentar, da sad njega spominješ, zapitaj se ti kome si i kad zadnji put pomogao, na bilo koji način.

Name

Tatar

21.12.2022 05:54

Solidarnost pomaganje su postale deficitarne osobine i lako kvarljive roba pa su zato sve manje i manje zastupljene na ovim prostorima

ODGOVORITE
Name

Tatare

21.12.2022 12:45

Pa kako ćeš pomoći drugoj osobi u nevolji ako ne znaš da li je napadač naoružan ili ima pomagača ili ako povrijeđeni leži na zemlji sam da se napadač(i) neće vratiti pa i tebe napasti!? Bolje se ne mješati!

Name

Ovo stvarno nije bajka,

21.12.2022 09:55

Na Nikoljdan sam prisustvovala sceni, kada jedan penzioner kupuje novogodišnji paketić i ostavlja ga u trgovini da oni poklone nekom detetu za koje smatraju da ga je zaslužilo, a niko njegov nije u mogućnosti da mu ga priušti. Samo je rekao danas mi je Slava, a nemam nikog da proslavimo, pa makar da nekog obradujem. Poznajem trgovce i znam da su časni ljudi i da će ispuniti njegovu želju.

ODGOVORITE
Name

Ana Marija

21.12.2022 11:19

Ma kakva solidarnost nema pojma o tome,bogati samo grabe jos i jos nikad im dosta ,a siromasni kojih je nazalost svakim danom vise bore se za golo prezivljavanje ne mogu ni sebi pomoci ,a kamoli nekom drugom...

ODGOVORITE