На поплављеном подручју стање ванредне одбране

На мјерном мјесту  у Градишци, данас  измедју 12 и 15 часова, водостај ријеке Саве порастао је за само један центиметар. Износио је 758  центиметара, чиме је надмашена кота када се проглашава ванредна одбрана од поплава. 

Република Српска 20.12.2022 | 17:49
На поплављеном подручју стање ванредне одбране

У Српцу је јуртос у 8 часова ниво Саве износио 850 центиметара, пет центиметара висе од претходног мјерења, али и 10 центиметара испод коте редовне одбране од поплава. 

Стање на поплављеном подручју је непромјењено.

Под водом је небрањени, приобални дио ове ријеке, али, према информацијама из штабова цивилне заштите општина, још увијек нема поплављених домаћинстава, осим оних која су заплављена. Изузетак је домаћинство Требоваца у селу Гај, једино које је остало у овом селу са два члана до којег се може доћи једино чамцем. 

Представник Цивилне заштите општине Србац Далибор Кошутић потврдио нам је да су “Воде” Републике Српске прогласиле стање ванредне одбране од поплава, како би се на вријеме предузеле превентивне мјере за пружање помоћи становништву, али и заштите одбранбених насипа у случају потребе.

Стање на угроженом подручју стално се прати, каже Кошутић и додаје да за сада нема опасности од поплава ширих расзмјера, јер се Сава смирује.  Ако не буде нових падавина, може се очекивати њено скоро повлачење. Оптимизам улијева и чињеница да су све њене притоке у горњем току у опадању. 

(БН/С.К. Фото: Илустрација)   

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

кога ови штите

20.12.2022 17:40

Кошутић је стручњак за улизивање, а не за поплаве. Када је улизивање у питању ту је у самом врху. Пази, оне прате стање на терену. Не излазе из канцеларије него прате ХРТ телетекст и мјерно мјесто Сава Давор, јер немају своје мјерно мјесто. Толико о цивилној заштити и општини. Кога они буду требали заштити тај је надрљао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Столе

20.12.2022 21:00

Јад и биједа смо. Чекамо само да вода уђе у кућу. Што се о нама брину нема ниђе тога. Јадни смо ми.