Na poplavljenom području stanje vanredne odbrane

Na mjernom mjestu  u Gradišci, danas  izmedju 12 i 15 časova, vodostaj rijeke Save porastao je za samo jedan centimetar. Iznosio je 758  centimetara, čime je nadmašena kota kada se proglašava vanredna odbrana od poplava. 

Republika Srpska 20.12.2022 | 17:49
Na poplavljenom području stanje vanredne odbrane

U Srpcu je jurtos u 8 časova nivo Save iznosio 850 centimetara, pet centimetara vise od prethodnog mjerenja, ali i 10 centimetara ispod kote redovne odbrane od poplava. 

Stanje na poplavljenom području je nepromjenjeno.

Pod vodom je nebranjeni, priobalni dio ove rijeke, ali, prema informacijama iz štabova civilne zaštite opština, još uvijek nema poplavljenih domaćinstava, osim onih koja su zaplavljena. Izuzetak je domaćinstvo Trebovaca u selu Gaj, jedino koje je ostalo u ovom selu sa dva člana do kojeg se može doći jedino čamcem. 

Predstavnik Civilne zaštite opštine Srbac Dalibor Košutić potvrdio nam je da su “Vode” Republike Srpske proglasile stanje vanredne odbrane od poplava, kako bi se na vrijeme preduzele preventivne mjere za pružanje pomoći stanovništvu, ali i zaštite odbranbenih nasipa u slučaju potrebe.

Stanje na ugroženom području stalno se prati, kaže Košutić i dodaje da za sada nema opasnosti od poplava širih raszmjera, jer se Sava smiruje.  Ako ne bude novih padavina, može se očekivati njeno skoro povlačenje. Optimizam ulijeva i činjenica da su sve njene pritoke u gornjem toku u opadanju. 

(BN/S.K. Foto: Ilustracija)   

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

koga ovi štite

20.12.2022 17:40

Košutić je stručnjak za ulizivanje, a ne za poplave. Kada je ulizivanje u pitanju tu je u samom vrhu. Pazi, one prate stanje na terenu. Ne izlaze iz kancelarije nego prate HRT teletekst i mjerno mjesto Sava Davor, jer nemaju svoje mjerno mjesto. Toliko o civilnoj zaštiti i opštini. Koga oni budu trebali zaštiti taj je nadrljao.

ODGOVORITE
Name

Stole

20.12.2022 21:00

Jad i bijeda smo. Čekamo samo da voda uđe u kuću. Što se o nama brinu nema niđe toga. Jadni smo mi.