На столу именовање Борјане Кришто и Додикови захтјеви

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине из реда бошњачког народа Денис Бећировић (СДП) у наредном периоду доћи ће у фокус политичких збивања, јер се од њега очекује да превагне на једну или другу страну.

Босна и Херцеговина 20.12.2022 | 14:07
На столу именовање Борјане Кришто и Додикови захтјеви

Предсједништво БиХ је то које прво мора дати мандат Борјани Кришто за састав Савјета министара. И јасно је да глас за неће добити од Жељка Комшића, па ће Жељка Цвијановић и Денис Бећировић одлучити. Цвијановић нема никакве дилеме, а ни Бећировић до сада није изнио никакве замјерке на њено именовање.

Комшић као лидер ДФ-а због политике према ХДЗ-у и обратно неће подржати кадар ХДЗ-а за предсједавајућу Савјета министара, а већ је тражио да Кришто дође у Предсједништво и поднесе план и програм и одговори на нека питања у вези НАТО пута. То до сада није била пракса и извјесно је да се Кришто неће одазвати на такав позив.

Ипак, због договора Осморке и ХДЗ-а за власт на државном и на федералном нивоу врућ кромпир је у рукама Бећировића. Тај блок странака ће од њега очекивати безрезервну подршку за именовање Борјане Кришто, а такав приједлог ће на столу имати већ у четвртак.

Када Бећировић гласа за Кришто вјероватно ће морати примити и политичке ударце у виду критика опозиције, али на то је већ морао рачунати.

Даље, након Кришто на дневни ред стижу и приоритети Милорада Додика, а то су источна гасна конекција (гасовод из Србије за руски гас), градња аеродрома у Требињу (инвестиција Србије) и градња хидроелектране Бук Бијела на Дрини (инвестиција Србије и РС-а).

Јучер је Истрага објавила да ће Бећировић одобрење за источну гасну конекцију условити усвајањем државног закона о гасу. Међутим питање је политичке снаге да тако нешто прође.

Милорад Додик ће неминовно инсистирати на својим условима, а на Бећировић ће бити прва брана у политици Осморке која је већ послала поруке да се тражи компромис и за пројекте на којима инсистира Додик.

Питање је како ће се оправдати пројекат хидроелектране на Дрини, с обзиром да пројекат не води држава, већ га је покренуо РС, иако је накнадно Уставни суд БиХ пресудио да ентитет не може давати концесије и упркос чињеници да нема споразума о граници БиХ и Србије и та је Дрина велики хидропотенцијал, "кромпир" у рукама Бећировића постаје све врући.

(Клиx   Фото:Клиx)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ре

20.12.2022 13:42

Свима вама командује бурле, јадници јадни са платама од 5 до 8 хиљада марака боли вас х.....а за народ како живи и преживљава свих ових година у својој биједи код криминалаца на власти у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.12.2022 14:32

Тако је. Хрвати командују нама свима. Додиг и Пејина унука. Јадни Срби шта их снађе.

Name

Да а ти

20.12.2022 14:32

Залис за народом. Опозиција у РС остаје опозиција на БиХ нивоу и то се немозе промјенити. Треба реформисати СДС и вратити га на пут дрзавотворне партије а не сервиса неколицине људи. Локални избори су за две године и ту це се ломити копија за изборе 2026. Одмакните се од ПДП јер це СДС спасти на 50.000 гласова колико има тренутно ПДП.

Name

Татар

20.12.2022 15:08

Биће овдје превирања у подметања

Name

ре-2

20.12.2022 17:15

У праву си Бурле командује али Бурле то плаца из ускоро потпуно празне, како он вели "ДРЗАВНЕ" касе,, а без мухура БИХ ниста не мозе урадити Ја сам потпуно сигуран да он ---оно у главу нас градјане Р.Српске... Свакако су нам најављена нова задузења по бјелосвјетским вукој*бинама са каматама боли глава

Name

Јозеф

20.12.2022 17:48

ДОДИК ВЕДРИ И ОБЛАЦИ У ЦИТАВОЈ БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ СВЕ ЈЕ СТАВИ ПОД СВОЈУ КОНТРОЛУ ЦИЈЕЛИ НАРОД ОВЕ ДРЗАВЕ И ОН ЈЕ САД ХАДЗИЈА..А ОВИ ТУРЦИГА ПУСЕ.

Name

Бујн

20.12.2022 14:17

Ста цекате сто се тај додик не стрпа у затвор, упропастио је зивоте свих људи, ста хапси та сипа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕКИ ЛУДИ БАЊАЛУЧАНИН..

20.12.2022 17:57

А ТАКО ВÁМ БОГА, ДО КАДА ЧЕ ОВОЈ ЛУДОСТИ ДОЧИ КРАЈ. САМЕ ЛАЖИ, САМА ЛУДА БЕЧАЊА, ПА ДО КАДА ВИШЕ,КОМЕ ОВО ОДГОВАРА, НÁРОДŮ НЕ, САМО КРИМИНАЛНОЈ ЛОПОВСКОЈ ВЛАСТИ, ПА ШТА СТЕ РАДИЛИ ДО САДА, НИШТА, ОСИМ КРАДЈЕ, УНИШТАВАЊА ОВЕ ДРЖАВЕ У КОЈОЈ ЖИВИТЕ НИ ГРАНИЦЕ СА СУСЈЕДНИМ ЗЕМЉАМА БИЛО КОПНЕНЕ ИЛИ ВОДЕНЕ НИСТЕ У СТАЊУ ОБИЉЕЖИТИ ШТО ЈЕ ПРВÍ И НАЈВЕЧИ ПРИОРИТЕТ ЈЕДНÉ ДРЖАВЕ. ПОГОТОВО РЈЕКЕ КÓЈЕ ДЈЕЛИМО СА СУСЈЕДИМА, ТО ЈЕ ПŘÍРОДНÍ КАПИТÁЛ КОЈÍ СЕ МОРА ИСКОРИШТАВАТИ, ИЗГРАДЈИВАТИ ХИДРОЦЕНТРАЛЕ ГДЕ ИМАМО КОРИСТ И ЈЕДНИ И ДРУГИ.. НО ЛУДЕ УСИЈАНЕ ЛОПОВСКЕ ГЛАВЕ НЕМИСЛЕ, ПОРЕД ТОЛИКО ПŘÍРОДНÍ БОГАТСТВА КÓЈЕ ИМАМО БОЉЕ ЈЕ УВОЗИТИ НЕГО ИЗВОЗИТИ, НО, СВЕ ЧЕ ТО ГЛУПИ НÁРОД ПЛАТÍ ТИ, АЛИ ДО КАДА.....

ОДГОВОРИТЕ