Na stolu imenovanje Borjane Krišto i Dodikovi zahtjevi

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović (SDP) u narednom periodu doći će u fokus političkih zbivanja, jer se od njega očekuje da prevagne na jednu ili drugu stranu.

Bosna i Hercegovina 20.12.2022 | 14:07
Na stolu imenovanje Borjane Krišto i Dodikovi zahtjevi

Predsjedništvo BiH je to koje prvo mora dati mandat Borjani Krišto za sastav Savjeta ministara. I jasno je da glas za neće dobiti od Željka Komšića, pa će Željka Cvijanović i Denis Bećirović odlučiti. Cvijanović nema nikakve dileme, a ni Bećirović do sada nije iznio nikakve zamjerke na njeno imenovanje.

Komšić kao lider DF-a zbog politike prema HDZ-u i obratno neće podržati kadar HDZ-a za predsjedavajuću Savjeta ministara, a već je tražio da Krišto dođe u Predsjedništvo i podnese plan i program i odgovori na neka pitanja u vezi NATO puta. To do sada nije bila praksa i izvjesno je da se Krišto neće odazvati na takav poziv.

Ipak, zbog dogovora Osmorke i HDZ-a za vlast na državnom i na federalnom nivou vruć krompir je u rukama Bećirovića. Taj blok stranaka će od njega očekivati bezrezervnu podršku za imenovanje Borjane Krišto, a takav prijedlog će na stolu imati već u četvrtak.

Kada Bećirović glasa za Krišto vjerovatno će morati primiti i političke udarce u vidu kritika opozicije, ali na to je već morao računati.

Dalje, nakon Krišto na dnevni red stižu i prioriteti Milorada Dodika, a to su istočna gasna konekcija (gasovod iz Srbije za ruski gas), gradnja aerodroma u Trebinju (investicija Srbije) i gradnja hidroelektrane Buk Bijela na Drini (investicija Srbije i RS-a).

Jučer je Istraga objavila da će Bećirović odobrenje za istočnu gasnu konekciju usloviti usvajanjem državnog zakona o gasu. Međutim pitanje je političke snage da tako nešto prođe.

Milorad Dodik će neminovno insistirati na svojim uslovima, a na Bećirović će biti prva brana u politici Osmorke koja je već poslala poruke da se traži kompromis i za projekte na kojima insistira Dodik.

Pitanje je kako će se opravdati projekat hidroelektrane na Drini, s obzirom da projekat ne vodi država, već ga je pokrenuo RS, iako je naknadno Ustavni sud BiH presudio da entitet ne može davati koncesije i uprkos činjenici da nema sporazuma o granici BiH i Srbije i ta je Drina veliki hidropotencijal, "krompir" u rukama Bećirovića postaje sve vrući.

(Klix   Foto:Klix)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

re

20.12.2022 13:42

Svima vama komanduje burle, jadnici jadni sa platama od 5 do 8 hiljada maraka boli vas h.....a za narod kako živi i preživljava svih ovih godina u svojoj bijedi kod kriminalaca na vlasti u BiH.

ODGOVORITE
Name

Re

20.12.2022 14:32

Tako je. Hrvati komanduju nama svima. Dodig i Pejina unuka. Jadni Srbi šta ih snađe.

Name

Da a ti

20.12.2022 14:32

Zalis za narodom. Opozicija u RS ostaje opozicija na BiH nivou i to se nemoze promjeniti. Treba reformisati SDS i vratiti ga na put drzavotvorne partije a ne servisa nekolicine ljudi. Lokalni izbori su za dve godine i tu ce se lomiti kopija za izbore 2026. Odmaknite se od PDP jer ce SDS spasti na 50.000 glasova koliko ima trenutno PDP.

Name

Tatar

20.12.2022 15:08

Biće ovdje previranja u podmetanja

Name

re-2

20.12.2022 17:15

U pravu si Burle komanduje ali Burle to placa iz uskoro potpuno prazne, kako on veli "DRZAVNE" kase,, a bez muhura BIH nista ne moze uraditi Ja sam potpuno siguran da on ---ono u glavu nas gradjane R.Srpske... Svakako su nam najavljena nova zaduzenja po bjelosvjetskim vukoj*binama sa kamatama boli glava

Name

Jozef

20.12.2022 17:48

DODIK VEDRI I OBLACI U CITAVOJ BOSNI I HERCEGOVINI SVE JE STAVI POD SVOJU KONTROLU CIJELI NAROD OVE DRZAVE I ON JE SAD HADZIJA..A OVI TURCIGA PUSE.

Name

Bujn

20.12.2022 14:17

Sta cekate sto se taj dodik ne strpa u zatvor, upropastio je zivote svih ljudi, sta hapsi ta sipa?

ODGOVORITE
Name

NEKI LUDI BANJALUČANIN..

20.12.2022 17:57

A TAKO VÁM BOGA, DO KADA ČE OVOJ LUDOSTI DOČI KRAJ. SAME LAŽI, SAMA LUDA BEČANJA, PA DO KADA VIŠE,KOME OVO ODGOVARA, NÁRODŮ NE, SAMO KRIMINALNOJ LOPOVSKOJ VLASTI, PA ŠTA STE RADILI DO SADA, NIŠTA, OSIM KRADJE, UNIŠTAVANJA OVE DRŽAVE U KOJOJ ŽIVITE NI GRANICE SA SUSJEDNIM ZEMLJAMA BILO KOPNENE ILI VODENE NISTE U STANJU OBILJEŽITI ŠTO JE PRVÍ I NAJVEČI PRIORITET JEDNÉ DRŽAVE. POGOTOVO RJEKE KÓJE DJELIMO SA SUSJEDIMA, TO JE PŘÍRODNÍ KAPITÁL KOJÍ SE MORA ISKORIŠTAVATI, IZGRADJIVATI HIDROCENTRALE GDE IMAMO KORIST I JEDNI I DRUGI.. NO LUDE USIJANE LOPOVSKE GLAVE NEMISLE, PORED TOLIKO PŘÍRODNÍ BOGATSTVA KÓJE IMAMO BOLJE JE UVOZITI NEGO IZVOZITI, NO, SVE ČE TO GLUPI NÁROD PLATÍ TI, ALI DO KADA.....

ODGOVORITE