Формирање власти откључава европске милијарде за БиХ

Уколико се обистине најаве да ће нови састав Савјета министара БиХ почети с радом већ сљедећег мјесеца, а у наредних неколико мјесеци бити формирана нова власт у ФБиХ, пред БиХ би могао бити период највећег инвестиционог циклуса у задњих барем десет година.

Босна и Херцеговина 20.12.2022 | 08:12
Формирање власти откључава европске милијарде за БиХ

Наиме, геополитичке околности, међусобно приближавање ЕУ и САД, стратегија оба ова субјекта да у наредних десетак до 15 година спроведу енергетску транзицију и смање зависност од фосилних горива и жеља да се западни Балкан као унутрашње двориште ЕУ и чвориште за организовани криминал и илегалне миграције стабилизује довели су до одобравања кандидатског статуса за чланство у ЕУ, што ће отворити нове шансе за значајне пројекте.

Милорад Додик, предсједник РС, након ступања на дужност предложио је да БиХ затражи 20 милијарди евра од ЕУ за инвестиције, а све су прилике да би у наредних седам година БиХ могла директно из касе ЕУ добити више од милијарду евра грантова и барем десет пута толико повољних кредита и аранжмана за јавно-приватна партнерства, који би били инвестирани у пројекте енергетике, транспорта, дигитализације и демократизације.

Како је "Независним новинама" недавно речено од стране извора из ЕУ, представници бх. политичких партија су од Брисела добили јасан сигнал да би потписивање коалиционог споразума о формирању власти који би био снажно оријентисан на пројекте, могло обезбиједити и додатна средства из Брисела, под условом да буде квалитетних пројеката и да се ради на сузбијању организованог криминала и илегалних миграција.

СНСД, ХДЗ и представници "осморке" су у коалиционом споразуму, који је процурио у јавност, најавили креирање новог програма економских реформи у БиХ и реализовање инвестиционих пројеката на свим нивоима власти.

"Потписници овог споразума охрабрују и дају снажну подршку заједничким инвестиционим пројектима РС, ФБиХ, Брчко дистрикта БиХ и кантона", наведено је у овом документу.

У документу је, такође, јасно наглашено да ће се избјегавати политизација инвестицијских пројеката, што је у прошлости била једна од главних кочница реализације капиталних пројеката.

Савјет министара БиХ је у текућем сазиву прихватио листу пројеката из сектора транспорта које ће кандидовати према европским институцијама и инвестиционим партнерима.

Ради се о пројектима брзих цеста Брчко - Тузла - Живинице, затим Лашва - Травник - Јајце, те Мостар - Широки - хрватска граница.

Такође, предложена је и изградња жељезничке пруге Вареш - Бановићи, као и електрификација пруге Добој - Тузла - Зворник и ремонт пруге Шамац - Добој - Рјечица.

Што се тиче енергетике, предложена је изградња гасовода Травник - Загвозд те изградња хидроелектране Бук Бијела.

На листи је и изградња ауто-пута коридором 5ц кроз РС Вукосавље - Добој, који је тренутно под санкцијама ЕУ, те изградња пута Фоча - Шћепан Поље с државним мостом ка Црној Гори.

У извјештају ЕУ који је недавно објављен, наглашено је да је планирано покретање Економског и инвестиционог плана за западни Балкан и Зелене агенде.

"Усвајање цјелодржавних секторских стратегија и даље остаје кључни захтјев како би БиХ у будућности могла у потпуности да користи средства из инструмената претприступне помоћи", закључено је.

(Независне  Фото: ЕПА/ МАТТХИАС БАЛК)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Србо

20.12.2022 07:34

Мили је то и циљ дочепаги се пара па опет по старом само да се преживи и премости као наркоман о сљедећем ће размишљати послије а зна да ова власт неможе опстати са осморком али битан је новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тудја пимоц и њега

20.12.2022 07:44

А ста це неце народу, вец у бакинце лопову

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

20.12.2022 08:03

Ауто пут Лакташи-Бакинци и Зрачна лука за зракомлат да Цеца , српска мајка, директно атерира у Бакинциленд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

20.12.2022 08:28

То су само наслови пројеката и на том ће и остати.Ако се буде радило као до сада ако не буде никакве контроле већина новца ће завршити као приватна својина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

20.12.2022 08:37

Не дајте смрадовима ни пфенинг. То це све отици дилерима кокаина и бакинацким убицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

20.12.2022 08:59

Најбоље је да се затворимо у своју авлију, да ништа не радимо, да живимо од сунца и мјесеца, као и од мржње и зависти. И да помало једемо сами себе.

Name

ре

20.12.2022 08:42

Гдје народ нема нормалног живота ради бурлини криминалаца свих боја,нема овдје среће више ни живота у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

20.12.2022 09:07

Брзооо це ону братскии пидијелити плијен а народ растјерати јисс висе и опљацкати у талу братскиии вец уходанааа пракса као мниге донације хуманитарна помоц плус плацка лоповском приватизацијом тендер мафиозом плијеном јавних оредутзеца пљацкеее невидјене до ресурса банака кредита пљацкаа стољецаа се наставља милионерии и милијардери харају бих ааааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

20.12.2022 09:20

Охрабрујуце, како кад зена ти казе да це бити младза и лепса, а године пролазе и она је лепса и згоднија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

20.12.2022 09:28

Најбоље би било, да те силне милијарде, одмах подијеле између себе, пола лоповима у Бриселу, а друга половина лоповима у БиХ. Народ ионако од тога неће видјети никакве користи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лукаааа

20.12.2022 09:48

Ахааа.па они и фитмирају сву могуцу власт неби ли добили лову да је ставе у своје дзепове..јел овде све мање лове има а крокодила много...то су све лопине а виде да могу лапат а да их нико не мозе санкционисат...

ОДГОВОРИТЕ
Name

&

20.12.2022 10:45

Територија је важнија него човјек сконтаћеш временом

Name

Истине ради

20.12.2022 10:10

Паре ће добити федерација и дистрикт. РС-а и газда јој, први међу неједнакима, су под санкцијама и забраном. Неће дати Њемачка, она њихова министарка ино послова опасно се заинатила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колико даје

20.12.2022 10:10

Русија, Путин, за тај неки развој? За шта су они добри?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

20.12.2022 10:59

Откуд сад промјенисте мисљење. Ева дана сте раније писали како неце бити пара од ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ