Formiranje vlasti otključava evropske milijarde za BiH

Ukoliko se obistine najave da će novi sastav Savjeta ministara BiH početi s radom već sljedećeg mjeseca, a u narednih nekoliko mjeseci biti formirana nova vlast u FBiH, pred BiH bi mogao biti period najvećeg investicionog ciklusa u zadnjih barem deset godina.

Bosna i Hercegovina 20.12.2022 | 08:12
Formiranje vlasti otključava evropske milijarde za BiH

Naime, geopolitičke okolnosti, međusobno približavanje EU i SAD, strategija oba ova subjekta da u narednih desetak do 15 godina sprovedu energetsku tranziciju i smanje zavisnost od fosilnih goriva i želja da se zapadni Balkan kao unutrašnje dvorište EU i čvorište za organizovani kriminal i ilegalne migracije stabilizuje doveli su do odobravanja kandidatskog statusa za članstvo u EU, što će otvoriti nove šanse za značajne projekte.

Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon stupanja na dužnost predložio je da BiH zatraži 20 milijardi evra od EU za investicije, a sve su prilike da bi u narednih sedam godina BiH mogla direktno iz kase EU dobiti više od milijardu evra grantova i barem deset puta toliko povoljnih kredita i aranžmana za javno-privatna partnerstva, koji bi bili investirani u projekte energetike, transporta, digitalizacije i demokratizacije.

Kako je "Nezavisnim novinama" nedavno rečeno od strane izvora iz EU, predstavnici bh. političkih partija su od Brisela dobili jasan signal da bi potpisivanje koalicionog sporazuma o formiranju vlasti koji bi bio snažno orijentisan na projekte, moglo obezbijediti i dodatna sredstva iz Brisela, pod uslovom da bude kvalitetnih projekata i da se radi na suzbijanju organizovanog kriminala i ilegalnih migracija.

SNSD, HDZ i predstavnici "osmorke" su u koalicionom sporazumu, koji je procurio u javnost, najavili kreiranje novog programa ekonomskih reformi u BiH i realizovanje investicionih projekata na svim nivoima vlasti.

"Potpisnici ovog sporazuma ohrabruju i daju snažnu podršku zajedničkim investicionim projektima RS, FBiH, Brčko distrikta BiH i kantona", navedeno je u ovom dokumentu.

U dokumentu je, takođe, jasno naglašeno da će se izbjegavati politizacija investicijskih projekata, što je u prošlosti bila jedna od glavnih kočnica realizacije kapitalnih projekata.

Savjet ministara BiH je u tekućem sazivu prihvatio listu projekata iz sektora transporta koje će kandidovati prema evropskim institucijama i investicionim partnerima.

Radi se o projektima brzih cesta Brčko - Tuzla - Živinice, zatim Lašva - Travnik - Jajce, te Mostar - Široki - hrvatska granica.

Takođe, predložena je i izgradnja željezničke pruge Vareš - Banovići, kao i elektrifikacija pruge Doboj - Tuzla - Zvornik i remont pruge Šamac - Doboj - Rječica.

Što se tiče energetike, predložena je izgradnja gasovoda Travnik - Zagvozd te izgradnja hidroelektrane Buk Bijela.

Na listi je i izgradnja auto-puta koridorom 5c kroz RS Vukosavlje - Doboj, koji je trenutno pod sankcijama EU, te izgradnja puta Foča - Šćepan Polje s državnim mostom ka Crnoj Gori.

U izvještaju EU koji je nedavno objavljen, naglašeno je da je planirano pokretanje Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan i Zelene agende.

"Usvajanje cjelodržavnih sektorskih strategija i dalje ostaje ključni zahtjev kako bi BiH u budućnosti mogla u potpunosti da koristi sredstva iz instrumenata pretpristupne pomoći", zaključeno je.

(Nezavisne  Foto: EPA/ MATTHIAS BALK)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Србо

20.12.2022 07:34

Мили је то и циљ дочепаги се пара па опет по старом само да се преживи и премости као наркоман о сљедећем ће размишљати послије а зна да ова власт неможе опстати са осморком али битан је новац.

ODGOVORITE
Name

Tudja pimoc i njega

20.12.2022 07:44

A sta ce nece narodu, vec u bakince lopovu

ODGOVORITE
Name

Logika

20.12.2022 08:03

Auto put Laktaši-Bakinci i Zračna luka za zrakomlat da Ceca , srpska majka, direktno aterira u Bakincilend.

ODGOVORITE
Name

Tatar

20.12.2022 08:28

To su samo naslovi projekata i na tom će i ostati.Ako se bude radilo kao do sada ako ne bude nikakve kontrole većina novca će završiti kao privatna svojina

ODGOVORITE
Name

Pero

20.12.2022 08:37

Ne dajte smradovima ni pfening. To ce sve otici dilerima kokaina i bakinackim ubicama.

ODGOVORITE
Name

Mladen

20.12.2022 08:59

Najbolje je da se zatvorimo u svoju avliju, da ništa ne radimo, da živimo od sunca i mjeseca, kao i od mržnje i zavisti. I da pomalo jedemo sami sebe.

Name

re

20.12.2022 08:42

Gdje narod nema normalnog života radi burlini kriminalaca svih boja,nema ovdje sreće više ni života u RS.

ODGOVORITE
Name

Aha

20.12.2022 09:07

Brzooo ce onu bratskii pidijeliti plijen a narod rastjerati jiss vise i opljackati u talu bratskiii vec uhodanaaa praksa kao mnige donacije humanitarna pomoc plus placka lopovskom privatizacijom tender mafiozom plijenom javnih oredutzeca pljackeee nevidjene do resursa banaka kredita pljackaa stoljecaa se nastavlja milionerii i milijarderi haraju bih aaaaa

ODGOVORITE
Name

Mare

20.12.2022 09:20

Ohrabrujuce, kako kad zena ti kaze da ce biti mladza i lepsa, a godine prolaze i ona je lepsa i zgodnija?

ODGOVORITE
Name

Bilja

20.12.2022 09:28

Najbolje bi bilo, da te silne milijarde, odmah podijele između sebe, pola lopovima u Briselu, a druga polovina lopovima u BiH. Narod ionako od toga neće vidjeti nikakve koristi.

ODGOVORITE
Name

Banja lukaaaa

20.12.2022 09:48

Ahaaa.pa oni i fitmiraju svu mogucu vlast nebi li dobili lovu da je stave u svoje dzepove..jel ovde sve manje love ima a krokodila mnogo...to su sve lopine a vide da mogu lapat a da ih niko ne moze sankcionisat...

ODGOVORITE
Name

&

20.12.2022 10:45

Teritorija je važnija nego čovjek skontaćeš vremenom

Name

Istine radi

20.12.2022 10:10

Pare će dobiti federacija i distrikt. RS-a i gazda joj, prvi među nejednakima, su pod sankcijama i zabranom. Neće dati Njemačka, ona njihova ministarka ino poslova opasno se zainatila.

ODGOVORITE
Name

Koliko daje

20.12.2022 10:10

Rusija, Putin, za taj neki razvoj? Za šta su oni dobri?

ODGOVORITE
Name

Zizi

20.12.2022 10:59

Otkud sad promjeniste misljenje. Eva dana ste ranije pisali kako nece biti para od EU.

ODGOVORITE