Велика акција Еуропола, у њој учествовала и БиХ

Снаге Еуропола извеле су трећи дио операције под кодним називом 'Схиелд', с циљем сузбијања трговине кривотвореним и злоупотријебљеним лијековима и допинг супстанцама. Операцију су водиле Француска, Грчка, Италија и Шпањолска, а судјеловале су полицијске и царинске власти из 28 земаља - деветнаест земаља чланица ЕУ и девет трећих земаља, укључујући и Босну и Херцеговину.

Свијет 19.12.2022 | 16:02
Велика акција Еуропола, у њој учествовала и БиХ

Током извођења операције, полицијски службеници разбили су укупно 59 криминалних група те ухапсили или пријавили правосудним тијелима 349 осумњиченика. Истовремено, власти су заплијениле огромне количине злоупотријебљених, фалсификованих или кривотворених лијекова, производа и супстанци за допинг те илегалних додатака прехрани и спортским додацима, као и кривотворених вакцина против ЦОВИД-а, хигијенских производа и медицинских уређаја.

Међу најзаплијењенијим предметима су допинг средства и лијекови за еректилну дисфункцију. Како би се повећала превенција и свијест, неке државе учеснице покренуле су антидопиншке кампање и провеле контроле унутар и ван такмичења.

Како је саопштено из Еуропола, извршена је запљена укупне вриједности од преко 40 милиона евра. Заплијењено је преко 10,5 милиона јединица лијекова и допинг средстава, више од миилон кривотворених тестова за ЦОВИД, проведено је укупно 195 истрага, ухапшено 349 осумњиченика и истражено 59 организованих криминалнихи група. Такође, затворено је 10 илегалних лабораторија, а у склопу истраге праћено је 588 wеб страница, од којих је 89 угашено. Полицијски службеници су провјерили преко 218 хиљада пошиљака, од којих је 74 хиљаде заплијењено.

Европски уред за борбу против превара (ОЛАФ) координисао је царинске агенције, док је Уред Европске уније за интелектуално власништво (ЕУИПО) понудио финанцијску подршку,  Фронтеx, Свјетска антидопиншка агенција (WАДА), Свјетска царинска организација (WЦО) и националне агенције за медицину додатно су подржале операцију која се одвијала између априла и октобра ове године.

У току акције откривени су бројни случајеви велике трговине лијековима, што потврђује да она може бити једнако уносна или чак уноснија од трговине наркотицима, упозорено је из Еуропола.

Док ова кривична дјела стварају огромну незакониту добит за трговце људима и кривотворитеље, јавне финансије и системи социјалне заштите неких држава чланица трпе големе финансијске трошкове. Трошак јавног здравства такође је значајан, било због лијечења овисничког понашања или посљедица предозирања или недостатка залиха.

У Грчкој разбијена организована криминална група

Грчки одјел финансијске полиције разбио је организовану криминалну групу с хијерархијском структуром, различитим улогама и вишегодишњом историјом кријумчарења анаболичких стероида и других илегалних фармацеутских производа као што су лијекови за еректилну дисфункцију. Чланови ове групе били су активни у Грчкој и држали су друга мања средишта у Европи, САД-у и Азији.

Два лабораторија у Грчкој кориштена су за претварање сировина које су кријумчарене кроз Молдавију и Бугарску у разне производе. Продаја се одвијала путем wеб страница и шифрираних адреса е-поште међународној клијентели укључујући десетине професионалних спортиста. Опсежна полицијска акција довела је до хапшења једног челног члана организоване криминалне групе и запљене више од 2,4 милиона јединица анаболичких стероида и других недопуштених твари те амбалажног материјала.

Значајно смањење илегалне трговине повезане с ЦОВИД-19

Иако криминалне мреже и даље искориштавају прилике које нуди пандемија ЦОВИД-19, трговина лијековима и заштитном опремом значајно је смањена због велике пажње која се придаје овој теми и интензивног надзора којег проводе тијела за провођење закона. Владе које су бесплатно нудиле вакцине придонијеле су стварању неповољне ситуације за криминалце који су жељели хранити илегално тржиште.

Осим земаља чланица које су учествовале, операцији су допринијеле и Албанија, Босна и Херцеговина, Колумбија, Грузија, Исланд, Сјеверна Македонија, Србија, Швицарска, те Сједињене Државе.

(Н1 Фото: Еуропол)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Приједорцанин М.

19.12.2022 16:20

Ова акција је за сваку похвалу.треба чешће спроводити овакве и сличне акције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

19.12.2022 17:55

Ма ја , а у Бриселу све сами кес у торбама , хахахааааааха. Порез на будале....

Name

Ре

19.12.2022 20:53

То је акција де се Вон дер Лајеновој смањи конкуренција...само њени играчи могу то да дилају по ЕУ и њој да плаћају заштиту...

Name

Рере

19.12.2022 23:20

У Русији зато испадају кроз прозор, трују. Овде нико није убијен, ухапшени и пред суд. Али независни суд

Name

Добој

19.12.2022 16:37

Ацо стероид ради ко сат. Погледајте на пик-ба ацов1, мозете купити све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

19.12.2022 16:54

Сипа је ли и Сипа ту????? Крцате институције и сами врх огрезаооо у лоповлуку 0окривен лазним изборима уз помоц бјелосвјетских и домацих хистаплерааа израслих у рату и постратнооо !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

20.12.2022 00:34

А апаурин?