УСКОК подигао оптужницу против седморице Хрвата

 - Канцеларија за борбу против корупције и организованог криминала /УСКОК/ подигао је оптужницу против седморице држављана Хрватске због злочиначког удруживања, покушаја тешког убиства и подстицања на убиство, недозвољеног посједовања, израде, набавке оружја и експлозивних твари.

Регион 19.12.2022 | 15:38
УСКОК подигао оптужницу против седморице Хрвата

Седморка, чији иницијали се не наводе, већ само године рођења, на терет се ставља и тешко кривично дјело против опште безбједности.

Оптужницом се први и трећеоптужени терете да су од марта 2020. до 22. децембра 2021. на подручју Загреба и Загребачке жупаније повезали у заједничко дјеловање друге засад непознате особе ради освете према двије мушке особе за физичке нападе и понижавање у вријеме кад се трећеокривљени налазио у истражном затвору.

Након што су договорили да ће постављањем експлозивне направе испред стана породице једне од те двије особе лишити живота његову ванбрачну супругу и њихово двоје малљетне дјеце, ангажовали су особу да изврши тај напад, преносе хрватски медији.

Један од осумњичених је прибавио шифру улазних врата стамбене зграде у којој живи породица која је била мета, док је друга особа набавила пет килограма војног експлозива.

Један од осумњичених је затим дошао до зграде и испред улазних врата стана породице особе којој су се хтјели осветити поставио руксак с најмање 500 грама војног експлозива који је активирао спорогорећим штапином.

Усљед експлозије дошло је до оштећења стана, а ванбрачна супруга задобила је тјелесну повреду, али до тежих посљедица по њу и њену дјецу није дошло јер се удаљила од улазних врата стана након што је чула звук сагоријевања штапина.

У експлозији је оштећено и девет станова на истом спрату зграде, док су ходници, прозори и врата лифа у згради оштећена од првог до шестог спрата.

Првоосумњичени се затим састао с једним од осумњичених у вези са припремом напада на чланове породице особе којој су се жељели осветити, али до напада није дошло јер је особа с којом се састао истог дана ухапшен.

У периоду од априла до 22. октобра 2021. осумњичени су се састајали да би договорили освету још једној мушкој особи због неријешених односа и конфликата повезаних с илегалном трговином дрогом, те су одлучили и ту особу да убију.

Како би то остварили, ангажовали су особу да за 15.000 евра убије мушкарца с којим су били у конфликту.

До самог покушаја убиства није дошло јер је тог хрватског држављанина особа ангжована да га убије обавијестила о плану па је он одмах напустио Хрватску.

Један од осумњичених се терети да је у некретнинама неовлаштено држао аутомат са оквиром и редеником, војну аутоматску пушку с припадајућим оквиром, металне оквире, реденике и ударну иглу за митраљез, тромблонски наставак, детонаторску капислу, оквире за аутоматску пушку и муницију.

УСКОК је предложио Жупанијском суду у Загребу да тројици осумњичених продужи истражни затвор. 

(Срна Фото: ИЛустрација/Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зооран

19.12.2022 14:52

То је њихова ствар, имамо ми таквих проблема и код нас. Прво да пометемо своју кућу.

ОДГОВОРИТЕ