USKOK podigao optužnicu protiv sedmorice Hrvata

 - Кancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala /USКOК/ podigao je optužnicu protiv sedmorice državljana Hrvatske zbog zločinačkog udruživanja, pokušaja teškog ubistva i podsticanja na ubistvo, nedozvoljenog posjedovanja, izrade, nabavke oružja i eksplozivnih tvari.

Region 19.12.2022 | 15:38
USKOK podigao optužnicu protiv sedmorice Hrvata

Sedmorka, čiji inicijali se ne navode, već samo godine rođenja, na teret se stavlja i teško krivično djelo protiv opšte bezbjednosti.

Optužnicom se prvi i trećeoptuženi terete da su od marta 2020. do 22. decembra 2021. na području Zagreba i Zagrebačke županije povezali u zajedničko djelovanje druge zasad nepoznate osobe radi osvete prema dvije muške osobe za fizičke napade i ponižavanje u vrijeme kad se trećeokrivljeni nalazio u istražnom zatvoru.

Nakon što su dogovorili da će postavljanjem eksplozivne naprave ispred stana porodice jedne od te dvije osobe lišiti života njegovu vanbračnu suprugu i njihovo dvoje malljetne djece, angažovali su osobu da izvrši taj napad, prenose hrvatski mediji.

Jedan od osumnjičenih je pribavio šifru ulaznih vrata stambene zgrade u kojoj živi porodica koja je bila meta, dok je druga osoba nabavila pet kilograma vojnog eksploziva.

Jedan od osumnjičenih je zatim došao do zgrade i ispred ulaznih vrata stana porodice osobe kojoj su se htjeli osvetiti postavio ruksak s najmanje 500 grama vojnog eksploziva koji je aktivirao sporogorećim štapinom.

Usljed eksplozije došlo je do oštećenja stana, a vanbračna supruga zadobila je tjelesnu povredu, ali do težih posljedica po nju i njenu djecu nije došlo jer se udaljila od ulaznih vrata stana nakon što je čula zvuk sagorijevanja štapina.

U eksploziji je oštećeno i devet stanova na istom spratu zgrade, dok su hodnici, prozori i vrata lifa u zgradi oštećena od prvog do šestog sprata.

Prvoosumnjičeni se zatim sastao s jednim od osumnjičenih u vezi sa pripremom napada na članove porodice osobe kojoj su se željeli osvetiti, ali do napada nije došlo jer je osoba s kojom se sastao istog dana uhapšen.

U periodu od aprila do 22. oktobra 2021. osumnjičeni su se sastajali da bi dogovorili osvetu još jednoj muškoj osobi zbog neriješenih odnosa i konflikata povezanih s ilegalnom trgovinom drogom, te su odlučili i tu osobu da ubiju.

Кako bi to ostvarili, angažovali su osobu da za 15.000 evra ubije muškarca s kojim su bili u konfliktu.

Do samog pokušaja ubistva nije došlo jer je tog hrvatskog državljanina osoba angžovana da ga ubije obavijestila o planu pa je on odmah napustio Hrvatsku.

Jedan od osumnjičenih se tereti da je u nekretninama neovlašteno držao automat sa okvirom i redenikom, vojnu automatsku pušku s pripadajućim okvirom, metalne okvire, redenike i udarnu iglu za mitraljez, tromblonski nastavak, detonatorsku kapislu, okvire za automatsku pušku i municiju.

USКOК je predložio Županijskom sudu u Zagrebu da trojici osumnjičenih produži istražni zatvor. 

(Srna Foto: ILustracija/Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zooran

19.12.2022 14:52

To je njihova stvar, imamo mi takvih problema i kod nas. Prvo da pometemo svoju kuću.

ODGOVORITE