Кредит из Орбанове банке за враћање дугова Српске

Нови кредит за старе дугове. 110 милиона евра за колико се Република Српска (РС) задужује код Мађарске биће намијењен за отплату старих дугова.

Република Српска 19.12.2022 | 11:39
Кредит из Орбанове банке за враћање дугова Српске

"Потписивање уговора омогућиће несметано извршавање свих обавеза и реализацију планиране политике Владе Републике Српске", наводе за Радио Слободна Европа (РСЕ) из Министарства финансија Републике Српске.

Новац се узима од Извозно-увозне банке Мађарске (ЕXИМ).

ЕXИМ банка се налази стоодстотно у државном власништву, а како наводи њихов вебсајт, они су "званична извозна кредитна агенција" те земље.

ЕXИМ банка је основана 1994. године, а располаже имовином од скоро пет милијарди евра.

Према њиховој класификацији земаља по ризику за инвестирање, на скали од 1 до 7, БиХ има оцјену 5, на нивоу Црне Горе, Косова и Молдавије. Једине европске земље са лошијим рејтингом су Русија (6), те Бјелорусија и Украјина (7).

"Захваљујући активностима предсједника Републике Српске, господина Милорада Додика, Мађарска је исказала интерес за финансирање, те је Министарство финансија Републике Српске приступило преговорима са надлежним институцијама", наводи се у одговору за РСЕ.

Није одговорено на питање РСЕ да ли је министарка финансија, Зора Видовић, потписала уговор у кредиту, обзиром да се у Одлуци наводи да је министар овлашћен за то.

Рок отплате је 10 година, фиксна камата износи пет процената, а затезна два процента. Такође је планирана и једногодишња одгода плаћања, тзв. "грејс" период.

О каквој банци се ради?

Капитал углавном добијају са тржишта новца, они издају обвезнице, а мађарска држава гарантује за њих, појашњава Балинт Салај (Сзалаи), новинар мађарског сервиса РСЕ.

"Њихова пословања су често слична ономе што ради Кина – финансирају инфраструктурни пројекат, након чега Мађарска тражи да посао обављају мађарске компаније, чиме обезбјеђују послове у иностранству својим савезницима", појашњава Салај.

Он каже да су кредити ЕXИМ банке такође били у центру пажње јавности због многих скандала.

Прије седам година, Анди (Андy) Вајна, познати мађарски продуцент близак Орбану, добио је од њих јефтин кредит већи од 22 милиона евра под изговором да "појача конкурентност" на тржишту.

Тим новцем је купио мађарски други највећи ТВ канал, ТВ2, од којег је направио, како каже Салај "пропагандно гласило за власт".

Истиче да су и други сарадници мађарског премијера добијали милионске кредите којима су куповали некретнине у Будимпешти, укључујући и Орбановог зета, који је тим новцем купио неколико палата у главном граду Мађарске.

Како појашњава Салај, ЕXИМ банка је "заробљена финансијска институција" према тумачењу Европске уније, што значи да не може дјеловати независно од власти, и да је као таква дио државе.

"Њена мисија је, на папиру, да помогне мађарским компанијама да појачају своје извозне могућности са јефтиним кредитима. У стварности, она финансира најразличитије послове, а велики дио њих је само политички мотивисан и нема везе са извозом", рекао је Салај.

Он истиче да се многи клијенти ЕXИМ банке никад нису бавили извозом, али да се о њиховом портфолију мало зна, јер тврде да је "пословна тајна".

Посљедња озбиљнија процјена се десила 2016. године, а тада су "Орбанови политички савезници добили више од пола кредита ЕXИМ банке", каже Салај, и додаје да већина њих није извозила ништа.

ЕXИМ банка је дала кредит од 5,8 милиона евра тузланском "Водоводу и канализацији", према уговору из 2004. године, чиме је тај град ријешио проблем водоснабдијевања.

У јуну 2016, мађарски министар иностраних послова и трговине, Петер Сијарто (Сзијјáртó) на састанку је обавијестио Мирка Шаровића, тадашњег министра спољне трговине и економских односа БиХ, да је отворена кредитна линија од 61,5 милиона евра за подршку сарадњи мађарских и бх. компанија.

Зашто задужење код Мађара?

Из Министарства финансија нису дали додатна појашњења осим тога да је Мађарска "исказала интерес за финансирање" захваљујући Додику.

Бивша министарка финансија Републике Српске, Светлана Ценић, за РСЕ оцјењује да ће Српска тек у будућности осјетити пуну цијену овог кредита, јер се не зна шта је Додик обећао Орбану у замјену за новац.

Она подсјећа на недавно постигнути споразум између ЕУ и Мађарске, око деблокаде дијела европских средстава намијењених тој земљи, уз испуњење одређених услова.

"Биће, једноставно, те паре преусмјерене, узму од Европе, онда кредитирају, камата пет одсто, биће она још и већа за Републику Српску, како вријеме пролази, наредне године ће бити далеко већа, а ово је као, братски, пријатељски – а шта је њему Додик обећао? Е то ћемо да гледамо", казала је Ценићева.

Она истиче да се ради о кредиту који је са "не баш малом каматом", те да привредници са којима она сарађује од банака често добијају боље услове.

"Ја сам поучена из прошлости, да никада није било нешто тако, од земаља које нам редовно не дају паре, код којих се никада нисмо задуживали. Сјетите се и да је Русија добила нафтну индустрију на поклон, а ми смо добили проблем", подсјећа Ценићева.

Процјењује да, као резултат кредита, постоји могућност да се Мађарска укључи у енергетски сектор Републике Српске, или да Српска испоручује струју Будимпешти због новог кредита.

Економиста и бивши дипломата, Драшко Аћимовић, за РСЕ је изјавио да Република Српска сада узима кредит чија се камата мјери у процентима, а не у промилима, зато што Савјет министара БиХ није реаговао током пандемије ЦОВИД-19.

"Скоро све државе у свијету су искористиле могућности на почетку пандемије да реструктурирају своја вањска дуговања, и да узму јако повољне кредите који су се мјерили у промилима, као што смо ми имали понуду од ММФ-а да узмемо изузетно повољан кредит од 1,5 милијарди", сматра Аћимовић.

Он истиче да су тадашњи услови ММФ-а били идентични условима за кандидатски статус у ЕУ, који су у међувремену дијелом испуњени, а који у цјелини морају бити испуњени.

"Такав немар је у питању, јер ако је то учињено на нивоу државе, а знамо да се сви кредити на нивоу државе сервисирају из оба ентитета, аутоматски је Република Српска изгубила нечињењем Савјета министара везаним за кредитни портфолио БиХ", рекао је Аћимовић.

На челу Савјета министара у тренутно још важећем сазиву је Зоран Тегелтија, из Додиковог Савеза независних социјалдемократа (СНСД).

Према процјени Аћимовића, нови кредит је подигнут по тренутно владајућим тржишним условима.

"У суштини, ово можемо гледати као у квизу, 'помоћ пријатеља', једноставно и брзо се кредитира, без некаквих нових услова", оцијенио је Аћимовић.

Сарадња Републике Српске и Мађарске

У посљедњих годину дана, Виктор Орбан и Милорад Додик гаје све ближе односе, што се одражава и на односе Републике Српске и Мађарске.

Након прошлогодишњег састанка двојице лидера договорена је помоћ малим привредницима од 100 милиона евра, од које се тренутно материјализовала само помоћ пољопривреди.

Идуће године би требало да почне изградња соларне електране на југу БиХ, вриједне више од 50 милиона евра, чији ће већински власник бити компанија "Лугос Ренеwаблес" из Будимпеште.

Након посљедњег састанка Додика и Орбана у Будимпешти, половином октобра, појавила се идеја о стварању "енергетске солидарне заједнице", унутар које би Република Српска извозила електричну енергију у Мађарску, а заузврат добијала нафту и нафтне деривате.

Мађарска је ове године већ улагала у Републици Српској. Та земља је помогла пољопривредницима у Српској са 35 милиона евра намијењених за куповину пољопривредних машина.

(РСЕ   Фото:Архив/Инстаграм)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Банкар РУС

19.12.2022 10:49

Додик у ту банку депоново паре из Русије све се мозе провјерити ако се воље има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.12.2022 12:58

Има воље,али нема ко,нема опозиције(ПДП-а).

Name

Сценарио

19.12.2022 14:11

Исти као сто је био и излазак на лондонску или бецку берзу нико незна гдје је новац отисао ни од кога се задузило све обавијено под велом тајне једино сто се зна да цемо ми градани врацати а највеци пљцкаси дрзавие напунили своје ионако препуњене дзепове ,ал зато смо се борилли тацније гласали

Name

Правда

19.12.2022 15:33

Вукане истеази то

Name

агент

19.12.2022 15:34

лоповлук 100% све је то додигово.

Name

ЖИКАЖ

19.12.2022 16:27

Република Српска је сад легла, устат неможе и неће, Орбаново опијело Додик је наручио и проводи у дјело.

Name

Србо

19.12.2022 10:49

Нажалост ово неће стати док не избије рат или дође до уништења РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азем

19.12.2022 12:29

Засто да избије рат? Сами пали, сами погинули.

Name

СТАТИСТИЦАР

19.12.2022 14:19

ВИСКОВИЦ СЕ КЕРИ,КАО ДА ЈЕ ДОБИО НОБЕЛОВУ НАГРАДУ.НИ СТИДА НИ ОБРАЗА.САМО ЗАДУЗУЈЕ НАРОД.НАЈГИРИ ПРЕМИЈЕР У ИСТИРИЈИ ЕВРОПСКИХ ЗЕМАЉА А НЕ САМО РЕПУБЛИКЕ СРОСКЕ.

Name

Зна ли се

19.12.2022 10:49

Да ли је електропривреда залог и колико посто власниства,мозда каква земља по Херцеговини за соларне панеле за Мадјарску,овај кредит је све само не повољан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кербер

19.12.2022 11:40

Орбану Бајина брља а нама неповољни кредит.Е мој народе јадни задужени су нам и праунуци?

Name

Ре

19.12.2022 12:55

Такве багре свијет није видио. Уништиле народ и РС. Све по пројекту раде. Глупи народ никако да схвати. Радован је стварно мало већи тупавко који везе о економији нема. Ко је силним задужењима кућу кућио тај је пропао.

Name

бан_Босне

19.12.2022 11:00

Већ заборављамо да је Миле Чермак дужник Орбану! Сјетимо се санкција које је ЕУ разматрала да уведе Бурли… Ништа што СНСД и сателити раде није у корист народа него првенствено појединаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реци?

19.12.2022 15:13

Ако Миле не пере паре преко Орбана онда се Мађари задузе по 1% на европском финансијском тржишту и увале овом нашем Узуроатору по 5%. А народ плаћа и треба наравно. Гласали су да плаћају. Мазохистично али легитимно

Name

Сергеј

19.12.2022 11:00

Ста је са руским великим и малим кредитом?Само лази спиновање и продаја српске пред насим оцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И опет

19.12.2022 11:24

Нам Сарајево намести. Па докле више?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.12.2022 12:07

А можда и Додик својим парама даје кредит РС-у. преко Мадјара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

де бјези Ацимовицу

19.12.2022 12:08

Нудили нам 1.5 милијаду КМ,а ми нисмо узели!Хал, немогуце.Једино ако је тако било,кредитори тразили несто немогуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

19.12.2022 12:10

Лопов до лопова, лични интерес приоритет. Црвена секта само тражи кредите, продаје обвезнице, тражи помоћ да би имали личну корист. Багра до багре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.12.2022 17:43

Бас тако.

Name

сепртља

19.12.2022 14:24

Сто главоња ситницари, дигни одједном милијарду па куд пукло пукло

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТКО

19.12.2022 14:24

Сто неписмена руља висе гласа то нас црвена секта висе задузује. Само "гази" Бурле до последњег Србина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

19.12.2022 15:42

Ово изгледа све државе воде бизнисмени па ко кога пословно с....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Појаснимо

19.12.2022 15:51

Мађарски новинар је у праву. Кина је прво у Африци нашла диктаторе и аутократе које апсолутно боли брига за њихов народ. Једино што их интересује је опстанак на власти, да стекну што више новца и скривене имовине по свијету. Неки у томе успију. Кредит се инвестира у инфраструктуру. Диктатор зна да неће бити враћен а добије масну провизију. Кина послије, због неотплаћеног кредита, добије концесије или власништво на стратешки важним ресурсима или инфраструктури. Углавном кинески робијаши одраде физичке послове. Супер јефтина комбинација. Диктатори и њихови најближи купе скупе станове, виле и некретнине у престижним метрополама и на свјетски атрактивним локацијама. Неки остану без главе. У задње вријеме, руски олигарси који су стекли милијарде на покраденим ресурсима руске државе и народа не знају да затворе прозор, да силазе низ степенице, падају са јахти а знају и да самоубију комплетну породицу и себе. Мађарска банка копира Кинезе. Понекад одраде неки коректан кредит да би им био покриће за рад. Балкански лидери не журе у Европу. Не би они та безвезна уређења као у Њемачкој, Норвешкој, Шведској, Финској ... они би радије да кроје државу по својој мјери. Таман посла да их народ и институције контролишу и смјењују. Добили народе као на тацни. Боље нису могли. За ситниш купују њихове гласове, опстају на власти а свој иметак баснословно увећавају. "Стратешки" партнери су им Кина, Русија, Турска а сада и Орбан са којима се да све лијепо, брзо и једноставно договорити. Тако ће бити и са овим кредитом. Живи били па видјели у чијим ће рукама завршити неки од стратешких, профитабилних, ресурса а ко ће увећати број својих вила или конто у банкама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.12.2022 17:47

Свака част за коментар. Има ли ико да наведе све некретнине породице Додик?

Name

Перо

19.12.2022 16:02

Ови наси балвани незнају ни цасу дрзати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ф60

19.12.2022 16:45

Игре без граница , Додик често запјева : неможе нам нико ништа а у ствари у себи мисли на другу пјесму тј. узми све што ти живот пружа . Они све глупости потурају народу кроз националу зајебанију а многи то тако и схвају на жалост . Уништавају живот милионима људи јер се ова невиђена пљачка одражава на све нас у БИХ а и дијаспору . Питам се дали ти људи имају страха ако не онда нису ментално добри јер граница мора бити негдје за све деструкције у држави и друштву. Суд че да суди кад тад јер ничија није сјала довијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

19.12.2022 17:07

Орбан кримос као и Доди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

19.12.2022 17:14

Стигли смо са прошењем до Мађара. Јадни смо ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пријатељи????

19.12.2022 17:41

Па реце ли Додик да це Пријатељ Орбан дати велике паре РСу. Он ко средијо. СА Сад То је кредит са каматом на црно. Сами измедју себе дијеле ЕУ паре са каматом. Бас Доду брига нису њему лицно продуцент камате.Музе РС и уваљује у дугове колико гот мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

19.12.2022 17:42

Ти дугујеш милијарду ,,а Орбан даје 200мили она,то само камате платити.. Десето кољено ово мало народа ће бити дужно шта и како ти видиш народ и овај ентитет Директ у провалију,а своје си и десето кољено обезбједио..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАНДРКАЦ

19.12.2022 18:07

Мали Дјокица, велики кадар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

20.12.2022 00:56

Жицарош,кокошар са легимитетом од кокошара и зицароша који су га изабрали на власт.То је тај папак Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

20.12.2022 01:01

У преводу,не могу нигдје добити кеш,па чу мало од каматара посудити,а ви глупани врачајте кад ја одем из исцијеђене републике српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јосхуа Бењамин

16.01.2023 01:21

Јесте ли тражили могућности финанцирања за купњу новог дома, изградњу, зајам за некретнину, рефинанцирање, консолидацију дуга, особну или пословну сврху? Добродошли у будућност! С нама је финанцирање једноставно. Контактирајте нас јер нудимо нашу финанцијску услугу по ниској и приступачној каматној стопи од 3% за дуги и кратки рок зајма, уз 100% јамство зајма. Заинтересирани подноситељи захтјева требају нас контактирати ради даљњих поступака стјецања зајма путем: јосхуабенлоанцомпанy@аол.цом

ОДГОВОРИТЕ
Name

линда

25.04.2023 22:38

Цертифицирани смо и ваша је приватност с нама 100% сигурна. Не брините више о својим кредитима или финанцијама. Како бих могао купити властиту кућу. Моје име је Анника, желим изразити своју искрену захвалност Линди што ми је помогла с кредитом од 35.000,00 долара за купњу властите куће с ниском каматном стопом од 3%, 16. свибња 2022. након што су ме одбили моја банка и друге финанцијске агенције које сам посјетио. Такођер желим допријети до шире јавности, јер препоручујем свима који требају финанцијску помоћ да се обрате овој твртки како не би пали у погрешне руке док траже одговоран кредит путем е-маил адресе: мрслиндаробертлоанфирм@гмаил.цом/ или Вибер +1 215 660 7434

ОДГОВОРИТЕ