Kredit iz Orbanove banke za vraćanje dugova Srpske

Novi kredit za stare dugove. 110 miliona evra za koliko se Republika Srpska (RS) zadužuje kod Mađarske biće namijenjen za otplatu starih dugova.

Republika Srpska 19.12.2022 | 11:39
Kredit iz Orbanove banke za vraćanje dugova Srpske

"Potpisivanje ugovora omogućiće nesmetano izvršavanje svih obaveza i realizaciju planirane politike Vlade Republike Srpske", navode za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Novac se uzima od Izvozno-uvozne banke Mađarske (EXIM).

EXIM banka se nalazi stoodstotno u državnom vlasništvu, a kako navodi njihov vebsajt, oni su "zvanična izvozna kreditna agencija" te zemlje.

EXIM banka je osnovana 1994. godine, a raspolaže imovinom od skoro pet milijardi evra.

Prema njihovoj klasifikaciji zemalja po riziku za investiranje, na skali od 1 do 7, BiH ima ocjenu 5, na nivou Crne Gore, Kosova i Moldavije. Jedine evropske zemlje sa lošijim rejtingom su Rusija (6), te Bjelorusija i Ukrajina (7).

"Zahvaljujući aktivnostima predsjednika Republike Srpske, gospodina Milorada Dodika, Mađarska je iskazala interes za finansiranje, te je Ministarstvo finansija Republike Srpske pristupilo pregovorima sa nadležnim institucijama", navodi se u odgovoru za RSE.

Nije odgovoreno na pitanje RSE da li je ministarka finansija, Zora Vidović, potpisala ugovor u kreditu, obzirom da se u Odluci navodi da je ministar ovlašćen za to.

Rok otplate je 10 godina, fiksna kamata iznosi pet procenata, a zatezna dva procenta. Takođe je planirana i jednogodišnja odgoda plaćanja, tzv. "grejs" period.

O kakvoj banci se radi?

Kapital uglavnom dobijaju sa tržišta novca, oni izdaju obveznice, a mađarska država garantuje za njih, pojašnjava Balint Salaj (Szalai), novinar mađarskog servisa RSE.

"Njihova poslovanja su često slična onome što radi Kina – finansiraju infrastrukturni projekat, nakon čega Mađarska traži da posao obavljaju mađarske kompanije, čime obezbjeđuju poslove u inostranstvu svojim saveznicima", pojašnjava Salaj.

On kaže da su krediti EXIM banke takođe bili u centru pažnje javnosti zbog mnogih skandala.

Prije sedam godina, Andi (Andy) Vajna, poznati mađarski producent blizak Orbanu, dobio je od njih jeftin kredit veći od 22 miliona evra pod izgovorom da "pojača konkurentnost" na tržištu.

Tim novcem je kupio mađarski drugi najveći TV kanal, TV2, od kojeg je napravio, kako kaže Salaj "propagandno glasilo za vlast".

Ističe da su i drugi saradnici mađarskog premijera dobijali milionske kredite kojima su kupovali nekretnine u Budimpešti, uključujući i Orbanovog zeta, koji je tim novcem kupio nekoliko palata u glavnom gradu Mađarske.

Kako pojašnjava Salaj, EXIM banka je "zarobljena finansijska institucija" prema tumačenju Evropske unije, što znači da ne može djelovati nezavisno od vlasti, i da je kao takva dio države.

"Njena misija je, na papiru, da pomogne mađarskim kompanijama da pojačaju svoje izvozne mogućnosti sa jeftinim kreditima. U stvarnosti, ona finansira najrazličitije poslove, a veliki dio njih je samo politički motivisan i nema veze sa izvozom", rekao je Salaj.

On ističe da se mnogi klijenti EXIM banke nikad nisu bavili izvozom, ali da se o njihovom portfoliju malo zna, jer tvrde da je "poslovna tajna".

Posljednja ozbiljnija procjena se desila 2016. godine, a tada su "Orbanovi politički saveznici dobili više od pola kredita EXIM banke", kaže Salaj, i dodaje da većina njih nije izvozila ništa.

EXIM banka je dala kredit od 5,8 miliona evra tuzlanskom "Vodovodu i kanalizaciji", prema ugovoru iz 2004. godine, čime je taj grad riješio problem vodosnabdijevanja.

U junu 2016, mađarski ministar inostranih poslova i trgovine, Peter Sijarto (Szijjártó) na sastanku je obavijestio Mirka Šarovića, tadašnjeg ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da je otvorena kreditna linija od 61,5 miliona evra za podršku saradnji mađarskih i bh. kompanija.

Zašto zaduženje kod Mađara?

Iz Ministarstva finansija nisu dali dodatna pojašnjenja osim toga da je Mađarska "iskazala interes za finansiranje" zahvaljujući Dodiku.

Bivša ministarka finansija Republike Srpske, Svetlana Cenić, za RSE ocjenjuje da će Srpska tek u budućnosti osjetiti punu cijenu ovog kredita, jer se ne zna šta je Dodik obećao Orbanu u zamjenu za novac.

Ona podsjeća na nedavno postignuti sporazum između EU i Mađarske, oko deblokade dijela evropskih sredstava namijenjenih toj zemlji, uz ispunjenje određenih uslova.

"Biće, jednostavno, te pare preusmjerene, uzmu od Evrope, onda kreditiraju, kamata pet odsto, biće ona još i veća za Republiku Srpsku, kako vrijeme prolazi, naredne godine će biti daleko veća, a ovo je kao, bratski, prijateljski – a šta je njemu Dodik obećao? E to ćemo da gledamo", kazala je Cenićeva.

Ona ističe da se radi o kreditu koji je sa "ne baš malom kamatom", te da privrednici sa kojima ona sarađuje od banaka često dobijaju bolje uslove.

"Ja sam poučena iz prošlosti, da nikada nije bilo nešto tako, od zemalja koje nam redovno ne daju pare, kod kojih se nikada nismo zaduživali. Sjetite se i da je Rusija dobila naftnu industriju na poklon, a mi smo dobili problem", podsjeća Cenićeva.

Procjenjuje da, kao rezultat kredita, postoji mogućnost da se Mađarska uključi u energetski sektor Republike Srpske, ili da Srpska isporučuje struju Budimpešti zbog novog kredita.

Ekonomista i bivši diplomata, Draško Aćimović, za RSE je izjavio da Republika Srpska sada uzima kredit čija se kamata mjeri u procentima, a ne u promilima, zato što Savjet ministara BiH nije reagovao tokom pandemije COVID-19.

"Skoro sve države u svijetu su iskoristile mogućnosti na početku pandemije da restrukturiraju svoja vanjska dugovanja, i da uzmu jako povoljne kredite koji su se mjerili u promilima, kao što smo mi imali ponudu od MMF-a da uzmemo izuzetno povoljan kredit od 1,5 milijardi", smatra Aćimović.

On ističe da su tadašnji uslovi MMF-a bili identični uslovima za kandidatski status u EU, koji su u međuvremenu dijelom ispunjeni, a koji u cjelini moraju biti ispunjeni.

"Takav nemar je u pitanju, jer ako je to učinjeno na nivou države, a znamo da se svi krediti na nivou države servisiraju iz oba entiteta, automatski je Republika Srpska izgubila nečinjenjem Savjeta ministara vezanim za kreditni portfolio BiH", rekao je Aćimović.

Na čelu Savjeta ministara u trenutno još važećem sazivu je Zoran Tegeltija, iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Prema procjeni Aćimovića, novi kredit je podignut po trenutno vladajućim tržišnim uslovima.

"U suštini, ovo možemo gledati kao u kvizu, 'pomoć prijatelja', jednostavno i brzo se kreditira, bez nekakvih novih uslova", ocijenio je Aćimović.

Saradnja Republike Srpske i Mađarske

U posljednjih godinu dana, Viktor Orban i Milorad Dodik gaje sve bliže odnose, što se odražava i na odnose Republike Srpske i Mađarske.

Nakon prošlogodišnjeg sastanka dvojice lidera dogovorena je pomoć malim privrednicima od 100 miliona evra, od koje se trenutno materijalizovala samo pomoć poljoprivredi.

Iduće godine bi trebalo da počne izgradnja solarne elektrane na jugu BiH, vrijedne više od 50 miliona evra, čiji će većinski vlasnik biti kompanija "Lugos Renewables" iz Budimpešte.

Nakon posljednjeg sastanka Dodika i Orbana u Budimpešti, polovinom oktobra, pojavila se ideja o stvaranju "energetske solidarne zajednice", unutar koje bi Republika Srpska izvozila električnu energiju u Mađarsku, a zauzvrat dobijala naftu i naftne derivate.

Mađarska je ove godine već ulagala u Republici Srpskoj. Ta zemlja je pomogla poljoprivrednicima u Srpskoj sa 35 miliona evra namijenjenih za kupovinu poljoprivrednih mašina.

(RSE   Foto:Arhiv/Instagram)

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

Bankar RUS

19.12.2022 10:49

Dodik u tu banku deponovo pare iz Rusije sve se moze provjeriti ako se volje ima.

ODGOVORITE
Name

re

19.12.2022 12:58

Ima volje,ali nema ko,nema opozicije(PDP-a).

Name

Scenario

19.12.2022 14:11

Isti kao sto je bio i izlazak na londonsku ili becku berzu niko nezna gdje je novac otisao ni od koga se zaduzilo sve obavijeno pod velom tajne jedino sto se zna da cemo mi gradani vracati a najveci pljckasi drzavie napunili svoje ionako prepunjene dzepove ,al zato smo se borilli tacnije glasali

Name

Pravda

19.12.2022 15:33

Vukane isteazi to

Name

agent

19.12.2022 15:34

lopovluk 100% sve je to dodigovo.

Name

ЖИКАЖ

19.12.2022 16:27

Република Српска је сад легла, устат неможе и неће, Орбаново опијело Додик је наручио и проводи у дјело.

Name

Србо

19.12.2022 10:49

Нажалост ово неће стати док не избије рат или дође до уништења РС.

ODGOVORITE
Name

Azem

19.12.2022 12:29

Zasto da izbije rat? Sami pali, sami poginuli.

Name

STATISTICAR

19.12.2022 14:19

VISKOVIC SE KERI,KAO DA JE DOBIO NOBELOVU NAGRADU.NI STIDA NI OBRAZA.SAMO ZADUZUJE NAROD.NAJGIRI PREMIJER U ISTIRIJI EVROPSKIH ZEMALJA A NE SAMO REPUBLIKE SROSKE.

Name

Zna li se

19.12.2022 10:49

Da li je elektroprivreda zalog i koliko posto vlasnistva,mozda kakva zemlja po Hercegovini za solarne panele za Madjarsku,ovaj kredit je sve samo ne povoljan

ODGOVORITE
Name

Kerber

19.12.2022 11:40

Orbanu Bajina brlja a nama nepovoljni kredit.E moj narode jadni zaduženi su nam i praunuci?

Name

Re

19.12.2022 12:55

Takve bagre svijet nije vidio. Uništile narod i RS. Sve po projektu rade. Glupi narod nikako da shvati. Radovan je stvarno malo veći tupavko koji veze o ekonomiji nema. Ko je silnim zaduženjima kuću kućio taj je propao.

Name

ban_Bosne

19.12.2022 11:00

Već zaboravljamo da je Mile Čermak dužnik Orbanu! Sjetimo se sankcija koje je EU razmatrala da uvede Burli… Ništa što SNSD i sateliti rade nije u korist naroda nego prvenstveno pojedinaca

ODGOVORITE
Name

Sta reci?

19.12.2022 15:13

Ako Mile ne pere pare preko Orbana onda se Mađari zaduze po 1% na evropskom finansijskom tržištu i uvale ovom našem Uzuroatoru po 5%. A narod plaća i treba naravno. Glasali su da plaćaju. Mazohistično ali legitimno

Name

Sergej

19.12.2022 11:00

Sta je sa ruskim velikim i malim kreditom?Samo lazi spinovanje i prodaja srpske pred nasim ocima.

ODGOVORITE
Name

И опет

19.12.2022 11:24

Нам Сарајево намести. Па докле више?

ODGOVORITE
Name

BL

19.12.2022 12:07

A možda i Dodik svojim parama daje kredit RS-u. preko Madjara.

ODGOVORITE
Name

de bjezi Acimovicu

19.12.2022 12:08

Nudili nam 1.5 milijadu KM,a mi nismo uzeli!Hal, nemoguce.Jedino ako je tako bilo,kreditori trazili nesto nemoguce.

ODGOVORITE
Name

Sve

19.12.2022 12:10

Lopov do lopova, lični interes prioritet. Crvena sekta samo traži kredite, prodaje obveznice, traži pomoć da bi imali ličnu korist. Bagra do bagre

ODGOVORITE
Name

Re

19.12.2022 17:43

Bas tako.

Name

seprtlja

19.12.2022 14:24

Sto glavonja sitnicari, digni odjednom milijardu pa kud puklo puklo

ODGOVORITE
Name

PETKO

19.12.2022 14:24

Sto nepismena rulja vise glasa to nas crvena sekta vise zaduzuje. Samo "gazi" Burle do poslednjeg Srbina.

ODGOVORITE
Name

#

19.12.2022 15:42

Ovo izgleda sve države vode biznismeni pa ko koga poslovno s....

ODGOVORITE
Name

Da Pojasnimo

19.12.2022 15:51

Mađarski novinar je u pravu. Kina je prvo u Africi našla diktatore i autokrate koje apsolutno boli briga za njihov narod. Jedino što ih interesuje je opstanak na vlasti, da steknu što više novca i skrivene imovine po svijetu. Neki u tome uspiju. Kredit se investira u infrastrukturu. Diktator zna da neće biti vraćen a dobije masnu proviziju. Kina poslije, zbog neotplaćenog kredita, dobije koncesije ili vlasništvo na strateški važnim resursima ili infrastrukturi. Uglavnom kineski robijaši odrade fizičke poslove. Super jeftina kombinacija. Diktatori i njihovi najbliži kupe skupe stanove, vile i nekretnine u prestižnim metropolama i na svjetski atraktivnim lokacijama. Neki ostanu bez glave. U zadnje vrijeme, ruski oligarsi koji su stekli milijarde na pokradenim resursima ruske države i naroda ne znaju da zatvore prozor, da silaze niz stepenice, padaju sa jahti a znaju i da samoubiju kompletnu porodicu i sebe. Mađarska banka kopira Kineze. Ponekad odrade neki korektan kredit da bi im bio pokriće za rad. Balkanski lideri ne žure u Evropu. Ne bi oni ta bezvezna uređenja kao u Njemačkoj, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj ... oni bi radije da kroje državu po svojoj mjeri. Taman posla da ih narod i institucije kontrolišu i smjenjuju. Dobili narode kao na tacni. Bolje nisu mogli. Za sitniš kupuju njihove glasove, opstaju na vlasti a svoj imetak basnoslovno uvećavaju. "Strateški" partneri su im Kina, Rusija, Turska a sada i Orban sa kojima se da sve lijepo, brzo i jednostavno dogovoriti. Tako će biti i sa ovim kreditom. Živi bili pa vidjeli u čijim će rukama završiti neki od strateških, profitabilnih, resursa a ko će uvećati broj svojih vila ili konto u bankama.

ODGOVORITE
Name

Re

19.12.2022 17:47

Svaka čast za komentar. Ima li iko da navede sve nekretnine porodice Dodik?

Name

Pero

19.12.2022 16:02

Ovi nasi balvani neznaju ni casu drzati...

ODGOVORITE
Name

f60

19.12.2022 16:45

Igre bez granica , Dodik često zapjeva : nemože nam niko ništa a u stvari u sebi misli na drugu pjesmu tj. uzmi sve što ti život pruža . Oni sve gluposti poturaju narodu kroz nacionalu zajebaniju a mnogi to tako i shvaju na žalost . Uništavaju život milionima ljudi jer se ova neviđena pljačka odražava na sve nas u BIH a i dijasporu . Pitam se dali ti ljudi imaju straha ako ne onda nisu mentalno dobri jer granica mora biti negdje za sve destrukcije u državi i društvu. Sud če da sudi kad tad jer ničija nije sjala dovijeka.

ODGOVORITE
Name

Zoki

19.12.2022 17:07

Orban krimos kao i Dodi.

ODGOVORITE
Name

Branci

19.12.2022 17:14

Stigli smo sa prošenjem do Mađara. Jadni smo mi.

ODGOVORITE
Name

Prijatelji????

19.12.2022 17:41

Pa rece li Dodik da ce Prijatelj Orban dati velike pare RSu. On ko sredijo. SA Sad To je kredit sa kamatom na crno. Sami izmedju sebe dijele EU pare sa kamatom. Bas Dodu briga nisu njemu licno producent kamate.Muze RS i uvaljuje u dugove koliko got moze.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

19.12.2022 17:42

Ti duguješ milijardu ,,a Orban daje 200mili ona,to samo kamate platiti.. Deseto koljeno ovo malo naroda će biti dužno šta i kako ti vidiš narod i ovaj entitet Direkt u provaliju,a svoje si i deseto koljeno obezbjedio..

ODGOVORITE
Name

HANDRKAC

19.12.2022 18:07

Mali Djokica, veliki kadar

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

20.12.2022 00:56

Žicaroš,kokošar sa legimitetom od kokošara i zicaroša koji su ga izabrali na vlast.To je taj papak Dodik.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

20.12.2022 01:01

U prevodu,ne mogu nigdje dobiti keš,pa ču malo od kamatara posuditi,a vi glupani vračajte kad ja odem iz iscijeđene republike srpske

ODGOVORITE
Name

Joshua Benjamin

16.01.2023 01:21

Jeste li tražili mogućnosti financiranja za kupnju novog doma, izgradnju, zajam za nekretninu, refinanciranje, konsolidaciju duga, osobnu ili poslovnu svrhu? Dobrodošli u budućnost! S nama je financiranje jednostavno. Kontaktirajte nas jer nudimo našu financijsku uslugu po niskoj i pristupačnoj kamatnoj stopi od 3% za dugi i kratki rok zajma, uz 100% jamstvo zajma. Zainteresirani podnositelji zahtjeva trebaju nas kontaktirati radi daljnjih postupaka stjecanja zajma putem: [email protected]

ODGOVORITE
Name

linda

25.04.2023 22:38

Certificirani smo i vaša je privatnost s nama 100% sigurna. Ne brinite više o svojim kreditima ili financijama. Kako bih mogao kupiti vlastitu kuću. Moje ime je Annika, želim izraziti svoju iskrenu zahvalnost Lindi što mi je pomogla s kreditom od 35.000,00 dolara za kupnju vlastite kuće s niskom kamatnom stopom od 3%, 16. svibnja 2022. nakon što su me odbili moja banka i druge financijske agencije koje sam posjetio. Također želim doprijeti do šire javnosti, jer preporučujem svima koji trebaju financijsku pomoć da se obrate ovoj tvrtki kako ne bi pali u pogrešne ruke dok traže odgovoran kredit putem e-mail adrese: [email protected]/ ili Viber +1 215 660 7434

ODGOVORITE