ЕУ одгодила увођење ЕТИАС-а - Шта то значи за грађане БиХ?

Мјесецима најављиван, систем за информације о путовањима и одобравањем путовања у земље ЕУ, неће још заживјети.

Босна и Херцеговина 19.12.2022 | 08:36
ЕУ одгодила увођење ЕТИАС-а - Шта то значи за грађане БиХ?

Први рок који је био постављен 1. јануара наредне године пролонгиран је, а судећи према оптимизму из ЕУ, тешко да ће систем бити у употреби и током сљедеће године.

Из Делегације ЕУ у БиХ кажу за ДW да увођење овог система нема никакве везе са безвизним режимом, који и даље остаје на снази.

"Европски систем за информације о путовањима и одобравање путовања (ЕТИАС) биће аутоматизован електронски систем који омогућава улазак и води евиденцију о посјетиоцима из земаља којима није потребна виза за путовање у Шенген зону.

Очекује се да ће систем постати оперативан до краја 2023. године", каже портпарол Делегације у БиХ, Фердинанд Кениг.

7 еура по особи

ЕТИАС не уводи обавезе попут обавезе посједовања визе и путници из земаља за које је омогућен безвизни режим путовања у ЕУ, укључујући и оне из Босне и Херцеговине, и даље ће моћи путовати без визе.

Држављани трећих земаља којима није непоходна виза за путовање у Шенген зону, требају прије пута поднијети захтјев за одобрење путовања процедуром кориштења ЕТИАС wеб странице или мобилне апликације и за то ће морати платити накнаду у износу од 7 еура.

"Добијено ЕТИАС одобрење важиће три године или до истека важења путног документа. Апликанти млађи од 18 и старији од 70 година биће изузети од плаћања накнаде, као и чланови ужих породица држављана земаља чланица ЕУ или породица особа које нису држављани земља чланица ЕУ, али које имају право слободног кретања широм Европске уније", каже Кениг.

Грађани БиХ углавном нису упознати са овим детаљима или имају тек информацију да би се то могло десити.

"Немам појма. Први пут чујем. Ишао сам недавно у Њемачку нису ништа тражили нити сам видио на граници да има неких ознака у вези са тим", каже Петар из Бања Луке, који сматра да би надлежни у БиХ на граници требали да дају информације својим грађанима о свакој промјени, укључујучи и ову.

Без промјена на граници БиХ
Када је ријеч о шенгенском простору, из Граничне полиције БиХ подсјећају да је то нешто што се спроводи сваког дана.

Једина промјена која ће наступити у том смислу, за сада је улазак Хрватске у Шенген зону при чему треба имати у виду могућност накнадних измјена режима и услова уласка у земље Шенгена.

"Према информацијама којима располаже Гранична полиција БиХ, наставиће се као и до сада, у Републици Хрватској примјењивати важеће одредбе Закона о сцхенгенским границама, док ће се информацијски системи Еуропске уније (ЕЕС и ЕТИАС) почети примјењивати од дана када Европска комисија донесе одлуку о томе", каже за ДW Франка Вицан Бошковић из Граничне полиције БиХ.

Наводи да на заједничким локацијама граничних прелаза уласком Републике Хрватске у шенгенски простор, неће бити промјена у вези начина обављања граничне контроле.

Што се тиче коначне одлуке, њу ће донијети Европска комисија, а земље западног Балкана на које се она односи су БиХ, Албанија, Сјеверна Македонија и Црна Гора.

За све те земље потребан је само биометријски пасош за попуну ЕТИАС документа.

У супротном, потребна је виза. Што се тиче Србије, на wеб страницама европских институција наводи се да је такође потребан само биомеријски пасош, осим у случају издавања пасоша од Координационе управе Србије, када је потребна виза за улазак у земље ЕУ.

(ДW  Фото: Агенције)

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Миле Босанац

19.12.2022 08:17

Исте мјере и њима приликом уласка у БиХ...НА СВИМ ПОЉИМА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

19.12.2022 09:32

Да се пита нас ти не контас јос да млате са босном као са празном врецом

Name

Ре

19.12.2022 10:37

А колико то њих улази у БиХ

Name

Дзомба

19.12.2022 19:38

Цијела Славонија долази у Босну,,купују у Бингу и точе јефтиније гориво.Е и њима увести таксу улаз у Босну 20 КМ.Поштено би било.

Name

Илија цворовиц

19.12.2022 09:13

Поента је у апликацији.Само да се несто скида са плеј продавнице,да се врте ретардиране рекламе,да се зарадјује на апликацијама.Дабогда вам висе апликације главе досле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

19.12.2022 09:28

Не мораш скидати апликацију. Отиђи на интернет и одради то на wеб страници.

Name

Бијељинац

19.12.2022 09:34

Проблем је што и те мјере које ти предлаже Они доносе

Name

Реалиста

19.12.2022 09:30

Хоће да знају кретање људи, тако бар кажу, али ме интересује шта са мигрантима? Ми имамо сви биометријске пасоше који се скенирају приликом уласка, не вјерујем да то није довољно, или су у толикој залуђености да је ЕУ нешто најбоље и утопија у коју одабрани могу ући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

19.12.2022 10:08

Ето прилике да изгласас закон реципроцитета свим грађанима ЕУ када улазе у БиХ да се обавезно најаве и наравно плате 7 Еур....и трпај сто висе у џепове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

19.12.2022 10:38

Која гов.а су постали ови у ЕУ! Види се да је код њих распад система и не знају гдје ударају! Само нека наставе подржавати Украјину да ако богда почну и они плаћати 10 евра литру горива као што је овдје код нас било у рату!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

19.12.2022 14:46

Лажеш Милане, цијена горива у рату, а и сада је скоро иста...