Црна листа је јача од политичких веза - Борба за фотељу министра саобраћаја

Власник компаније Интеграл инжењеринг Слободан Станковић нада се “повратку у посао” ако ресор саобраћаја и веза поново добије Недељко Чубриловић

Република Српска 19.12.2022 | 07:50
Црна листа је јача од политичких веза - Борба за фотељу министра саобраћаја

Нови сазив Владе Републике Српске биће изабран у сриједу, а тренутно се највећа битка води око тога ко ће бити нови министар саобраћаја и веза - лидер ДЕМОС-а и бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић или актуелни министар и члан Главног одбора СНСД-а Недељко Ћорић.

ОДАНИ КАДАР

Ћорић је на то мјесто дошао умјесто Ђорђа Поповића који је, послије годину министровања, поднио оставку због мјеста посланика у Скупштини Брчко дистрикта.

Поповић је био члан ДНС-а, странке која је дуго имала тапију над Министарством саобраћаја и веза.

Поповић је касније са Дарком Бањцем основао НПС. У фотељу министра саобраћаја и веза Поповић је сјео послије смјене Неђе Трнинића, кога је “низ воду” пустио лидер ДНС-а Ненад Нешић.

Интеграл инжењеринг је на црној листи САД-а и док је то тако, не може да рачуна на иоле озбиљнији посао.

Доласком Недељка Ћорића прекинут је монопол Слободана Станковића и његове компаније Интеграл инжењеринг у свим већим пословима везаним за аутоградњу.

Ћорић је смјеном ДЕМОС-овог Душана Топића са мјеста директора Аутопутева Републике Српске почетком јуна ове године практично избацио Интеграл из више него уносног посла изградње аутопутева. Ипак, Станковић и без тога не би могао да гради аутопутеве.

- Интеграл инжењеринг је на црној листи Сједињених Америчких Држава. И док је то тако, Станковић не може да рачуна на иоле озбиљнији посао, јер нико неће пристати да ради са компанијом која се налази на тој листи.

Интеграл се неће скоро склонити с те листе, тако да је мало вјероватно да Станковића чека било шта осим пензије, казао је за Ослобођење саговорник близак врху ДЕМОС-а.

Умјесто Топића, директорску фотељу у Аутопутевима је, на основу коалиционог договора, добио бивши начелник Одјељења за урбанизам Града Бања Лука Слободан Станаревић.

Он је одани Чубриловићев кадар и учиниће све да његов партијски шеф поново сједне у фотељу министра саобраћаја и веза.

Чубриловић је, подсјећамо, у два мандата био на челу тог министарства.

Ипак, Чубриловић на изборима није успио да освоји директни мандат за Народну скупштину Републике Српске и њему су тиме шансе знатно умањене.

Посланици који су у претходном сазиву били одани Чубриловићу недавно су на састанку са Милорадом Додиком у Источном Сарајеву истакли да не намјеравају да подрже сада већ бившег шефа.

- Станковић ће учинити све да Чубриловић поново буде изабран за министра, јер вјерује да ће на тај начин поново градити широм Српске.

Али, овај пут нису политичке прилике те које њему сметају да гради. Ниједна банка неће кредитирати изградњу аутопута ако га гради компанија која је на црној листи, истакао је наш саговорник.

Фирма Интеграл инжењеринг ангажована је на изградњи путева и мостова широм Западног Балкана, али се поред нискоградње бави и другим грађевинским пословима.

На највише пројеката ангажована је у Босни и Херцеговини. Више од 23 различита уговора вриједна више од 166 милиона евра склопила је фирма из Лакташа од октобра 2016. до маја ове године, показују јавно доступни подаци Агенције за јавне набавке Босне и Херцеговине.

Највећи број уговора склопљен је у преговарачком поступку без објављивања обавјештења о набавци.

Укупна вриједност ових уговора је нешто већа од 8,1 милион евра. Највреднији радови овој фирми додијељени су кроз отворени поступак јавне набавке.

На овај начин од 2016. године до данас потписано је седам уговора вриједних нешто више од 158 милиона евра.

Највреднији уговор потписан је током марта 2022. и односи се на пројектовање и изградњу аутопута на дионици Рача (Србија) - Бијељина (БиХ).

Овај посао вриједан је више од 131 милион евра, а за главног извођача изабрана је управо фирма из Лакташа.

Интеграл инжењеринг посљедњих година био је ангажован и на изградњи затворених базена у Требињу, припремних радова на изградњи Блока 7 термоелектране у Тузли, брзој цести Столац - Неум, изградњи међудржавног моста у Градишци, као и изградњи петље према Аеродрому Бања Лука.

(Ослобођење)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Србо

19.12.2022 07:30

Насикираће се Станковић због тога, човјек има за 6 живота, распродати све што има у техници ,вратити кои кредит и од рентирања локала и хотела живиће као цар, имам познаника кои је радио од оснивања фирме имао 1300км и сад кад је отишао у пензију исту толику плату и све те године 600 на рачун 700 на руке и сад се сјетио да то није уреду кад је пензија ту само од тог што није уплаћивао даџбине може живјети а и госпођа и породица нису баш бједници , проблем је ова већина голица која не би могла преживјети да није кредита ,позајмица, не може купити дрва ,регистровати ауто да се не задужи ,значи један мј, да прескочи давање и банкрот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Србо

19.12.2022 08:08

Ајде Србо прво се сабери. Па се помножи. Па се одузми. Нису сви на буџету па да иде плата преко рачуна за обављени рад по имену лелемудање као код тебе.

Name

Нострадамус

19.12.2022 09:04

Гдсје је разлика измедју Црне Листе на којој је Додик .Спириц и други и ове на којој је Станковиц?.Знаци Станковиц има проблема сто је на тој листи док други немају.

Name

Ре ре Србо

19.12.2022 10:29

Прочитај свој ком па се баш сабери, шта си потврдио, што ја нисам написао, какви послови код регистроване фирме и толиких пара узетих са буџета, нисиу лимар или зидар дивљак

Name

Аха Србо

19.12.2022 15:17

Знаш ти оно, како дошло, тако отишло!!!

Name

Просвјета

19.12.2022 07:34

Очекујем коментаре свих оних који су негативном коментарисали Наталију Тривић, шта ће рећи за нову Министрицу. Њене образовне референце нису јавне, све што о њој знамо је негативност наступа у водјењу Скупштине. Министар просвјете треба да буде ауторитет, досљедан звања, а не ко му драго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.12.2022 08:04

Наталија, јес то ти? Нема да се љутиска. Само да чико мало пропита.

Name

Ре

19.12.2022 10:05

Ната је бар лијепа .

Name

Дарко БЛ

19.12.2022 07:34

Ови се расписасе онако. Па Демосов кадар је директор Аутопутева стално. Само се људи мењају, а странка је иста. Сто се тице Станковића он се замерио сефу и сад је на маргинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нидје везе

19.12.2022 07:43

Па нама је и тзв. Предсједник на тој листи а и његови пулени његова тв и његове фирме. Па нас навеци писац госп. Спирке је на тој црној листи. Ми смо шампиони тих црних листа и још нам фали бијела књига криминала да заокрузимо ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

19.12.2022 08:26

Станковић гладна уста проклета мало му а накрао за 8 живота.У иловачу нико не носи ниста са собим??

Name

Татар

19.12.2022 08:32

Питам се само хоће ли ова држава бити икад нормална колико времена треба да се све регенерисе

Name

Лелеее

20.12.2022 07:51

Ма хоће бре. Видећеш. Рекли су сад у овом мандату. Ја верујем, хим

Name

Сиже

19.12.2022 07:56

Гладеж и грабеж..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немојте

19.12.2022 08:27

Немојте блефирати чуј Интеграл неће добити. ни један посао.Све ауто- путеве по Србији је изградио Интеграл а градиће и даље.На крају Станковић је отворио хотел центру Бања Луке

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФАП

19.12.2022 09:57

Је ли те срамота плакати шоферчино. ЛОПОВЕ

Name

Приједорцанин М.

19.12.2022 11:03

Нај скупљи километри ауто-пута су били кад је био министар чубриловић.Б.Лука-Градишка а станковић извођач радова.стари мешетари се опет окупљају.

Name

Саво

19.12.2022 12:37

Једина дионица аутопута на којој је Интеграл учествовао у изградњи у Србији је као дио конзорцијума на: Грделица - тунел Мајајле. То је све.

Name

Мики

19.12.2022 12:29

Цубриловиц министар,па јели тај јос зив…,сенилни старац министар,сацувај Бозе и владе и дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.12.2022 15:31

Кад могу Радмановић и Новић са 75 година у нови мандат може и он са 70 у још два мандата, жаоми само Душанке али можда ће је Додо као заслужног секташа угурати бар у неки назорник одбор.

Name

Леле

20.12.2022 14:53

Па коме Цубро јос краде. Унуцадима и куму Сими а пумпа кумова затворена у његовом селу. Сад це прорадити ако криминала Чубрило сједе опет у министарску фотељу

Name

Реално

19.12.2022 17:09

Боби Станаревиц пласира лазне информације јер се боји гдје це он....бице мјеста за све али гдје?! Реално једино интеграл и заврсава своје пројекте, кинези нити раде нити заврсавају а паре од дрзаве узимају. Цубриловиц је бар писмен за разлику од Цорица....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакинцанин

19.12.2022 20:33

Лопов до лопова

ОДГОВОРИТЕ