Crna lista je jača od političkih veza - Borba za fotelju ministra saobraćaja

Vlasnik kompanije Integral inženjering Slobodan Stanković nada se “povratku u posao” ako resor saobraćaja i veza ponovo dobije Nedeljko Čubrilović

Republika Srpska 19.12.2022 | 07:50
Crna lista je jača od političkih veza - Borba za fotelju ministra saobraćaja

Novi saziv Vlade Republike Srpske biće izabran u srijedu, a trenutno se najveća bitka vodi oko toga ko će biti novi ministar saobraćaja i veza - lider DEMOS-a i bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ili aktuelni ministar i član Glavnog odbora SNSD-a Nedeljko Ćorić.

ODANI KADAR

Ćorić je na to mjesto došao umjesto Đorđa Popovića koji je, poslije godinu ministrovanja, podnio ostavku zbog mjesta poslanika u Skupštini Brčko distrikta.

Popović je bio član DNS-a, stranke koja je dugo imala tapiju nad Ministarstvom saobraćaja i veza.

Popović je kasnije sa Darkom Banjcem osnovao NPS. U fotelju ministra saobraćaja i veza Popović je sjeo poslije smjene Neđe Trninića, koga je “niz vodu” pustio lider DNS-a Nenad Nešić.

Integral inženjering je na crnoj listi SAD-a i dok je to tako, ne može da računa na iole ozbiljniji posao.

Dolaskom Nedeljka Ćorića prekinut je monopol Slobodana Stankovića i njegove kompanije Integral inženjering u svim većim poslovima vezanim za autogradnju.

Ćorić je smjenom DEMOS-ovog Dušana Topića sa mjesta direktora Autoputeva Republike Srpske početkom juna ove godine praktično izbacio Integral iz više nego unosnog posla izgradnje autoputeva. Ipak, Stanković i bez toga ne bi mogao da gradi autoputeve.

- Integral inženjering je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. I dok je to tako, Stanković ne može da računa na iole ozbiljniji posao, jer niko neće pristati da radi sa kompanijom koja se nalazi na toj listi.

Integral se neće skoro skloniti s te liste, tako da je malo vjerovatno da Stankovića čeka bilo šta osim penzije, kazao je za Oslobođenje sagovornik blizak vrhu DEMOS-a.

Umjesto Topića, direktorsku fotelju u Autoputevima je, na osnovu koalicionog dogovora, dobio bivši načelnik Odjeljenja za urbanizam Grada Banja Luka Slobodan Stanarević.

On je odani Čubrilovićev kadar i učiniće sve da njegov partijski šef ponovo sjedne u fotelju ministra saobraćaja i veza.

Čubrilović je, podsjećamo, u dva mandata bio na čelu tog ministarstva.

Ipak, Čubrilović na izborima nije uspio da osvoji direktni mandat za Narodnu skupštinu Republike Srpske i njemu su time šanse znatno umanjene.

Poslanici koji su u prethodnom sazivu bili odani Čubriloviću nedavno su na sastanku sa Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu istakli da ne namjeravaju da podrže sada već bivšeg šefa.

- Stanković će učiniti sve da Čubrilović ponovo bude izabran za ministra, jer vjeruje da će na taj način ponovo graditi širom Srpske.

Ali, ovaj put nisu političke prilike te koje njemu smetaju da gradi. Nijedna banka neće kreditirati izgradnju autoputa ako ga gradi kompanija koja je na crnoj listi, istakao je naš sagovornik.

Firma Integral inženjering angažovana je na izgradnji puteva i mostova širom Zapadnog Balkana, ali se pored niskogradnje bavi i drugim građevinskim poslovima.

Na najviše projekata angažovana je u Bosni i Hercegovini. Više od 23 različita ugovora vrijedna više od 166 miliona evra sklopila je firma iz Laktaša od oktobra 2016. do maja ove godine, pokazuju javno dostupni podaci Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine.

Najveći broj ugovora sklopljen je u pregovaračkom postupku bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

Ukupna vrijednost ovih ugovora je nešto veća od 8,1 milion evra. Najvredniji radovi ovoj firmi dodijeljeni su kroz otvoreni postupak javne nabavke.

Na ovaj način od 2016. godine do danas potpisano je sedam ugovora vrijednih nešto više od 158 miliona evra.

Najvredniji ugovor potpisan je tokom marta 2022. i odnosi se na projektovanje i izgradnju autoputa na dionici Rača (Srbija) - Bijeljina (BiH).

Ovaj posao vrijedan je više od 131 milion evra, a za glavnog izvođača izabrana je upravo firma iz Laktaša.

Integral inženjering posljednjih godina bio je angažovan i na izgradnji zatvorenih bazena u Trebinju, pripremnih radova na izgradnji Bloka 7 termoelektrane u Tuzli, brzoj cesti Stolac - Neum, izgradnji međudržavnog mosta u Gradišci, kao i izgradnji petlje prema Aerodromu Banja Luka.

(Oslobođenje)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Србо

19.12.2022 07:30

Насикираће се Станковић због тога, човјек има за 6 живота, распродати све што има у техници ,вратити кои кредит и од рентирања локала и хотела живиће као цар, имам познаника кои је радио од оснивања фирме имао 1300км и сад кад је отишао у пензију исту толику плату и све те године 600 на рачун 700 на руке и сад се сјетио да то није уреду кад је пензија ту само од тог што није уплаћивао даџбине може живјети а и госпођа и породица нису баш бједници , проблем је ова већина голица која не би могла преживјети да није кредита ,позајмица, не може купити дрва ,регистровати ауто да се не задужи ,значи један мј, да прескочи давање и банкрот.

ODGOVORITE
Name

Re Srbo

19.12.2022 08:08

Ajde Srbo prvo se saberi. Pa se pomnoži. Pa se oduzmi. Nisu svi na budžetu pa da ide plata preko računa za obavljeni rad po imenu lelemudanje kao kod tebe.

Name

Nostradamus

19.12.2022 09:04

Gdsje je razlika izmedju Crne Liste na kojoj je Dodik .Spiric i drugi i ove na kojoj je Stankovic?.Znaci Stankovic ima problema sto je na toj listi dok drugi nemaju.

Name

Ре ре Србо

19.12.2022 10:29

Прочитај свој ком па се баш сабери, шта си потврдио, што ја нисам написао, какви послови код регистроване фирме и толиких пара узетих са буџета, нисиу лимар или зидар дивљак

Name

Aha Srbo

19.12.2022 15:17

Znaš ti ono, kako došlo, tako otišlo!!!

Name

Prosvjeta

19.12.2022 07:34

Očekujem komentare svih onih koji su negativnom komentarisali Nataliju Trivić, šta će reći za novu Ministricu. Njene obrazovne reference nisu javne, sve što o njoj znamo je negativnost nastupa u vodjenju Skupštine. Ministar prosvjete treba da bude autoritet, dosljedan zvanja, a ne ko mu drago.

ODGOVORITE
Name

Re

19.12.2022 08:04

Natalija, jes to ti? Nema da se ljutiska. Samo da čiko malo propita.

Name

Re

19.12.2022 10:05

Nata je bar lijepa .

Name

Darko BL

19.12.2022 07:34

Ovi se raspisase onako. Pa Demosov kadar je direktor Autoputeva stalno. Samo se ljudi menjaju, a stranka je ista. Sto se tice Stankovića on se zamerio sefu i sad je na marginama.

ODGOVORITE
Name

Nidje veze

19.12.2022 07:43

Pa nama je i tzv. Predsjednik na toj listi a i njegovi puleni njegova tv i njegove firme. Pa nas naveci pisac gosp. Spirke je na toj crnoj listi. Mi smo šampioni tih crnih lista i još nam fali bijela knjiga kriminala da zaokruzimo stvar.

ODGOVORITE
Name

Laktasi

19.12.2022 08:26

Stanković gladna usta prokleta malo mu a nakrao za 8 života.U ilovaču niko ne nosi nista sa sobim??

Name

Tatar

19.12.2022 08:32

Pitam se samo hoće li ova država biti ikad normalna koliko vremena treba da se sve regenerise

Name

Leleee

20.12.2022 07:51

Ma hoće bre. Videćeš. Rekli su sad u ovom mandatu. Ja verujem, him

Name

Siže

19.12.2022 07:56

Gladež i grabež..

ODGOVORITE
Name

Nemojte

19.12.2022 08:27

Nemojte blefirati čuj Integral neće dobiti. ni jedan posao.Sve auto- puteve po Srbiji je izgradio Integral a gradiće i dalje.Na kraju Stanković je otvorio hotel centru Banja Luke

ODGOVORITE
Name

FAP

19.12.2022 09:57

Je li te sramota plakati šoferčino. LOPOVE

Name

Prijedorcanin M.

19.12.2022 11:03

Naj skuplji kilometri auto-puta su bili kad je bio ministar čubrilović.B.Luka-Gradiška a stanković izvođač radova.stari mešetari se opet okupljaju.

Name

Savo

19.12.2022 12:37

Jedina dionica autoputa na kojoj je Integral učestvovao u izgradnji u Srbiji je kao dio konzorcijuma na: Grdelica - tunel Majajle. To je sve.

Name

Miki

19.12.2022 12:29

Cubrilovic ministar,pa jeli taj jos ziv…,senilni starac ministar,sacuvaj Boze i vlade i drzave

ODGOVORITE
Name

Ре

19.12.2022 15:31

Кад могу Радмановић и Новић са 75 година у нови мандат може и он са 70 у још два мандата, жаоми само Душанке али можда ће је Додо као заслужног секташа угурати бар у неки назорник одбор.

Name

Lele

20.12.2022 14:53

Pa kome Cubro jos krade. Unucadima i kumu Simi a pumpa kumova zatvorena u njegovom selu. Sad ce proraditi ako kriminala Čubrilo sjede opet u ministarsku fotelju

Name

Realno

19.12.2022 17:09

Bobi Stanarevic plasira lazne informacije jer se boji gdje ce on....bice mjesta za sve ali gdje?! Realno jedino integral i zavrsava svoje projekte, kinezi niti rade niti zavrsavaju a pare od drzave uzimaju. Cubrilovic je bar pismen za razliku od Corica....

ODGOVORITE
Name

Bakincanin

19.12.2022 20:33

Lopov do lopova

ODGOVORITE