Корумпирани функционери намјештеним тендерима уништавају све

Кроз јавне набавке се у БиХ годишње расподијели на стотине милиона КМ и тај јавни новац углавном заврши у рукама одабраних фирми. Посљедња истраживања на ту тему су показала да се у више од пола проведених процедура пријави само једна фирма, што је најбољи показатељ да је корупција отјерала конкуренцију из јавних набавки.

Република Српска 17.12.2022 | 19:54
Корумпирани функционери намјештеним тендерима уништавају све

То се негативно одражава на привредно окружење. Поништава се један од основних циљева јавних набавки да се кроз конкуренцију односно надметање што већег броја понуда осигура најбоља вриједност робе, радова или услуга за јавни новац.

У привреди се ствара монопол, оних који добијају уносне милионске уговоре, без обзира да ли су квалификовани за одређен посао или не, али су подобни углавном због веза које имају са владајућим политичким структурама. Јавна је тајна да управо те структуре одређују „ко ће добити државне послове“.

Због недостатка те основне квалификације, остали привредници немају шансу да конкуришу за јавна средства која би била додатни приход, који би им на примјер омогућио ширење посла, отварање нових радних мјеста и слично.

Упућени у ову проблематику поручују да је такву ситуацију омогућила корупција у коју су укључени сви  који учествују у тој процедури.

Тако се између осталог,  са једне стране намјештају услови тендера за специфичне фирме, а са друге стране фирме се договарају да се пријаве само на одређене тендере, како не би једни другима сметали.

На јавним набавкама углавном стиже само једна понуда

Каква је ситуација по овом питању најбоље показује годишњи мониторинг јавних набавки за период од 1. октобра 2021. године до 30. септембар 2022. године, којим је обухваћено 8.006 набавки, укупне вриједности 303.613.549 КМ, без ПДВ.

У том извјештају је између осталих наведено да присутан тренд ограничене конкуренције, односно да се у 54,4 одсто поступака јавних набавки пријавио само један понуђач.

То, наводи се у извјештају, „указује на дубље системске проблеме – општу кризу повјерења у законитост система јавних набавки што потенцијалне понуђаче обесхрабрује да уопште учествују у тендерском такмичењу и проблем колузије“.

Извјештај је припремио портал „Пратимо тендере“, а његов уредник Слободан Голубовић поручује да на такву ситуацију утиче више фактора.

„Први фактор је најблажи, а то је да је ово јако мало тржиште посебно за неке робе, услуге те радове и немамо толику конкуренције у појединим областима. На то не можемо утицати. Други фактор је тај што су годинама намјештани тендери, а намјештају се и даље подобним фирмама“, рекао је Голубовић и додао да је на тај начин уништена конкуренција.

„Они који би могли бити конкуренти једноставно не желе да троше ресурсе на учешће у поступцима јавне набавке“, казао је Голубовић.

Навео је да договор понуђача који дијеле тржиште трећи фактор, који је препознат као проблем. Као примјер наводи набавку аутомобила.

„Тржиште је подијељено између Мостара, Сарајева, Брчког, односно Бањалуке и једноставно нећете видјети или јако ријетко, да се неко из Мостара пријавио на тендер у Бањалуци или обрнуто. Понуђачи су се договорили да се једни другима не мијешају у посао, а то значи нема конкуренције и нема жалби на тендере“, рекао је Голубовић.

Каже да подаци до којих су дошли показују да је обезвријеђен сам систем јавних набавки те да се поставља питање потребе постојања ових процедура.

„Суштина тендера би требала бити да се уштеде средства гдје је то могуће. Са друге стране да се направи здрава конкуренција и да добијемо што боље робе, услуге и радове за новац који дајемо“, казао је он и додао да то очигледно није случај.

Штимање тендера обесхрабрује привреднике

Информације које стижу из привредне заједнице говоре да доста фирми у широком луку заобилазе тендере из два разлога.

„Први зато што знају да су јавне набавке намјештене, а други због услова за учешће који некада знају бити толико тешки да их многи не могу испунити. Нема мотивације да се неко тим бави и зато што нема мотивације и компликовано је, на крају држава плати радове и производе прескупо“, казао је предсједник Уније послодаваца РС Саша Тривић.

Слаже се да се и у овај сегмент дубоко завукла корупција те да су људи временом нашли начин да заобиђу регулативу која дефинише правила за ову област.

„Тренутно имамо компликовану процедуру, а крајњи резултат нису ни квалитетно изведени радови нити најнижа цијена“, навео је Тривић.

Сматра да је потребно промијенити концепт јавних набавки

„И поред овако компликоване процедуре имамо наштимане јавне набавке. Једноставно мора се тражити друго рјешење, не вриједи радити неке закрпе“, нагласио је Тривић коментаришући измјене Закона о јавним набавкама БиХ које су ступила на снагу 10. децембра.

Обесмислено јавно надметање

Из Транспаренцy Интернатионал БиХ поручују да податак о малом броју понуђача у току поступака јавних набавки може указати на неколико негативних појава.

„Прва је свакако ограничавање активне и правичне конкуренције од стране уговорних органа постављањем квалификационих услова, али треба имати у виду и другу која је изричито забрањена новим измјенама Закона, а то је колузија, односно нарушавање тржишне конкуренције у смислу забрањених договора између самих понуђача“, рекао је Дамјан Ожеговић из ТИ БиХ.

Објашњава да су ове и друге забрањене активности временом утицале дестимулишуће на многе потенцијалне понуђаче, нарочито на мала и средња предузећа.

„Тако су многи изгубили интерес да се уопште надмећу и на тај начин је тржиште већ унапријед подијељено“, казао је Ожеговић који исто сматра да је тренутним стањем обесмислено јавно надметање „које има за циљ да се набави најквалитетнијима роба, радови и услуге кроз најефикасније трошење јавних средстава“.

„Да би се наведено стање промијенило у првом реду је потребно оснажити интегритет уговорних органа, затим охрабрити заинтересоване понуђаче да пријављују уочене неправилности, те ојачати институције задужене за спровођење закона како би се адекватним санкционисањем на вријеме превентивно дјеловало према свим евентуалним будућим прекршиоцима“, закључио је Ожеговић.

(Цапитал   Фото:Агенције)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Ре

17.12.2022 19:08

Па ми би и утег покварили. А тек закон. Махери смо да све обесмислимо ради личног интереса. Није крив закон него лолови који га не поштују. А онда не ради полиција и судство и круг се затвара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2022 07:14

Фирма Фармаленд сва опљачкана, постоји директор а нестао кров са управне зграде , на запаљеној мљекари у БЛ до прије пар дана стајао је билборд Жељке и Миле да опомиње ко су спасиоци и патриоте и да нас они бране од оних Енглеза шпијуна из Тузланског хотела кои никако да дођу и од оних Натоваца са Мањаче што Миле обећа да ће са својом сектом растјерати, јављај Миле кад се креће а можеш поручити и преко Милана ,не знам јели он данас дежурни, поздрав БН тв.

Name

БУДИМО РЕАЛНИ И ОБЈЕКТИВНИ

18.12.2022 11:48

СВЕ ДОК БУДЕМО ВЈЕРОВАЛИ ДА ЗАКОН НИЈЕ КРИВ ОВО ЋЕ СЕ ДРШАВАТИ! ШТА ЋЕ КОМЕ ЗАКОН КОЈИ МОЖЕ ДА СЕ ПРОИГРА? ТО ЈЕ КАО РЕД ВОЖЊЕ КОЈИ СЛУЖИ САМО ДА БИ СЕ МОГЛО КОНСТАТОВАТИ КОЛИКО КАСНИ ВОЗ ИЛИ АУТОБУС! ТАКВИ ЗАКОНИ СУ ДОНЕШЕНИ УПРАВО ЗА ОВУ СВРХУ И ЗАТО ГА И НЕ ПОКУШАВАЈУ ИЗМИЈЕНИТИ, А БЕЗ ТОГА НЕМА БОЉИТКА. БРОЈНЕ РУПЕ У ЗАКИНУ СУ ИДЕАЛНА МЈЕСТА ЗА САКРИВАЊЕ!

Name

БАЊА ЛУКА

17.12.2022 19:46

Колико је Владо Џајић узео милиона на намјештеним тендерима ,Ранко Скрбић је узео милионе за дијализне центре и радиотерапију пљачка сопственог народа . Народе докад да сутите и једете паштету а овај олош ужива у луксузу од наших пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2022 08:48

А скрбиц неће споменик да му направимо.

Name

Татар

17.12.2022 20:07

Ви изгледа све знате само још да оца држава научи препознати такве погапсити их одузети нелегално стечено и на робију с њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре татар

18.12.2022 06:50

Која дрзава да хапси, и ста сматрате под дрзавом? Да ли је дрзава, зграда владе, зграда опстине, дрворед или ста? Људи од крви и меса, ми сви људи цинимо дрзаву, али треба бити неискварен и постен политицар да би се несто промијенило на боље. Када на власт додју неизивљени криминалци зељни моци, и они који зеле да казу - знас ли ти ко сам ја, онда ниста од нормалне дрзаве. Нароцито послије ратова испливају "сумњива лица", и хватају прилику да се обогате користеци национализам и мрзњу, да би манипулисати народом, и успјели у својим лоповским намјерама. А наци одговор, засто је толико лопова медју нама је вец теза ствар.

Name

Јаффа

18.12.2022 09:48

Судство је њихово, полиција и медији такође. Нема њих ко да казни.

Name

Ре

18.12.2022 11:52

Не лажи, не кради, не убијај, не свједочи лажно…..

Name

бб

18.12.2022 12:16

Неће се никада десити на жалост.

Name

Инспектор

17.12.2022 20:09

Све тачно.Лопов до лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томица

17.12.2022 20:19

Закон о ЛАГАЛИЗАЦИЈИ, 62/18 и 93/22, шта још треба да се деси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

17.12.2022 20:54

Водеће политичке личности у Републици Српској као и у БиХ, својим неморалним понашањем направили су спрдњу од државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кпд Фоца

17.12.2022 20:59

Синиса Гољанин поцните од мог директора!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

17.12.2022 21:05

Има Бурло да обрсти РС да у њој не остане ни камен на камену!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјокс

17.12.2022 21:40

Ма није могуце. Нисам ја знао да је бас тако, ја сам мислио да смо ми сампиони у тендерима

ОДГОВОРИТЕ
Name

дарко

17.12.2022 23:32

Истражите зашто је ове године жалбама одлаган тендер за редован ремонт РиТе Угљевик то је сценарио који у Холивуду не би могли најбољи сценаристи да напишу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само један

18.12.2022 07:04

Је неприкосновен у ИТ !! Сви други само ако он дозволи али сад је прешао и на све друге области..уништи па купи ил рекетира.. Нема ту процедура нити закона само сила и страх..Говна од политичара која не слушају мафију са врха брзо нестану..Зна он како..а ви народе пасите траву и гласајте за Сина.!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Син Драган

18.12.2022 07:25

Да би дошао на власт,мораш да имаш пара.Те паре ћеш добити од тих људи и њихових фирми.Све у свему,не постоји политичка опција која ће промијенити нешто.А могли би да живимо као бубрег у лоју..Вјерујем да дијаспора унесе новца да нам извоз није ни потребан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марцоне

18.12.2022 08:14

Да смо постено радили ових 25 година од кад се рат заврсио били би свиварска данас колико су само новца и пренадуваних цијена однијели из будзета,милијарде и милијарде ! Од тога смо добили 100 милионера,по којег милијардера у БиХ а ојадили 3 милиона људи и довели на ивицу егзистенције.Колико су се усаврсили у тим малверзацијама требало би 20 година да се то исправи,законе су прилагодили тако да им нико ниста не мозе.На крају испаде све легално,а ми овце које им јос морамо бити захвални сто нас запосљавају и гледати у њих као у Богове .Јадни смо,да јаднији не моземо бити !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

18.12.2022 12:14

Браво за коментар, умјесто тога имамо мали број људи који живи богатије него пола швајцараца и већину која једва крпи крај са крајем. Колико им је доста питам, колико луксузних аутомобила, колико кућа, апартмана, станова у инострантву је доста?

Name

$

18.12.2022 08:14

Закон служи да се гуза брише кога брига шта у њему пише

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

18.12.2022 08:20

Само шишајте овце док вуне има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

18.12.2022 09:25

ЦУДНА ЈЕ АТМОСВЕРА.СВИ СВЕ ЗНАЈУ И КАО ДА СЕ НИСТА НЕ ДЕСАВА ТО СЕ ОДНОСИ НА НАРОД. СВЕ НАМ ЈЕ КОПИЈА НИГДЈЕ ОРГИНАЛА.РАДИ КО СТА ХОЦЕ. УБИЈЕН ЈЕ СМИСАО ЗА ЗИВОТ.СВИ НЕСТО ГЛУМЕ ИЗИГРАВАЈУ РОК ФЕЛЕРЕ А У СТВАРИ ТО ЈЕ САСВИМ ДРУГАЦИЈЕ.НОВЦЕМ ЈЕ СВЕ ЛАКСЕ .АЛИ ПОКРАДЕНИМ НЕЦАСНИМ ТО ЈЕ ЗЛО.ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ ЈЕ ГОВОРИО НЕ ЗНАЈУ СТА РАДЕ.И ВЈЕРА ЈЕ ПОСТАЛА ИНТЕРЕС.КУДА МИ ТО ИДЕМО.СВЕ ЈЕ ИЗВЈЕСТАЦЕНО ЗБОГ , ХАЛАПЉИВОСТИ, ГАЗЕЊА, ЛАГАЊА ,ГЛУМАТАЊА НЕ ПОСТОВАЊА.ТРАНЗИЦИЈА НАМ ЈЕ ПОСТАВИЛА НОРМЕ .СВЕ ЈЕ ГАДЉИВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2022 11:58

Али нема унутрасњег мира, нема искрености у односима и ста онда? Џаба ти покрадене паре и авион, ако нема мира, дугорочно гледано.

Name

ТЕШКО НАМА

18.12.2022 09:52

Ма није могуће! Док не буде чишћење терена од лопова никад нам неће бити боље. Земљу воде дезертери и ратни профитери. Појединци имају статус борца прве категорије који су се крили по радним обавезама и у дебелој позадини исто као и они што су трулили у рову 4 године са пацовима. А прави и честити се не оглашавају ни послије 27 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

18.12.2022 10:17

А кад Нешић засједне на функцију настаје хорор...

ОДГОВОРИТЕ