Након потраге у зоолошком врту убијене три шимпанзе

У зоолошком врту Фурувикспаркен у Јевлеу у Шведској убијене су три шимпанзе које су у среду побегле из свог ограђеног простора. Полиција је сачинила записник о условима смештаја шимпанзи, а из управе зоолошког врта је речено да је ватрено оружје коришћено из безбедносних разлога.

Свијет 17.12.2022 | 11:17
Након потраге у зоолошком врту убијене три шимпанзе

Три шимпанзе које су у среду побегле из ограђеног простора у зоолошком врту Фурувикспаркен у Јевлеу у централном делу Шведске су устрељене, пренео је шведски јавни сервис СВТ.

Шимпанзе су побегле из простора који је намењен њима и кретале су се по остатку зоолошког врта, а особље је због безбедности морало да се закључа. 

Полиција је послала велики број патрола и укључила се у потрагу за животињама својим дроновима. Врт је од среде затворен за посетиоце, а ни новинарима који су извештавали није било дозвољено да се приближавају улазу у зоолошки врт.

Управа зоолошког врта позвала је своје стрелце који су јуче убили две шимпанзе, а јутрос је потврђено да је убијена и трећа, док се једна, која је повређена, вратила у ограђени простор.

Преостале три шимпанзе су изашле из својих просторија, али нису напуштале ограђени простор.

Из управе зоолошког врта саопштено је да су стрелци морали да буду позвани из безбедносних разлога. Ветеринар Бенгт Рокен рекао је за СВТ да стрелице за омамљивање у ситуацији попут ове, не би биле ефикасне, пошто би шимпанзе могле лако да их уклоне.

"Шимпанзе су интелигентне животиње и ако осете претњу од људи који имају омамљиваче, крију се. Када вас једном уоче, неће скидати поглед са вас, а ако успете да их погодите, муњевито ће уклонити стрелу", рекао је Рокен.

Полиција је саопштила да је сачинила записник и да ће истражити да ли је било кршења закона о заштити животиња у погледу чувања шимпанзи и њиховог ограђивања, а организације за заштиту животиња су критиковале потезе зоолошког врта. 

(РТС)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Саса

17.12.2022 10:55

А права за животиње а демократија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.12.2022 12:19

Свагдје су људи пречи од животиња. Нисам једино сигуран да ли је то и код нас тако.

Name

А за Људе??

17.12.2022 12:49

Упознао сам Шведску бригу за ЉУДЕ,у вријеме Протјеривања из Хрватске.Недај Боже,Преко ноћи дођу у Затвор и ко зна куд,то сам осјетио на Властитом животу, и Они који су ЛАГАЛИ на YУГОСЛАВИЈУ,и били против како су рекли Четничке ЈНА.можда су и успјели.,али али????да не причам.

Name

Жена на шведској тв

17.12.2022 11:31

...заплака за три примате а нисма видио да овако јавно плачу за убјјеним, умрлим и несталим људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

17.12.2022 11:32

Код нас у зоо врту су шимпанзе заштићене њиховим коруптивним потезима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

17.12.2022 13:19

Прво сте их затворили,отргли из њихових природних станишта и сад их убијате! Браво Шведска, браво цивилизација!Као да су преписали рецепт од наших људи којих је пуна Шведа!! Тако код нас ухвате младунче медвједа отхране и пусте назад у шуму као онај несретник из Кнежева и нормално не може животиња да се адаптира у своју природну средину и врати се у насеља и од страха ловци га убију!!Сјетимо се само те ситуације од прије пар година,е сад и Шведе се досјетиле истог сценарија!!Нема горих животиња до људи!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

17.12.2022 13:33

Дај матере ти не бали без везе У РС имаш сваки дан по неколико суицида и сад ти ко патриота за примате.

Name

Шта Рећи

17.12.2022 14:38

Мајмуни су дивне и интелигентне Животиње, док су људи само интелигентни термити ! Тешко Свемиру, ако људи овладају технологијом за путовање кроз исти !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

17.12.2022 19:05

Па хиљаду начина да се животиње ухвате, а они их убију. Вама треба забранити золошке вртове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ада

18.12.2022 04:41

Е тугеее, јадне зивотиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сwеда

18.12.2022 11:29

Мајмун убио мајмуна, увијек је тако било

ОДГОВОРИТЕ