Башић стајао на путу нарко-дилерима, уходили га

Суд БиХ потврдио је оптужницу коју је Тужилаштво БиХ подигло против осам особа осумњичених за више тешких кривичних дјела, укључујући и убиство Раденка Башића, начелника Крим-полиције Приједор, а то и је прва оптужница у којој су кориштени докази из Скy и Аном апликација.

Република Српска 16.12.2022 | 16:02
Башић стајао на путу нарко-дилерима, уходили га

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против: Далибора Раилића, званог Дуги (37), Александра Миљатовића (34), Игора Репајића (32), Хариса Гредеља (36), Мирјане Вујовић (43), Жељка Симића (43), Александра Ивковића (37 и Горана Гвоздена (40).

У тој оптужници се наводи да је Раилић од 2020. до марта 2022. године организовао групу људи којој су приступили остали оптужени, али и њима познате особе, кориштењем криптованих апликација, гдје су договарали кријумчарење дроге.

Дрогу су транспортовали, скривали и даље пласирали на илегалном нарко-тржишту у БиХ и иностранству.

Комуницирали су путем поменутих апликација, а Раилић је према наводима оптужнице више килограма дроге 2020. године куповао од Ивковића, коју је, осим новцем, платио и аутомобилом ауди А6.

Раилић је кокаин чувао у Приједору, а у фебруару лани ступио је контакт с Гредељом, који је од Раилића купио килограм марихуане и препаковао ради продаје у Хрватској, али је ухапшен на обали Саве.

У оптужници се наводи да је Раилић у више наврата 2020. године од Вујовићеве купио више килограма дроге, од којих је килограм његов возач Симић једном превезао у возилу с уграђеним штеком, а Раилић јој је сутрадан платио 37.000 евра.

Други килограм по истој цијени она му је довезла кући у Приједор, а потом му је још једном довозила кокаин вриједан 39.000 евра.

Веће количине марихуане и кокаина је, према оптужници, Раилић куповао од Гвоздена, с којим је ступио у контакт је у јуну 2020, те му је више пута наркотике довозио пред кућу.

Убиство Башића је, према објављеној оптужници, Раилић организовао окупивши групу људи с циљем његове ликвидације, а ради спречавања истрага за организовани криминал и кријумчарење опојних дрога.

Како се наводи, за отежавање обављања својих криминалних активности у вези с препродајом дроге у Приједору Раилић је окривио управо Башића.

Преко Репајића је Раилић потом упознао Миљатовића у децембру 2021. године и тражио од њега да Башића лиши живота за 50.000 евра.

Како се наводи у оптужници, Миљатовић је то прихватио, па узео капару од 5.000 евра, те је од јануара почео прикупљати информације о Башићу, уходио га и снимао камером, коју је касније предао Репајићу.

Миљатовић је 21. марта 2022. године дошао у Приједор плавим опелом који му је дао Репајић.

"На путу ка радном мјесту у 6.50 часова пратио је Башића, пришао му иза леђа у насељу Пећани и из непосредне близине из пиштоља, који је држао у кеси због задржавања чахуре, испалио метак у Башићев потиљак. Башић је преминуо на лицу мјеста", наводи се у оптужници.

Миљатовић је отишао аутом у Градишку и позвао Репајића тражећи да дође по њега.

Репајић га је, према наводима оптужнице, одвезао из Градишке у Бањалуку.

Репајић је потом ради скривања трагова на отпад одвозио опел који је кориштен у припреми убиства, па је ауто растављен и продат.

Иначе, Раилића терете и да је велике износе новца, које је незаконито стекао чињењем кривичних дјела нарко-криминала, користио за куповину станова, некретнина, скупоцјених возила, те држао на банковним рачунима, па је од Суда БиХ затражено и извршено блокирање имовине оптуженог, а током поступка тражиће се одузимање цјелокупне незаконито стечене имовине", навели су тада из Тужилаштва.

Подсјећају да је подизањем и потврђивањем оптужнице у овом предмету учињен значајан корак у борби против организованог криминала и корупције, уз кориштење доказа из Скy и Аном апликација, добијених од партнерских институција земаља Европске уније и свијета.

(Независне   Фото:Хаyат/Архив)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Еx полицајац

16.12.2022 15:17

Стајао је на путу коруптним полицајцима који се бавили дрогом реците како јесте званично све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

17.12.2022 02:48

Прво почистити одпад у властитом дворишту

Name

Елиот Нес

16.12.2022 15:56

Брука,за ово би у Америци добили доживотну робију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смртну

16.12.2022 16:35

у многим савезним државама, то јест гдје год постоји смртна ово је за смртну...

Name

Код

16.12.2022 18:21

Нас це бити ослободени ,због,,,,недостстка доказа,,,,, као и и свим досадасњим убиствима а потом виновници бивају постављени на вазне дрзавне институције и како реце Зора Видовиц није то кривицно дјело него несавјесан рад

Name

Граха дилер са знацком

16.12.2022 16:32

Кад пада ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

16.12.2022 17:04

Испаде да је тај Рајлиц обицни ситни дилер а ови сто су му набављали су мало веци Од куд њима та роба Који отпад је "купио" и раставио ауто у дјелове Логицно би било за такав злоцин да је све договорено унапријед а не да се зивкају телефоном ево мене ту ево мене тамо Изгледа да је многима добро досла та Рајлицева глупост да би се фокус ставио на њега а остали да мало одахну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Форензика

16.12.2022 17:33

Има је лосе људе сараднике око себе сваки други инспектор је умјесан у теска кривицна дела нико није луд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СгтБруталиск

16.12.2022 17:33

Преко 60% оптужница у БиХ пада на суду или пресуде буду преиначене кроз жалбу, тако да се нешто и не надам. Поред тога, поруке из Скy и Аном апликација се веома вјероватно не могу користити на суду јер су прибављене незаконитим методама које се могу сматрати прислушкивањем/хакирањем. Највјероватније ће Дуги и екипа бити ослобођени због процедуралне грешке и онда им се више не може судити за исто дјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

17.12.2022 01:31

Ето бас љепо све заврсено ако је неко од полиције радио са њима то је зато сто је био на тајном задатку

ОДГОВОРИТЕ