Нови Зеланд законом забранио пушење за генерације рођене после 2009.

Нови Зеланд је увео старосну доб за пушење како би спречио оне који имају 14 и мање година да легално купују цигарете у закону који је први у свету забранио пушење за наредну генерацију.

Занимљивости 16.12.2022 | 14:28
Нови Зеланд законом забранио пушење за генерације рођене после 2009.

Како пише Гардијан, број продавница у којима је дозвољено да се продају цигарете биц́е смањен са 6.000 на само 600 широм земље.

Закони ће ступити на снагу 2023. године, а Нови Зеланд покушава да постигне свој циљ да земљу учини „слободном од пушења“ до 2025. године.

“Хиљаде људи ц́е живети дуже, а здравствени систем ц́е имати пет милијарди долара више јер неће морати д лечи болести изазване пушењем, као што су бројне врсте рака, срчани удари, мождани удари, ампутације”, рекла је сарадница министра здравља Ајеша Верал рекла приликом доношења закона.

Верује се да је Нови Зеланд прва земља на свету која је увела годишње све вец́е старосне границе за пушење.

Тако се осигурава да се дуван не може продати никоме рођеном 1. јануара 2009. године или касније.

“Деценијама смо дозвољавали дуванским компанијама да задрже свој тржишни удео тако што су њихов смртоносни производ све више стварао зависност. То је одвратно и бизарно. У овој земљи имамо више прописа о безбедности продаје сендвича него о цигаретама“, рекла Верал.

Она је навела да жели сигурност у то да млади никада неће почети са пушењем, те да ће учинити продају или снабдевање димљених дуванских производа новим групама младих – прекршајем.

По ступању закона на снагу, прича он, људи са 14 година неће моћи легално да купују дуван.

Нови закони, међутим, нец́е ограничити продају електронских цигарета.

Подаци показују да су барем неки Новозеланђани своју навику никотина заменили са цигарета на “вејп”.

Подаци објављени у новембру показују да је број људи који свакодневно пуше пао на осам одсто (са 9,4 одсто прошле године).

Међутим, пораст дневних корисника “вејпа” био је вец́и од пада дневних пушача.

(Данас.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар