Шестогодишња Биљана и њен отац требају нашу помоћ

У Љељенчи код Бијељине, живи шестогодишња Биљана, коју је мајка оставила када је имала само 8 мјесеци. Од тада је сам одгаја отац, који је, међутим, сада тешко болестан, и скоро потпуно онемогућен да ради и води рачуна о дјевојчици која је тек кренула у школу.

Република Српска 15.12.2022 | 16:01
Шестогодишња Биљана и њен отац требају нашу помоћ

Док је могао радити, 48-годишњи Славко Крбањевић, каже никаквог се посла није плашио. Радећи једно вријеме у Њемачкој успио је средити једну просторију за нормалан живот.

У међувремену се оженио и добио кћеркицу Биљану. Обзиром да је махом радио тешке физичке послове, дошло је до тешког оштећење кичме, те је сада скоро неспособан за рад, једва се и креће. Супруга га напушта, оставља тада 8-мјесечну бебу, да се више никада не би ни јавила, иако живи у истом селу.

“Нас двоје тада остајемо сами, од тада ја о њој сам бринем. Настојим да јој омогућим колико могу, да је васпитам, да буде добро дијете. Идемо редовно и у цркву. Супруга од када је отишла, више се никада није вратила, нити јавила. Не виђа је, не шаље поруке ни за рођендан, крстио сам је, није ни тада дошла да је види. Једноставно, не интересује је...”, каже Славко.

Услови у којима живе су тешки, у кући нема ни купатила. У јединој просторији која је функционална спава дјевојчица, отац, да би јој ослободио простор спава у адаптираној просторији поред, која није изолована, у питању је некадашњи ходник. Славко каже да рупе зачепи стиропором, да мање дува споља, а за вријеме хладнијих дана, спава на спужви поред Биљаниног кревета.

“Ја бих подигао и кредит да могу, али нисам запослен застално. Радим у комуналном предузећу ево 7 мјесеци, али од тога сам већ 4 на боловању. Директор ми излази у сусрет, Мирослав Кулић, па ми продужи. Лежао сам 14 дана у болници у Бањалуци, нисам имао чиме да платим, остали ми папири тамо, не могу да их подигнем, немам пара да одем. Са то нешто око 400 марака што примим, покријем трошкове, купим њој шта треба, купим да једе. Њој више, а мени шта остане”, прича човјек притиснут тешком муком.

Везаност кћерке и оца је очигледна. Славко има старатељство над њом, а ни то није ишло лако, јер се мајка није одазивала на позиве радника Центра за социјални рад, који су напослијетку отишли код ње.

“Тамо су напали те раднике, питали их шта хоћете, на шта су је замолили да им дозволе да јој објасне због чега су је звали. Када су јој рекли, казали су им, што стоји и у документацији Центра за социјални рад - Ми смо мислили да он (Славко) хоће да нам утрпа дијете...”, каже овај самохрани отац.

Биљана нам показује цртеж из вртића, на коме је каже њена породица, заједно са мамом. Каже зна је - са слике коју јој је бака показала.

“Ја је испратим и сачекам сваки дан из школе, она ми је највећа и једина радост. Идемо у шуму често, тамо воли да иде, беремо цвијеће на прољеће, она мени набере букет цвијећа и донесе”, каже Славко.

У разговор се укључује и мала Биљана која потврђује, и вели – Наберем тати цвијеће, јер је он набољи тата!

Осим пар добрих комшија и градоначелника Бијељине, за кога каже да му је помогао да замијени врата и прозор, Славко нема друге помоћи.

“Најрадоснији  бих био када би могао ову просторију да средим, да облијепим мало стиропором, да мало кухиње неке опремимо, да имам топлу воду, гријем сада воду на шпорету.”

Оно што је мала Биљана сво вријеме покушавала да надокнади, а што јој очигледно највише недостаје је мајчин загрљај… Што је ненадокнадиво. Оно остало што ми можемо да учинимо, а да јој дјетињство буде љепше, јесте да јој омогућимо да има нормалне услове за одрастање и школовање…

ж.р. 5520002020964702, Адико банка

Број телефона, Славко Крбањевић 066/256-448

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Боле

15.12.2022 16:36

Гдје је Баја и насих 56мил сто је присвојио све му ј... сто има! А ја цу вец сутра од моје цркавице да уплатим колико могу овој насој сиротињи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

15.12.2022 16:47

Ја бих ту жену тужила за издржавање дјетета па нек иде радит .Да је отац у питању оставио дијете одмах би био тужен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.12.2022 18:36

Што да је туже?То сигурно и није нормална особа,и боље им је без будале.А уз све муке,увијек има добрих људи,њима ће се помоћи,аБд.

Name

Ја

15.12.2022 17:19

Бозе драги заплаках,ми имамо и превисе,наса дјеца зиве у изобиљу..насе мало њима це помоц, кад се сви ујединимо ,да прославе празнике у благостању и среци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

15.12.2022 17:39

Гдје су ове будзетлије, са 4000 и висе плус дневнице, плус остале накнаде, гдје це им дуса

Name

Татар

15.12.2022 17:52

Боже мили и велики помози овоме маломе бићу.

Name

Ре

15.12.2022 18:33

Вазно да је балван и бисерка дигли себи плате око 800км.

Name

Петар

15.12.2022 18:15

Болесни вођа нема за овакве случајеве а има за подршку криминалцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1958

15.12.2022 20:45

Зашто политика, случај можда није познат шире,мака је за осуду,наравно ако је при себи.Помозимо ако можемо,а не унапријед политизирати и некога осуђивати.

Name

Ре

15.12.2022 21:12

Али зато лазни предсједник има 56 мил народних пара. А сад сви који су му продали или дали глас треба да се срамоте и постиде ако имају имало образа и цасти .

Name

Александар

15.12.2022 20:29

Туга. Не знам од куд да поцнем. Ова прица је претузна, да ти се срце сломи. Зелио бих да ми се добри људи јаве који знају да ме упуте гдје да уплатим средства из иноземства. Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасминка

15.12.2022 23:14

Имате бр телефона на крају те његове објаве 066/...., па га контактирајте.

Name

1983

16.12.2022 05:35

Оставите се политике и помозите колико можете овом дјетету ово дјете нежна ни ко је баја ни ко је Златана дјете треба помоћ насу

ОДГОВОРИТЕ