Фонд здравственог осигурања планира нова задужења

– Фонду здравственог осигурања Републике Српске недостаје новца за лијечење грађана и приморан је на нова задужења код банака. Влада Српске је Фонду дала сагласност на кредит од 20 милиона марака, али то неће бити довољно јер већ наредној години планирају узети још један од 30 милиона да би остали ликвидни, сазнаје портал ЦАПИТАЛ

Република Српска 15.12.2022 | 09:23
Фонд здравственог осигурања планира нова задужења

Влада је на посљедњој сједници дала сагласност на први кредит од 20 милиона. Према оквиру који је одредила, камата може бити фиксна до седам одсто годишње или варијабилна од четири одсто плус шестомјесечни ЕУРИБОР.

Он ће се враћати пет година уз обавезан грејс период од 12 мјесеци.

“Отплата дуга осигурана је мјеницама и налозима Фонда као и гаранцијом Владе Републике Српске”, наводи се у одлуци Владе.

Иначе, Фонд је у овој години већ вратио 40 милиона марака кредита, а исто толико треба да врати и у наредној, без нових обавеза.

Само у периоду 2020-2022. отплаћено је више од 120 милиона КМ кредита.

“Напомињемо да Фонд ни са овим кредитним задужењима, и за ову и за наредну годину, неће прећи дозвољени лимит отплате кредита на годишњем нивоу, који ће са овим кредитним задужењима износити шест одсто у односу на остварене приходе у претходној години”, тврде у Фонду.

Правдају се да им околности не иду на руку.

Порески приходи Фонда за десет мјесеци ове године мањи су за 20,2 милиона КМ у односу на планиране.

Стопа доприноса за здравство је смањена са 12 на 10,2 одсто, па су и ту остали “кратки” за 91,2 милиона годишње.

На снази је и нови Закон о обавезном здравственом осигурању којим су проширена права осигураника, па су самим тим повећане и обавезе Фонда.

“Кредит се подиже ради финансирања законом утврђених права осигураних лица, односно како не би довели у питање правовремену доступност здравствене заштите, укључујући терапије које обезбјеђујемо за најтежа обољења, као и сва друга права из здравственог осигурања”, речено је за ЦАПИТАЛ у ФЗО РС.

Подсјећамо, у Републици Српској и БиХ не постоје додатни извори финансирања здравственог система, попут акциза на дуван и алкохол или од премија за аутоодговорност и слично, као што је то случај у земљама региона.

“Да имамо додатне изворе финансирања, вјероватно не би било потребе за кредитним задужењима”, оцјењују у Фонду.

Генерално, трошкови здравствене заштите су из године у годину све већи.

Поређења ради, у односу на 2016. годину издвајања за здравствену заштиту су повећана за више од 200 милиона КМ.

У овој години смо за здравствене установе издвојено је за око 79 милиона КМ више у односу на 2021. годину.

Такође, и у наредној години планирано је око 37 милиона КМ више за здравствене установе, односно за здравствену заштиту осигураника.

(<стронг>Цапитал Фото: Пиxабаy) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

САВЈЕСТ

15.12.2022 08:50

Уништавају здравство. Купују социјални мир са здравство. Јефтинији је преглед доктора специјалисте од нпр. водоинсталатера да замјени гумице на чесми. А они тј. политичари на снивоим нивоима краду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.12.2022 10:03

Бас тако,становниства све мање има, плате не повецавају, само странацке ухљебе запосљавају у здравству, а троскови све веци. И богатство корумпираних политичара и страначких функционера је све веце.

Name

Татар

15.12.2022 08:58

Па људи ко ће толика задужења враћати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

15.12.2022 10:35

Неце нико врацати узму ти ресурсе нпр суме,земљисте,воду, а овима то неце бити мрско дати...

Name

грог

15.12.2022 09:43

Кандидатски статус на који БиХ чека годинама са собом доноси бенефите, а прије свега оне индиректне који се односе на имиџ земље, бољи инвестицијски потенцијал и туристички потенцијал и слично. Међутим, то не подразумијева никакве посебне фондове на чија новчана средства може аплицирати наша земља. Ово је потврдио Јоханн Саттлер, шеф Делегације ЕУ у БиХ прије неколико дана за РСЕ. Ипак, треба нагласити да БиХ већ годинама има приступ фондовима као и друге државе кандидати за чланство у ЕУ, али је проблем што велики број тог новца не користимо. А не користимо због тога што држава није довољно агилна да ради на добијању новца за пројкете и због непостојања државних стратегија на основу којих можемо повлачити средства из ЕУ. Проблем је у децентрализованом систему и непостојању јасне државне контролне тачке. Европска унија даје огроман новац за пољопривреду, а наша држава нема државно министарство пољопривреде и самим тим је пут до ЕУ фондова за ту намјену отежан, гдје највише губе грађани. А формирање државног министарства пољопривреде или било којег другог је тренутно непремостив проблем због блокирања политичких представника из Републике Српске. Они такав поступак доживљавају као пријенос надлежности, слабљење ентитета, а јачање државе. Резултат је да испаштају и губе сви грађани, из оба ентитета. Суштина је да се свака земља мора борити за пројекте, без обзир ана кандидатски статус, а БиХ је до сада пропустила огромне шансе и велики новац због политичких блокада, надмудривања и слично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

15.12.2022 09:51

Плаћајте најскупљу дијализу и зрачење у европи нек се шкрбић и олош око њега што висе обогати завршили дабогда на тим апаратима има бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

15.12.2022 09:57

Има ли које јавно предузеце да се не задузује.Па тако и ја могу бити директор,ту не треба ни скола ни памет...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЧИТО

15.12.2022 10:58

Да неко не ради свој посао,намјерно,или,не намјерно.Морао би се пронаћи начин да ФЗО,не долази у ситуацију да путем кредитних задужења обезбјеђује средства,јер,тако улази у безизлазну ситуацију. Једино,ако је некоме циљ,да уруши ФЗО,у потпуности,што се већ назире...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

16.12.2022 07:33

ФЗО треба под хитно укинути.Тамо је највећи Криминал. Комисија која одређује датуме прегледа и слање болесника на бањска лијечења раде само за своје породице и шири круг својих пријатеља .Да напоменем борац сам прве категорије.Крајем седмог мјесеца био сам тотално непокретан ,добио сам од специјалисте упитници да урадим магнетну резонанцу кичме.Комисија уФЗОа ме наручује да преглед урадим у 12 мјесецу,као наводно нема термина.Исти дан назовемо ординацију у којој сам наручен и питам имали термина да урадим преглед,,,добивам одговор имамо можете доћи одмах,то сам и урадио и направио преглед магнетне резонанце.О ФЗО има још пуно да се каже а то ћемо једном другом приликом. ФЗО треба укинути,,,тамо је тешки криминал.

ОДГОВОРИТЕ