Fond zdravstvenog osiguranja planira nova zaduženja

– Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nedostaje novca za liječenje građana i primoran je na nova zaduženja kod banaka. Vlada Srpske je Fondu dala saglasnost na kredit od 20 miliona maraka, ali to neće biti dovoljno jer već narednoj godini planiraju uzeti još jedan od 30 miliona da bi ostali likvidni, saznaje portal CAPITAL

Republika Srpska 15.12.2022 | 09:23
Fond zdravstvenog osiguranja planira nova zaduženja

Vlada je na posljednjoj sjednici dala saglasnost na prvi kredit od 20 miliona. Prema okviru koji je odredila, kamata može biti fiksna do sedam odsto godišnje ili varijabilna od četiri odsto plus šestomjesečni EURIBOR.

On će se vraćati pet godina uz obavezan grejs period od 12 mjeseci.

“Otplata duga osigurana je mjenicama i nalozima Fonda kao i garancijom Vlade Republike Srpske”, navodi se u odluci Vlade.

Inače, Fond je u ovoj godini već vratio 40 miliona maraka kredita, a isto toliko treba da vrati i u narednoj, bez novih obaveza.

Samo u periodu 2020-2022. otplaćeno je više od 120 miliona KM kredita.

“Napominjemo da Fond ni sa ovim kreditnim zaduženjima, i za ovu i za narednu godinu, neće preći dozvoljeni limit otplate kredita na godišnjem nivou, koji će sa ovim kreditnim zaduženjima iznositi šest odsto u odnosu na ostvarene prihode u prethodnoj godini”, tvrde u Fondu.

Pravdaju se da im okolnosti ne idu na ruku.

Poreski prihodi Fonda za deset mjeseci ove godine manji su za 20,2 miliona KM u odnosu na planirane.

Stopa doprinosa za zdravstvo je smanjena sa 12 na 10,2 odsto, pa su i tu ostali “kratki” za 91,2 miliona godišnje.

Na snazi je i novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju kojim su proširena prava osiguranika, pa su samim tim povećane i obaveze Fonda.

“Kredit se podiže radi finansiranja zakonom utvrđenih prava osiguranih lica, odnosno kako ne bi doveli u pitanje pravovremenu dostupnost zdravstvene zaštite, uključujući terapije koje obezbjeđujemo za najteža oboljenja, kao i sva druga prava iz zdravstvenog osiguranja”, rečeno je za CAPITAL u FZO RS.

Podsjećamo, u Republici Srpskoj i BiH ne postoje dodatni izvori finansiranja zdravstvenog sistema, poput akciza na duvan i alkohol ili od premija za autoodgovornost i slično, kao što je to slučaj u zemljama regiona.

“Da imamo dodatne izvore finansiranja, vjerovatno ne bi bilo potrebe za kreditnim zaduženjima”, ocjenjuju u Fondu.

Generalno, troškovi zdravstvene zaštite su iz godine u godinu sve veći.

Poređenja radi, u odnosu na 2016. godinu izdvajanja za zdravstvenu zaštitu su povećana za više od 200 miliona KM.

U ovoj godini smo za zdravstvene ustanove izdvojeno je za oko 79 miliona KM više u odnosu na 2021. godinu.

Takođe, i u narednoj godini planirano je oko 37 miliona KM više za zdravstvene ustanove, odnosno za zdravstvenu zaštitu osiguranika.

(Capital Foto: Pixabay) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

SAVJEST

15.12.2022 08:50

Uništavaju zdravstvo. Kupuju socijalni mir sa zdravstvo. Jeftiniji je pregled doktora specijaliste od npr. vodoinstalatera da zamjeni gumice na česmi. A oni tj. političari na snivoim nivoima kradu.

ODGOVORITE
Name

Re

15.12.2022 10:03

Bas tako,stanovnistva sve manje ima, plate ne povecavaju, samo stranacke uhljebe zaposljavaju u zdravstvu, a troskovi sve veci. I bogatstvo korumpiranih političara i stranačkih funkcionera je sve vece.

Name

Tatar

15.12.2022 08:58

Pa ljudi ko će tolika zaduženja vraćati.

ODGOVORITE
Name

Kole

15.12.2022 10:35

Nece niko vracati uzmu ti resurse npr sume,zemljiste,vodu, a ovima to nece biti mrsko dati...

Name

grog

15.12.2022 09:43

Kandidatski status na koji BiH čeka godinama sa sobom donosi benefite, a prije svega one indirektne koji se odnose na imidž zemlje, bolji investicijski potencijal i turistički potencijal i slično. Međutim, to ne podrazumijeva nikakve posebne fondove na čija novčana sredstva može aplicirati naša zemlja. Ovo je potvrdio Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH prije nekoliko dana za RSE. Ipak, treba naglasiti da BiH već godinama ima pristup fondovima kao i druge države kandidati za članstvo u EU, ali je problem što veliki broj tog novca ne koristimo. A ne koristimo zbog toga što država nije dovoljno agilna da radi na dobijanju novca za projkete i zbog nepostojanja državnih strategija na osnovu kojih možemo povlačiti sredstva iz EU. Problem je u decentralizovanom sistemu i nepostojanju jasne državne kontrolne tačke. Evropska unija daje ogroman novac za poljoprivredu, a naša država nema državno ministarstvo poljoprivrede i samim tim je put do EU fondova za tu namjenu otežan, gdje najviše gube građani. A formiranje državnog ministarstva poljoprivrede ili bilo kojeg drugog je trenutno nepremostiv problem zbog blokiranja političkih predstavnika iz Republike Srpske. Oni takav postupak doživljavaju kao prijenos nadležnosti, slabljenje entiteta, a jačanje države. Rezultat je da ispaštaju i gube svi građani, iz oba entiteta. Suština je da se svaka zemlja mora boriti za projekte, bez obzir ana kandidatski status, a BiH je do sada propustila ogromne šanse i veliki novac zbog političkih blokada, nadmudrivanja i slično.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

15.12.2022 09:51

Plaćajte najskuplju dijalizu i zračenje u evropi nek se škrbić i ološ oko njega što vise obogati završili dabogda na tim aparatima ima boga.

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

15.12.2022 09:57

Ima li koje javno preduzece da se ne zaduzuje.Pa tako i ja mogu biti direktor,tu ne treba ni skola ni pamet...

ODGOVORITE
Name

OČITO

15.12.2022 10:58

Da neko ne radi svoj posao,namjerno,ili,ne namjerno.Morao bi se pronaći način da FZO,ne dolazi u situaciju da putem kreditnih zaduženja obezbjeđuje sredstva,jer,tako ulazi u bezizlaznu situaciju. Jedino,ako je nekome cilj,da uruši FZO,u potpunosti,što se već nazire...

ODGOVORITE
Name

Zdrave

16.12.2022 07:33

FZO treba pod hitno ukinuti.Tamo je najveći Kriminal. Komisija koja određuje datume pregleda i slanje bolesnika na banjska liječenja rade samo za svoje porodice i širi krug svojih prijatelja .Da napomenem borac sam prve kategorije.Krajem sedmog mjeseca bio sam totalno nepokretan ,dobio sam od specijaliste upitnici da uradim magnetnu rezonancu kičme.Komisija uFZOa me naručuje da pregled uradim u 12 mjesecu,kao navodno nema termina.Isti dan nazovemo ordinaciju u kojoj sam naručen i pitam imali termina da uradim pregled,,,dobivam odgovor imamo možete doći odmah,to sam i uradio i napravio pregled magnetne rezonance.O FZO ima još puno da se kaže a to ćemo jednom drugom prilikom. FZO treba ukinuti,,,tamo je teški kriminal.

ODGOVORITE