Пљачка постала "несавјесно пословање"?!

Бивша директорица Агенције за банкарство Републике Српске Славица Ињац своју одбрану на суђењу за пропаст бијељинске „Бобар банке“ темељи на оптужбама против Гаврила Бобара, покојног власника те банке..

Република Српска 13.12.2022 | 18:29
Пљачка постала "несавјесно пословање"?!

Ињац је на суђењу у бањалучком Окружном суду изјавила да је за пропаст „Бобар банке“ „најодговорнији њен власник“, а да је Агенција за банкарство, на чијем челу је била у вријеме краха банке, предузела све што је могла и требала.

„Власник је највише уништавао банку“, навела је Ињац.

Оптужница терети Славицу Ињац да је од јула 2009. године па до новембра 2014. године имала сазнања да "Бобар банка" послује с великим кредитним ризиком, али да и поред тога није предузела ништа, мада је то била дужна. Према оптужници, због велике кредитне изложености према повезаним лицима, те пласирања лоших кредита причињена је штета од 122,5 милиона марака, а „Бобар банка“ је пропала, због чега су оштећене бројне фирме, општине и фондови.

Ињац наводи да је Агенција у периоду праћења „Бобар банке“ издала чак 70 разних налога за отклањање неправилности, али да је банка, што су је из Агенције „више притискали“, проналазила разне начине да заобиђе наложене мјере. Наводно Агенција није била упозната ни са одлукама Надзорног одбора банке о одобравању кредита.

Занимљиво је и образложење да Агенција није могла знати за мањак од 10 милиона марака кеша у трезору Бобар банке, наводећи да се то утврдило тек по увођењу привремене управе у банку.

„Изгледа да су сви у банци знали за лоше пословање, али нико није о томе обавијестио Агенцију, па ни анонимно. Агенција није могла знати за неке ствари које банка скривала. Дупле књиге су откривене тек по увођењу привремене управе“, рекла је Ињац.

Покојног Бобара оптужила је и да је из банке извукао 40 милиона марака кроз кредите фирмама у Црној Гори и Хрватској.

Одбрана Славице Ињац, којој се пред Окружним судом у Бањалуци суди за несавјесно пословање, заснована на тешким оптужбама покојног Гаврила Бобара, могла би да има смисла када би се посматрала изоловано, изван политичко-интересног контекста у којој се десила пропаст ове банке, те чињенице да је она на чело Агенције постављена као особа потпуно лојална Милораду Додику, неприкосновеном дугогодишњем властродршцу у Републици Српској.

Тврдње Славице Ињац, посебно оне о томе да није имала појма да је из трезора „Бобар банке“ нестало десет милиона марака, могле би да „пију воде“ да је Агенција за банкарство била независна од политичког утицаја, а не под потпуном контролом власти с Додиком на челу.

Тада би се као релевантна могла узети могућност да је „Бобар банка“ Агенцији за банкарство слала нетачне мјесечне извјештаје о интерној контроли и попису који се врши на крају године, па Агенција није имала на основу чега да посумња да нешто није у реду с пословањем банке.

Вјероватноћа је и да се мањак новца из трезора фиктивно водио на филијалама банке, којих је било 50, па је на њихове благајне било могуће распоредити по, на примјер, 100.000 КМ , а да се то не примијети.

Уз то, ревизија пословања банке, која се обично ради у јануару да би се потврдили резултати банке, такође може да прати кретање новца по благајнама и циљано контролише неке од њих. То раде овлаштене ревизорске куће, које је „Бобар банка“ заобилазила у широком луку, јер су оне могле да открију неправилности и о томе сачине записник, па га прослиједе Агенцији за банкарство РС.

Пошто су сви у власти, баш као и у Агенцији за банкарство, одлично знали да је „Бобар банка“ дуже вријеме била у проблемима, Ињац је требало чешће да налаже контролу банке и држи је под надзором.

Дакле, Агенција није морала знати да је нестало десет милиона марака из трезора „Бобар банке“, али се то, сасвим је јасно, није могло дуго крити, а крило се, и то годинама. Због просте чињенице што је нелогично да тако мала банка у извјештајима приказује да, поред дневних потреба за готовином, држи тако велики износ који јој реално не треба за дневно функционирање.

Примјера ради, неке банке, које су по билансу биле седам пута веће од „Бобар банке“, у главном трезору нису држале десет миллиона марака у кешу.

У прилог тврдњама Славице Ињац, која алиби за себе налази оптужујући покојног Гаврила Бобара, не иде у прилог чињеница да је она на мјесто директорице Агенције за банкарство РС постављена као особа од највишег повјерења Милорада Додика, како би он под контролом држао највећи дио банкарског сектора уСрпској.

Даље, индикативно је да је принудна управа у „Бобар банци“ уведена два мјесеца након што је Гаврило Бобар преминуо. Он је изненада преминуо 30. септембра 2014. године, а Агенција за банкарство је принудну управу над банком увела 27. новембра исте године.

Мјесец дана касније је по кратком поступку донесена одлука о ликвидацији банке. 

Гаврило Бобар био је близак са Милорадом Додиком и један од високих функционера СНСД-а. Додик је полагао велике наде у то да ће са Бобаром, као кандидатом СНСД-а за градоначелника Бијељине на локалним изборима 2008. године, у том граду са трона успјети да скине СДС.

Управо за финансирање тих избора из трезора „Бобар банке“ извучено је око шест милиона кеша, који су подијељени локалним организацијама СНСД-а широм РС, уз договор да му се новац врати након очекиваног изборног тријумфа.

Бобар је, међутим, изгубио изборе од СДС-овог (сада такође покојног) Миће Мићића. Када је од Додика затражио да се новац врати „Бобар банци“, тврде добро упућени извори, Додик је Бобару лаконски одговорио- ко ти је крив што си изгубио изборе. Бобар је, намјеравајући да спаси своје пословно богатство, наставио политички ангажман, па је на општим изборима 2010. године освојио посланички мандат у Народној скупштини РС, али крај тог мандата није дочекао.

Изненада је преминуо 30. септембра 2014. године. Само мјесец и по дана након његове смрти, почела се рушити империја Бобар. Прво је “пала” Бобар банка, а онда и остале његове фирме. Његова супруга и двоје дјеце, како тврде добро упућени извори, остали су без новца, мада је Додик обећао породици да их „неће оставити на цједилу“ и да ће им помоћи да компанија стане на ноге, што се није десило.

Оптужницу против Славице Ињац и још 15 особа подигло је Тужилаштво БиХ у марту 2017. године. Према оптужници, та група се теретила да је дјеловала „као злочиначка организована група, која је финансијским криминалом и разним злоупотребама начинила штету од 122,5 милиона КМ, за колико је оштећена ’Бобар банка’“.

Предмет против Славице Ињац је, због, како је образложено, њене болести, пребачен на Републичко јавно тужилаштво у Бањалуку и после разних заврзлама и вишемјесечног „путовања“ оптужнице из Сарајева до Бањалуке, суди јој се пред бањалучким Окружним судом, док је против осталих почело судјење пред Судом БиХ.

Републичко тужилаштво је измијенило оптужницу Тужилаштва БиХ, па јој се сада умјесто припадности „злочиначкој организованој групи“ суди за „несавјесно пословање“.

Ињац и остали осумњичени за пропаст „Бобар банке“ ухапшени су у акцији „Лавина“ у марту 2016. године. Тада се тврдило да је покренута истрагу у једној од највећих, али и најскупљих афера у историји БиХ. „Највећа и најскупља“ завршила је тако да се Славици Ињац суди тек за несавјесно пословање...

(Журнал.инфо)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

ИРБ-паљевина

13.12.2022 17:44

Цуј, власник банке униставао властиту банку??? Треба се запитати, није ли био задес или пак опусак Ронхила..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица Милетиц

13.12.2022 21:59

Бас тако. Али невјероватно је какви идиоти воде овај испацени народ!

Name

Ре истина

14.12.2022 00:26

Није само власник кривац шта је са Јеремића који је био замјеник предсједника компаније који је извукао из трезора милионе.Води се против њега судски поступак који дебело подмазује да се заврши у његову корист.Касније је купуо дрину транс све парама бобар банке и луксузне станове по Београду.

Name

д

14.12.2022 06:47

СаМО УНИШТАВАЈТЕ СТОКО НЕЉУДСКА, СВИ СТУБОБИ ДРЖАВЕ КОРУМПИРАНИ, ТОЈ СЛАВИЦИ ЋЕ ПРЕСУДА ЗА НАНЕШЕНИ БОЛ И ОБЕШТЕТИТИ ћЕ ЈЕ НЕКИМ МИЛИОНОМ, АКО НИСУ ВЕЋ,

Name

дудук

14.12.2022 08:11

Додиг је наређивао државнум органима и ЈП са дио прихода уплаћују путем Бобар банке, а за то добијао удио. Тако је оштећен њихов буџет на милијарде, које су код Додига.

Name

Портир

13.12.2022 17:55

Смакнули власника и онда хијене напале на плијен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ревизор

13.12.2022 17:57

Зашто не кажеш Славице како си скупљала паре за одржавање ликвидности Бобар банке, а овамо као ништа не знаш

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

13.12.2022 23:51

Највеца криминална група која је многе фирме опљацкака а мјихови вкасмици преминули под сумљивим околностима исто као и Павловиц банка

Name

Аддико

13.12.2022 18:01

Да ли је Срђан Кондић био шеф тима за контролу Бобар банке???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобар

13.12.2022 19:53

Агенција за банкарство је институција која је законом о банкама надлежна за континуирану контролу рада сваке појединачне банке у Републици Српској. Постоје свеобухватне и циљане контроле чији је примарни циљ утврђивање квалитета портфолија кредита кроз контролу процеса одобравања кредита и процијену кредитних ризика, кроз контролу инструмента обезбеђења итд... Другим ријечима за све неправилности у раду Бобар банке одговорно је тадашње руководство Агенције за банкарство.

Name

Ацо

13.12.2022 20:42

Срдјан Кондиц је велики експерт. Све сто он дотакне увене. Он и Ненад Тепиц све експерт до експерта а везе благе о банкарству немају.

Name

Ре Бобар

14.12.2022 09:32

Која Агенција друже мој па она је ту само била "послушна" и икебана. Мислим да овај народ зна ко је главни и ко говори како да се ради. Њена грешка је што је себи дозволила да буде то што испаде на крају, а главни покупили кајмак и квадрате. Ми смо земља коју је криминал и корупција уништила.

Name

Лактаси

13.12.2022 18:14

Наравно,мртва уста не говоре.Сад хода пи Лактасима као бакица купује на снижењима,кад је видиш удјелио би јој.Ко краде милионе ником ниста ,малог човјека газе за 1км,фуј?

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

13.12.2022 18:14

Срам те било, па да сад је покојни Бобар крив и не може се бранити. Како причала истину тако теби И твојој породици драги Бог дао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Значи

13.12.2022 18:21

Ова изгледа нема појма а управљала милијардама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милокрад

13.12.2022 23:55

Такве незналице и поставља на такве функције да преко њих извлаци будзетсе новце ал наси градани немају довољно мозга јер им је Милокрад унистио па гласају за ову пљацкаску мафију

Name

Лондонски дјак

14.12.2022 06:55

Знате ли народе да је она и сад предсједник управног одбора електо-привреде и да сваки мјесец добије по 1000 марака - а ти се народе пати

Name

Србо

13.12.2022 18:32

Сљедећи је онај што финансира а то је Кајић а можда и Драшкићев тата ,ако није продао акције у Новој банци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАТО

13.12.2022 18:38

Банкарске проститутке ти Зора Видовић са макром Рудоњом.КОГА ПРАВИТЕ СЕНИЛНИМ СВЈЕТСКА МАФИЈО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

13.12.2022 18:38

Да да, досло неко лудо вријеме, наставак се зна......

ОДГОВОРИТЕ
Name

22

13.12.2022 18:39

Мафијасице једна бојус ли се Бога сто теретис мртвог цовјека. Проклета мафијо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

13.12.2022 18:46

Ма што ће око иста говорити кад им је свима било лепо а нико од њих није размишљао да мора доћи крај Сви су мислили да то никад неце доци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

13.12.2022 19:12

СТАРА ЛОПУРДА И ЈОС КОМСИЛУК ИЗ ЛАКТАСА ИСТА УЛИЦА ОНА И ЊЕН МИЛОКРАД А МУЗ ТЕК СТО ЈЕ ПОСТЕЊАЦИНА МА ПОСТЕНА НЕКА ФАМИЛИЈА ЗИВЕ ИЗА ПОСТЕ.ПОЗНАЈУ ИХ СВИ НЕКА НЕГЛУМИ ЛУДУ МАРТУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.12.2022 19:16

Па наравно да је банку највише уништавао њен власник, није Свети Петар је уништавао, већ нажалост покојни Гаврило Бобар, нажалост човјек је умро па је то тешко говорити али то је истина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2022 05:18

Бљузго ко му је из сефа украо милионе?

Name

Ре Милан

14.12.2022 06:43

Мрс смраду како те није срамота, ова је крива као и њен Бог што су и остале банке пропале. Зато трк по сендвич боту један.

Name

14.12.2022 07:21

Зар стварно мислис или се правис луд? Банку је опљацкала црвена секта. Ко украде 10 милиона?

Name

Милан за Ре

14.12.2022 08:23

Да нисмо можда ја и ти узели паре из сефа банке!? Па ко држи кључеве од сефа банке него њен власник! Банка је могла пропасти због низа разлога било да није био довољно компетентан њен власник, њена управа, било да су једни другим лажирали информације о пословању банке, итд. итд. Зато мани се прављења филмских сценарија како је неко други крив јер у моју или твоју кућу не може ући нико други и командовати по кући осим нас и наших породица. Лијеп поздрав!

Name

Херцеговац

13.12.2022 20:06

А зна ли ишта за остале пропале банке?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна

13.12.2022 23:58

Милокрад како је унистио и Павловиц банку ,највеци нафијас БИХ и региону

Name

Криска

13.12.2022 20:52

Зато сестриц Дарко узео милионе,возају Феррарије и купују све по Бг.А пунцу миси је купио 5 техничких прегледа.Направио кућу код пунца само Пабло ескобар имао такву.Од којих пара?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре кришка

14.12.2022 00:29

Тај буквално троши милионе покрадене све зна у Зворнику.Купио је дрина транс дјеца се бахато понашају раде ста хоце,он против себе кривични поступак обуставља тако сти судијама и тузиоцима даје огримне паре све се зна.

Name

Питам

14.12.2022 07:10

Да ли Бог види овакве?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

14.12.2022 09:32

Бице на крају дисциплнска опомена. Такво ми имамо судство,распустити и послати на мањацу одакле су дисли да цувају овце. Немају појма о зивоту. Зали бозе ко их плаца,прави паразити.

Name

БОБА

14.12.2022 07:43

СВИ ДИРЕКТОРИ АГЕНЦИЈА ЛИЦЕ ЈЕДНИ НА ДРУГЕ А ТУ МОЗЕМО СВРСТАТИ И СЕФОВЕ РАЦУНОВОДСТВА, ПЛАНА И АНАЛИЗА ,ФИНАНЦИЈА.ИМАЈУ СРОДНУ ДУСУ ФАЦОМ И РАЗНИМ МАНИФЕТЛУЦИМА.АГЕНЦИЈЕ КАО ПОСРЕДНИЦИ УГОВАРАЈУ ПОСЛОВЕ.ТО СУ НЕ РАСКИДИВЕ ВЕЗЕ.АГЕНЦИЈА ЈЕ ТА КОЈОЈ ТРЕБА СУДИТИ А ТО СТО ОНА ПРЕБАЦУЈЕ НА УМРЛОГ ЦОВЈЕКА ПА НАПАД ЈЕ НАЈБОЉА ОДБРАНА ТО СЕ ЗНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

14.12.2022 12:15

Глупа су ова суђења млаћење празне слама рице Тако нам је од Радована до данашњих дана

ОДГОВОРИТЕ