Чим се роде славе први рођендан, а сад постају за годину млађи!

Јужна Кореја ц́е укинути своју традиционалну методу бројања старости и усвојити међународни стандард – промену која ц́е смањити старост људи за једну или две године на званичним документима, али би могло потрајати да продре у свакодневни живот.

Занимљивости 12.12.2022 | 17:10
Чим се роде славе први рођендан, а сад постају за годину млађи!

Јужна Кореја разматра укидање система мерења старости односно година како би се ускладила са остатком света

По закону али и по чудној традицији јужнокорејци већ имају годину дана када су рођени, а година се додаје сваког 1. јануара. Необичан – и све непопуларан – обичај значи да беба рођена у новогодишњој ноц́и постаје стара две године чим сат откуца поноц́.

Компликације се ту не завршавају: постоји посебан систем за израчунавање старосне доби мушкараца који ступају у националну службу и законске доби да пију алкохол и пуше. У тим случајевима, старост особе се рачуна од нуле при рођењу, а година се додаје на дан Нове године.

Традиција је изазвала критике политичара који верују да она чини Јужну Кореју, велику азијску економију и глобалну технолошку и културну моц́, иза времена. Председник, Иоон Сук-иеол, критиковао је вишеструке методе за израчунавање старости као трошење ресурса.

Забуна око година старости јужнокорејаца би требало да се заврши у јуну 2023 барем на званичним документима када ступе на снагу закони који предвиђају употребу само међународног метода бројања старости становника Јужне Кореје.

“Ревизија има за циљ смањење непотребних социоекономских трошкова јер правни и друштвени спорови, као и конфузија и даље постоје због различитих начина израчунавања старости“, рекао је парламенту Ју Санг-бум из владајуц́е партије Моц́ народа преноси Гардијан

Порекло система је нејасно. Једна теорија је да навршавање једне године при рођењу узима у обзир време проведено у материци – са девет месеци заокружених на 12. Друге то повезују са древним азијским нумеричким системом који није имао концепт нуле.

Објашњења за додатну годину додату 1. јануара су компликованија. Неки стручњаци указују на теорију да су стари Корејци своју годину рођења сместили у кинески 60-годишњи календарски циклус, али су, у време када није било редовних календара, имали тенденцију да игноришу дан свог рођења и једноставно додају целу годину. првог дана по лунарном календару. Додатна година 1. јануара постала је уобичајена јер је све више Јужнокорејаца почело да поштује западни календар.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар