Čim se rode slave prvi rođendan, a sad postaju za godinu mlađi!

Južna Koreja će ukinuti svoju tradicionalnu metodu brojanja starosti i usvojiti međunarodni standard – promenu koja će smanjiti starost ljudi za jednu ili dve godine na zvaničnim dokumentima, ali bi moglo potrajati da prodre u svakodnevni život.

Zanimljivosti 12.12.2022 | 17:10
Čim se rode slave prvi rođendan, a sad postaju za godinu mlađi!

Južna Koreja razmatra ukidanje sistema merenja starosti odnosno godina kako bi se uskladila sa ostatkom sveta

Po zakonu ali i po čudnoj tradiciji južnokorejci već imaju godinu dana kada su rođeni, a godina se dodaje svakog 1. januara. Neobičan – i sve nepopularan – običaj znači da beba rođena u novogodišnjoj noći postaje stara dve godine čim sat otkuca ponoć.

Komplikacije se tu ne završavaju: postoji poseban sistem za izračunavanje starosne dobi muškaraca koji stupaju u nacionalnu službu i zakonske dobi da piju alkohol i puše. U tim slučajevima, starost osobe se računa od nule pri rođenju, a godina se dodaje na dan Nove godine.

Tradicija je izazvala kritike političara koji veruju da ona čini Južnu Koreju, veliku azijsku ekonomiju i globalnu tehnološku i kulturnu moć, iza vremena. Predsednik, Ioon Suk-ieol, kritikovao je višestruke metode za izračunavanje starosti kao trošenje resursa.

Zabuna oko godina starosti južnokorejaca bi trebalo da se završi u junu 2023 barem na zvaničnim dokumentima kada stupe na snagu zakoni koji predviđaju upotrebu samo međunarodnog metoda brojanja starosti stanovnika Južne Koreje.

“Revizija ima za cilj smanjenje nepotrebnih socioekonomskih troškova jer pravni i društveni sporovi, kao i konfuzija i dalje postoje zbog različitih načina izračunavanja starosti“, rekao je parlamentu Ju Sang-bum iz vladajuće partije Moć naroda prenosi Gardijan

Poreklo sistema je nejasno. Jedna teorija je da navršavanje jedne godine pri rođenju uzima u obzir vreme provedeno u materici – sa devet meseci zaokruženih na 12. Druge to povezuju sa drevnim azijskim numeričkim sistemom koji nije imao koncept nule.

Objašnjenja za dodatnu godinu dodatu 1. januara su komplikovanija. Neki stručnjaci ukazuju na teoriju da su stari Korejci svoju godinu rođenja smestili u kineski 60-godišnji kalendarski ciklus, ali su, u vreme kada nije bilo redovnih kalendara, imali tendenciju da ignorišu dan svog rođenja i jednostavno dodaju celu godinu. prvog dana po lunarnom kalendaru. Dodatna godina 1. januara postala je uobičajena jer je sve više Južnokorejaca počelo da poštuje zapadni kalendar.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar