Медији: БиХ добија статус кандидата до краја седмице

Босна и Херцеговина би ове седмице требала добити статус кандидата за чланство у Европској унији, сазнају медији са сједиштем у Бриселу.

Босна и Херцеговина 12.12.2022 | 11:35
Медији: БиХ добија статус кандидата до краја седмице

Босна и Херцеговина би ове седмице требала добити статус кандидата за чланство у Еуропској унији, сазнају медији са сједиштем у Бриселу. Информација долази након препоруке Еуропске комисије у октобру, када је блок почео посвећивати пажњу стратешком значају регије, пише Еурацтив, који сазнаје како неки од главних противника ове одлуке ипак неће стајати на путу БиХ ка кандидатском статусу.

Државе чланице ЕУ ове седмице би требале потписати нацрт документа о процесу проширења, стабилизације и придруживања, у који је Еурацтив имао увид, а који “препоручује давање статуса земље кандидата Босни и Херцеговини, уз потврду Европског Вијећа, уз разумијевање да се предузме неколико корака”.

Европска комисија је у октобру препоручила статус кандидата БиХ у склопу свог годишњег извјештаја о проширењу, али је приложила попис од осам реформских приоритета за које је истакнуто да ће помоћи јачању демокрације у земљи.

То укључује мјере за јачање владавине права, борбу против корупције и организираног криминала, управљање миграцијама и основна права.

Реформски приоритети углавном се односе на 14 приоритета које је Европска комисија представила 2019. године, у свом Мишљењу о спремности БиХ да постане кандидатска земља и које држава треба испунити у циљу отварања преговора о приступању ЕУ, додаје се у тексту уз подсјетник да је БиХ аплицирала за чланство 2016. године.

“У тренутном геополитичком контексту, Вијеће наглашава хитност да земља крене напријед на свом путу ка ЕУ“, наводи се у нацрту документа, уз нагласак да се испуне приоритети.

Како пише Еурацтив, дугорочним проматрачима препорука Комисије била је изненађење будући да је овогодишњи извјештај о проширењу забиљежило само ограничен напредак у БиХ, посебно у изборним реформама.

Међутим, комесар за проширење Оливер Вáрхељи рекао је за Еурацтив након препоруке извршне власти ЕУ да је идеја да “БиХ треба доказати да ће учинити ствари другачије”.

Према нацрту документа, европски министри ће “са забринутошћу примијетити свеукупни ограничени напредак у реформама“, али ће истакнути позитивне кораке које је Сарајево предузело у неколико питања.

Највише се то односи на измјене закона о јавним набавкама, управљање јавним финансијама, именовање четири недостајућих судаца те ратификацију неколико споразума ЕУ о истраживању, цивилној заштити и сарадњи с ЕУРОПОЛ-ом.

“ЕУ очекује да се брзо успоставе функционална законодавна тијела и владе на државном, ентитетском и кантоналном новоу како би се фокусирали на реформе на путу ка ЕУ“, наводи се даље у нацрту документа.

Еурацтив подсјећа и на коалицијски договор који су постигле странке у Федерацији БиХ, отварајући пут за почетак рада владе и испуњавајући један од услова за приближавање земље кандидатском статусу за чланство у ЕУ.

Према ријечима упућених, очекује се да ће сљедећи кораци бити формалност, а одлуку би требали одобрити амбасадори ЕУ у понедјељак, министри европских послова у уторак, а на крају и лидери ЕУ на свом редовном састанку касније ове седмице.

Чешко предсједништво ЕУ, Аустрија, Словенија, Италија и Мађарска подржале су одлуку, пише Еурацтив.

Главни противници протеклих седмица, Француска, Холандија и донекле Њемачка, сматрале су да би додјељивање статуса кандидата сада била незаслужена награда за власти Босне и Херцеговине у одласку, које су учиниле јако мало да унаприједе амбиције земље ка ЕУ.

Противници су нагласили како би такође жељели видјети коначан исход неуредних парламентарних избора одржаних у БиХ 2. октобра, с функционалном владом, прије него што се обавежу на перспективу земље у ЕУ.

У коначници, Холандија се истакла као преостала најскептичнија чланица, но чини се како неће стати на пут одлуци, према сазнањима Еурацтива.

(Н1 Фото: Анадолија)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

инетрисање стабилност

12.12.2022 10:43

према писању Еуроактива, а то је најрелевантинији медији, добија кандидатски статус, екстемна проруска странка ПВВ нијело просло протви додјеле, био је покусај да се не додјели, али проруских дестабилизирајуцих елеманата је пропао реyолцуија 96 гласова било против да се БИХ не додијели кандидатски статус, стабилизоват це станеј у БИХ кандидатски стаутс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

12.12.2022 14:11

Статус у пропалој ЕУ? Ниста нас неце добро снаци.

Name

Ре

12.12.2022 15:40

Ко ти реце да је ЕУ пропала.Плата 3.000 € и све остало позитивно да ти не набрајам.

Name

Децко

12.12.2022 10:50

Добила га је и Турска :))))))!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стандарди

12.12.2022 16:10

Али је та Турска од кад је добила статус отисла у рикверц у свим стандардима које је требала примјенити да би постала цлан.

Name

СТАТИСТИЦАР

12.12.2022 10:53

АКО ИВИ СМАТРАЈУ ДА ЈЕ ПОСТИГНУТ НАПРЕДАК У ИЗБОРНОМ ПРОЦЕСУ И ЈАВНИМ НАБАВКАМА У БИХ,ОНДА ЈЕ ЈАСНО ДА ИДУ СА НАМЈЕРОМ ДА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА СКЛИЗИ У НЕСТАНАК И ДА НА СВИМ ПОЉИМА МОЗЕ ДА ИДЕ У СУНОВРАТ.ПА ИЗБОРИ ЛИЦЕ НА ЛАКРДИЈУ,А У ЈАВНИМ НАБАВКАМА СЕ ВИСЕ ОД 50 ПОСТО ПОСЛА ОБАВЉА У 4 ОКА ,ЗА УНАПРИЈЕД ПЛАНИРАНЕ ФИРМЕ И ПОЈЕДИНЦЕ.НАМЈЕРНО ЦЕ УРАДИТИ ДА МЛАДИ ОДУ ОДАВДЕ,СТАРИ ИЗУМРУ,А ЕВРОПЉАНИ ДА СЕ СЕПУРЕ ПО ОВОЈ ТЕРИТОРИЈИ ГДЈЕ ЦЕ КАД ОПЉАЦКАЈУ СТО ОСТАНЕ ОРИРИДНОГ БОГАТСТВА,НАПРАВИТИ ОРИСТОР ЗА СВОЈ НУКЛЕСРНИ ОТПАД,СТО СУ ВЕЦ ПОЦЕЛИ У НЕКЕ ДИЈЕЛОВЕ ДА ДОВОЗЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас на Западу

12.12.2022 11:02

Не постоји ниста од тога ни је постохало нароцито владавина права (зоолоски врт за људе затворен 1958 гофине) никаква деемократија и остале отрцане мантре ако уопсте игдје тренутно и постоји. Постоји само зеља за доминацијом пљацком и поробљавањем која се искљуциво постизе политицким обманама, војном силом и економском моци.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

#сервис

12.12.2022 11:03

Ето бас фино, ту це бити инвестиције после, радна места у ЕУ, трзисте за раднике који су дефицитарни у еуропи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

12.12.2022 11:10

Их хоће се усрећити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хфофј

12.12.2022 11:20

Без Републике Српске, ми цемо ипак с Русима, да будемо једна руска губернија заједно са Србијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ронин

12.12.2022 11:20

Wоооw ,кандидатски статус ,сад иде ватромет и прослава .Да ли се обицан градјанин запитао када це БиХ бити дио ЕУ ?Ево вам одговор .Тек кад партије ,СНСД ,ХДЗ И СДА нестану или не буду на власти тек тад се мозда неко појави ко це ову земљу повести у бољу будуцност .Па само глуп мозе повјеровати Додику да је опредијељен за европски пут,јер са уласком БиХ у ЕУ неце висе бити хапања преко тендера и тзв."ИМТ "багерском кашиком .До тада ,гласајте за Доду и глодјите кости које купите за 100 км које вам Баја да пред изборе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

12.12.2022 11:23

Па како ћемо се навикнути без троглаве аждаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да је троглава

12.12.2022 17:42

Лако би ми изасли на крај са злом....

Name

Цуле

12.12.2022 11:23

Конацно једна добра вијест за овај напацени народ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема

12.12.2022 15:43

Ту никакве добре вијести у датим околностима за нас народ (сви смо нади) а ни за њихове народе све док о томе зборе инсталирани пљацкаси и угњетиваци народа....

Name

АТЛАНТИДА

12.12.2022 11:44

Боје се утицаја Русије који је снажан на свој утицај у БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

12.12.2022 12:27

Јој хохстаплери западни да нам мало замазете оци посто сте подрзали крадју избора. Сад цете нас уцјењивати сто наредних година и ни тада нас нецете примити. Срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

12.12.2022 13:03

Европска удавача кандидује БиХа кандидата колико ли ће чекати

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

12.12.2022 14:10

Е ова вијест ме бас насмијала. Ако ЕУ доцека цијела тај улазак БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

12.12.2022 14:55

Када БИХ постане чланица Е.У., ни један Становник неће бити жив, од ових тренутно који живе у БИХ, нити нај млађи, нити нај старији ! "Битно да ће неко дочекати" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

12.12.2022 15:36

Коме статус када нам млади одосе а крииза све веца

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

12.12.2022 17:04

Ко би рекао да це фоци вријеме да нас тјерају да удјемо. Због пљацке и фриског топовског меса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разочаран

12.12.2022 19:31

Ко жели у све већу пропаст каква је ЕУ, са насилном владавином, и већ дубокм девалвацијом... Коме још треба један јарам на врату... Кукала нам мајка ако пристанемо да уђемо у још гору пропаст и већи јарам порд овог...

ОДГОВОРИТЕ