Mediji: BiH dobija status kandidata do kraja sedmice

Bosna i Hercegovina bi ove sedmice trebala dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, saznaju mediji sa sjedištem u Briselu.

Bosna i Hercegovina 12.12.2022 | 11:35
Mediji: BiH dobija status kandidata do kraja sedmice

Bosna i Hercegovina bi ove sedmice trebala dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, saznaju mediji sa sjedištem u Briselu. Informacija dolazi nakon preporuke Europske komisije u oktobru, kada je blok počeo posvećivati pažnju strateškom značaju regije, piše Euractiv, koji saznaje kako neki od glavnih protivnika ove odluke ipak neće stajati na putu BiH ka kandidatskom statusu.

Države članice EU ove sedmice bi trebale potpisati nacrt dokumenta o procesu proširenja, stabilizacije i pridruživanja, u koji je Euractiv imao uvid, a koji “preporučuje davanje statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovini, uz potvrdu Evropskog Vijeća, uz razumijevanje da se preduzme nekoliko koraka”.

Evropska komisija je u oktobru preporučila status kandidata BiH u sklopu svog godišnjeg izvještaja o proširenju, ali je priložila popis od osam reformskih prioriteta za koje je istaknuto da će pomoći jačanju demokracije u zemlji.

To uključuje mjere za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanje migracijama i osnovna prava.

Reformski prioriteti uglavnom se odnose na 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine, u svom Mišljenju o spremnosti BiH da postane kandidatska zemlja i koje država treba ispuniti u cilju otvaranja pregovora o pristupanju EU, dodaje se u tekstu uz podsjetnik da je BiH aplicirala za članstvo 2016. godine.

“U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Vijeće naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu ka EU“, navodi se u nacrtu dokumenta, uz naglasak da se ispune prioriteti.

Kako piše Euractiv, dugoročnim promatračima preporuka Komisije bila je iznenađenje budući da je ovogodišnji izvještaj o proširenju zabilježilo samo ograničen napredak u BiH, posebno u izbornim reformama.

Međutim, komesar za proširenje Oliver Várhelji rekao je za Euractiv nakon preporuke izvršne vlasti EU da je ideja da “BiH treba dokazati da će učiniti stvari drugačije”.

Prema nacrtu dokumenta, evropski ministri će “sa zabrinutošću primijetiti sveukupni ograničeni napredak u reformama“, ali će istaknuti pozitivne korake koje je Sarajevo preduzelo u nekoliko pitanja.

Najviše se to odnosi na izmjene zakona o javnim nabavkama, upravljanje javnim finansijama, imenovanje četiri nedostajućih sudaca te ratifikaciju nekoliko sporazuma EU o istraživanju, civilnoj zaštiti i saradnji s EUROPOL-om.

“EU očekuje da se brzo uspostave funkcionalna zakonodavna tijela i vlade na državnom, entitetskom i kantonalnom novou kako bi se fokusirali na reforme na putu ka EU“, navodi se dalje u nacrtu dokumenta.

Euractiv podsjeća i na koalicijski dogovor koji su postigle stranke u Federaciji BiH, otvarajući put za početak rada vlade i ispunjavajući jedan od uslova za približavanje zemlje kandidatskom statusu za članstvo u EU.

Prema riječima upućenih, očekuje se da će sljedeći koraci biti formalnost, a odluku bi trebali odobriti ambasadori EU u ponedjeljak, ministri evropskih poslova u utorak, a na kraju i lideri EU na svom redovnom sastanku kasnije ove sedmice.

Češko predsjedništvo EU, Austrija, Slovenija, Italija i Mađarska podržale su odluku, piše Euractiv.

Glavni protivnici proteklih sedmica, Francuska, Holandija i donekle Njemačka, smatrale su da bi dodjeljivanje statusa kandidata sada bila nezaslužena nagrada za vlasti Bosne i Hercegovine u odlasku, koje su učinile jako malo da unaprijede ambicije zemlje ka EU.

Protivnici su naglasili kako bi takođe željeli vidjeti konačan ishod neurednih parlamentarnih izbora održanih u BiH 2. oktobra, s funkcionalnom vladom, prije nego što se obavežu na perspektivu zemlje u EU.

U konačnici, Holandija se istakla kao preostala najskeptičnija članica, no čini se kako neće stati na put odluci, prema saznanjima Euractiva.

(N1 Foto: Anadolija)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

inetrisanje stabilnost

12.12.2022 10:43

prema pisanju Euroaktiva, a to je najrelevantiniji mediji, dobija kandidatski status, ekstemna proruska stranka PVV nijelo proslo protvi dodjele, bio je pokusaj da se ne dodjeli, ali proruskih destabilizirajucih elemanata je propao reyolcuija 96 glasova bilo protiv da se BIH ne dodijeli kandidatski status, stabilizovat ce stanej u BIH kandidatski stauts

ODGOVORITE
Name

Aska

12.12.2022 14:11

Status u propaloj EU? Nista nas nece dobro snaci.

Name

Re

12.12.2022 15:40

Ko ti rece da je EU propala.Plata 3.000 € i sve ostalo pozitivno da ti ne nabrajam.

Name

Decko

12.12.2022 10:50

Dobila ga je i Turska :))))))!

ODGOVORITE
Name

Standardi

12.12.2022 16:10

Ali je ta Turska od kad je dobila status otisla u rikverc u svim standardima koje je trebala primjeniti da bi postala clan.

Name

STATISTICAR

12.12.2022 10:53

AKO IVI SMATRAJU DA JE POSTIGNUT NAPREDAK U IZBORNOM PROCESU I JAVNIM NABAVKAMA U BIH,ONDA JE JASNO DA IDU SA NAMJEROM DA BOSNA I HERCEGOVINA SKLIZI U NESTANAK I DA NA SVIM POLJIMA MOZE DA IDE U SUNOVRAT.PA IZBORI LICE NA LAKRDIJU,A U JAVNIM NABAVKAMA SE VISE OD 50 POSTO POSLA OBAVLJA U 4 OKA ,ZA UNAPRIJED PLANIRANE FIRME I POJEDINCE.NAMJERNO CE URADITI DA MLADI ODU ODAVDE,STARI IZUMRU,A EVROPLJANI DA SE SEPURE PO OVOJ TERITORIJI GDJE CE KAD OPLJACKAJU STO OSTANE ORIRIDNOG BOGATSTVA,NAPRAVITI ORISTOR ZA SVOJ NUKLESRNI OTPAD,STO SU VEC POCELI U NEKE DIJELOVE DA DOVOZE.

ODGOVORITE
Name

Bas na Zapadu

12.12.2022 11:02

Ne postoji nista od toga ni je postohalo narocito vladavina prava (zooloski vrt za ljude zatvoren 1958 gofine) nikakva deemokratija i ostale otrcane mantre ako uopste igdje trenutno i postoji. Postoji samo zelja za dominacijom pljackom i porobljavanjem koja se iskljucivo postize politickim obmanama, vojnom silom i ekonomskom moci.....

ODGOVORITE
Name

#servis

12.12.2022 11:03

Eto bas fino, tu ce biti investicije posle, radna mesta u EU, trziste za radnike koji su deficitarni u europi.

ODGOVORITE
Name

Ilija

12.12.2022 11:10

Ih hoće se usrećiti.

ODGOVORITE
Name

Hfofj

12.12.2022 11:20

Bez Republike Srpske, mi cemo ipak s Rusima, da budemo jedna ruska gubernija zajedno sa Srbijom.

ODGOVORITE
Name

Ronin

12.12.2022 11:20

Wooow ,kandidatski status ,sad ide vatromet i proslava .Da li se obican gradjanin zapitao kada ce BiH biti dio EU ?Evo vam odgovor .Tek kad partije ,SNSD ,HDZ I SDA nestanu ili ne budu na vlasti tek tad se mozda neko pojavi ko ce ovu zemlju povesti u bolju buducnost .Pa samo glup moze povjerovati Dodiku da je opredijeljen za evropski put,jer sa ulaskom BiH u EU nece vise biti hapanja preko tendera i tzv."IMT "bagerskom kašikom .Do tada ,glasajte za Dodu i glodjite kosti koje kupite za 100 km koje vam Baja da pred izbore .

ODGOVORITE
Name

Tatar

12.12.2022 11:23

Pa kako ćemo se naviknuti bez troglave aždaje.

ODGOVORITE
Name

Da je troglava

12.12.2022 17:42

Lako bi mi izasli na kraj sa zlom....

Name

Cule

12.12.2022 11:23

Konacno jedna dobra vijest za ovaj napaceni narod?

ODGOVORITE
Name

Nema

12.12.2022 15:43

Tu nikakve dobre vijesti u datim okolnostima za nas narod (svi smo nadi) a ni za njihove narode sve dok o tome zbore instalirani pljackasi i ugnjetivaci naroda....

Name

ATLANTIDA

12.12.2022 11:44

Boje se uticaja Rusije koji je snažan na svoj uticaj u BiH!

ODGOVORITE
Name

Ilija

12.12.2022 12:27

Joj hohstapleri zapadni da nam malo zamazete oci posto ste podrzali kradju izbora. Sad cete nas ucjenjivati sto narednih godina i ni tada nas necete primiti. Sram vas bilo.

ODGOVORITE
Name

#

12.12.2022 13:03

Evropska udavača kandiduje BiHa kandidata koliko li će čekati

ODGOVORITE
Name

realnost

12.12.2022 14:10

E ova vijest me bas nasmijala. Ako EU doceka cijela taj ulazak BiH?

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

12.12.2022 14:55

Kada BIH postane članica E.U., ni jedan Stanovnik neće biti živ, od ovih trenutno koji žive u BIH, niti naj mlađi, niti naj stariji ! "Bitno da će neko dočekati" !

ODGOVORITE
Name

Dragan

12.12.2022 15:36

Kome status kada nam mladi odose a kriiza sve veca

ODGOVORITE
Name

?

12.12.2022 17:04

Ko bi rekao da ce foci vrijeme da nas tjeraju da udjemo. Zbog pljacke i friskog topovskog mesa.

ODGOVORITE
Name

Razočaran

12.12.2022 19:31

Ko želi u sve veću propast kakva je EU, sa nasilnom vladavinom, i već dubokm devalvacijom... Kome još treba jedan jaram na vratu... Kukala nam majka ako pristanemo da uđemo u još goru propast i veći jaram pord ovog...

ODGOVORITE