Нови закон о сукобу интереса легализује криминал

Проблем сукоба интереса и обављања више фунција у Републици Српској траје годинама. Међутим, Министарство правде БиХ покушава новим Законом о сукобу интереса који је упућен на консултације практично озаконити обављање дуплих функција и усвојити рјешење које је лошије од постојећег. Провјерили смо шта би евентуално усвајање закона донијело и Републике Српске и БиХ?

Република Српска 11.12.2022 | 19:42
Нови закон о сукобу интереса легализује криминал

Предложеним измјенама Закона о сукобу интереса сви изабрани посланици и делегати у бх. пПарламенту изузимају се из ограничења која се односе на обављање дуплих функција у управи јавних предузећа. То значи да ће званично моћи да имају приватна предузећа која послују са државном и у исто вријеме сједити у управи удружења и фондација које се финансирају из буџета.

Усвајање измјена закона погоршало би стање корупције у БиХ, упозоравају из невладиног сектора.

"Овај закон који је на консултације упутило Министарство правде је корак назад и није први пут, све што видимо кроз испуњавнање 14 приоритета и све што власти покушавају је да усвајањем тих рјешења проводе реформе и усвајају законе који су гори од постојећег“, каже Срђан Траљић,Транспаренсy БиХ.

Посебно забрињава чињеница да се приједлог измјена Закона о сукобу интереса покушава усвојити под кринком испуњавања услова Европске уније за добијање кандидатског статуса,а који каже да се у склопу борбе против корупције морају унаприједити закони о спречавању сукоба интереса на свим нивоима.

Поставља се питање да ли се на овај начин покушава легализовати криминал?

"И садашњи закон о сукобу интереса је само кулиса демократије и то лоша кулиса. Новим приједлогом показују да желе да склоне и ту кулису тако да је можда најбоље да потпуно укину тај закон и да кажу можемо шта хоћемо ми нисмо у сукобу интерес то је за нас поклапање интереса и желимо да исисавамо јавни новац и да обављамо двоструке функције да примамо три или четири плате и да за то не сносимо никакве посљедице“, каже Синиша Вукелић, новинар и уредник портала Цапитал.ба.

У Републици Српској није било политичке воље за измјене Закона о сукобу интереса који би спријечио дупла примања.

Доказ томе је чињеница да су функционери СНСД-а годинама одбијали приједлог опозиције да се законски одреди да један функционер може да прима само једну буџетску плату.

Међутим, сад је дошло до промјене. Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да друга плата функционера треба да иде у хуманитарне сврхе.  

Међутим, да ли ће то заиста нешто промијенити?

"Ако ова иста екипа остане на власти неће бити борбе против корупције, ни против непотизма ни новог закона о сукобу интереса и да ће се наставити ово да је све дозвољено.И у овом случају да се на овакав начин дуплирају функције само ће довести до нових примјера корупције и нових злоупотреба и до новог незадовољства грађана а то ће довести до новог одлива људи који буквално бјеже одавде када виде шта се све ради“, сматра Игор Црнадак, шеф клуба посланика ПДП-а у НСРС.

Готово петнаест година се прича о дуплим функцијама, а исто толико година трајао је отпор надлежних да се укине обављање два посла финансирана из буџета.

Питање је због чега су се баш сад сјетили да су им двије плате много. Можда зато што очигледно нема више шта од грађана да се украде и отме осим земље којом ходамо и ваздуха који дишемо.

(БН) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Кад це

11.12.2022 19:32

Да се врате покредене отете паре дрзавне сто су котумпирани присвојили сто дуплим тродуплим примањима платсма привилегијама од корумпираног криминалног правосудја закона кројених за њих и њихове потребе криминслци партијаси похарали дрзаву дрзавна предузеца банке дрзавну имовину све претвотили у своју и својих родбинее кумова подобних пљацкс стољецааа лоповска приватизацијаа стецајна мафија правосудна мафија тендер мафија фармацеутска мафија итд итд!! Правосудје у раљама корумпираних квази политицара лсзних националуста лопова разних боја!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

11.12.2022 19:37

Хоце даце и сто цес сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

11.12.2022 20:46

Са овим законом се брани криминал који се легализује и то је начин и услов да се створи коалиција која ће бити гора од губара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

11.12.2022 20:50

Лакрдија се наставља идаље....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папакланд

11.12.2022 21:29

Бурле це јос у овом мандату да докрајци РС до темеља !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимир

12.12.2022 19:31

Ја мислим да ће у овом мандату посјетити и твоју Маму да јој нешта шапне на јастуку