Novi zakon o sukobu interesa legalizuje kriminal

Problem sukoba interesa i obavljanja više funcija u Republici Srpskoj traje godinama. Međutim, Ministarstvo pravde BiH pokušava novim Zakonom o sukobu interesa koji je upućen na konsultacije praktično ozakoniti obavljanje duplih funkcija i usvojiti rješenje koje je lošije od postojećeg. Provjerili smo šta bi eventualno usvajanje zakona donijelo i Republike Srpske i BiH?

Republika Srpska 11.12.2022 | 19:42
Novi zakon o sukobu interesa legalizuje kriminal

Predloženim izmjenama Zakona o sukobu interesa svi izabrani poslanici i delegati u bh. pParlamentu izuzimaju se iz ograničenja koja se odnose na obavljanje duplih funkcija u upravi javnih preduzeća. To znači da će zvanično moći da imaju privatna preduzeća koja posluju sa državnom i u isto vrijeme sjediti u upravi udruženja i fondacija koje se finansiraju iz budžeta.

Usvajanje izmjena zakona pogoršalo bi stanje korupcije u BiH, upozoravaju iz nevladinog sektora.

"Ovaj zakon koji je na konsultacije uputilo Ministarstvo pravde je korak nazad i nije prvi put, sve što vidimo kroz ispunjavnanje 14 prioriteta i sve što vlasti pokušavaju je da usvajanjem tih rješenja provode reforme i usvajaju zakone koji su gori od postojećeg“, kaže Srđan Traljić,Transparensy BiH.

Posebno zabrinjava činjenica da se prijedlog izmjena Zakona o sukobu interesa pokušava usvojiti pod krinkom ispunjavanja uslova Evropske unije za dobijanje kandidatskog statusa,a koji kaže da se u sklopu borbe protiv korupcije moraju unaprijediti zakoni o sprečavanju sukoba interesa na svim nivoima.

Postavlja se pitanje da li se na ovaj način pokušava legalizovati kriminal?

"I sadašnji zakon o sukobu interesa je samo kulisa demokratije i to loša kulisa. Novim prijedlogom pokazuju da žele da sklone i tu kulisu tako da je možda najbolje da potpuno ukinu taj zakon i da kažu možemo šta hoćemo mi nismo u sukobu interes to je za nas poklapanje interesa i želimo da isisavamo javni novac i da obavljamo dvostruke funkcije da primamo tri ili četiri plate i da za to ne snosimo nikakve posljedice“, kaže Siniša Vukelić, novinar i urednik portala Capital.ba.

U Republici Srpskoj nije bilo političke volje za izmjene Zakona o sukobu interesa koji bi spriječio dupla primanja.

Dokaz tome je činjenica da su funkcioneri SNSD-a godinama odbijali prijedlog opozicije da se zakonski odredi da jedan funkcioner može da prima samo jednu budžetsku platu.

Međutim, sad je došlo do promjene. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da druga plata funkcionera treba da ide u humanitarne svrhe.  

Međutim, da li će to zaista nešto promijeniti?

"Ako ova ista ekipa ostane na vlasti neće biti borbe protiv korupcije, ni protiv nepotizma ni novog zakona o sukobu interesa i da će se nastaviti ovo da je sve dozvoljeno.I u ovom slučaju da se na ovakav način dupliraju funkcije samo će dovesti do novih primjera korupcije i novih zloupotreba i do novog nezadovoljstva građana a to će dovesti do novog odliva ljudi koji bukvalno bježe odavde kada vide šta se sve radi“, smatra Igor Crnadak, šef kluba poslanika PDP-a u NSRS.

Gotovo petnaest godina se priča o duplim funkcijama, a isto toliko godina trajao je otpor nadležnih da se ukine obavljanje dva posla finansirana iz budžeta.

Pitanje je zbog čega su se baš sad sjetili da su im dvije plate mnogo. Možda zato što očigledno nema više šta od građana da se ukrade i otme osim zemlje kojom hodamo i vazduha koji dišemo.

(BN) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kad ce

11.12.2022 19:32

Da se vrate pokredene otete pare drzavne sto su kotumpirani prisvojili sto duplim troduplim primanjima platsma privilegijama od korumpiranog kriminalnog pravosudja zakona krojenih za njih i njihove potrebe kriminslci partijasi poharali drzavu drzavna preduzeca banke drzavnu imovinu sve pretvotili u svoju i svojih rodbinee kumova podobnih pljacks stoljecaaa lopovska privatizacijaa stecajna mafija pravosudna mafija tender mafija farmaceutska mafija itd itd!! Pravosudje u raljama korumpiranih kvazi politicara lsznih nacionalusta lopova raznih boja!!!

ODGOVORITE
Name

Koroslav

11.12.2022 19:37

Hoce dace i sto ces sad.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

11.12.2022 20:46

Sa ovim zakonom se brani kriminal koji se legalizuje i to je način i uslov da se stvori koalicija koja će biti gora od gubara.

ODGOVORITE
Name

Nena

11.12.2022 20:50

Lakrdija se nastavlja idalje....

ODGOVORITE
Name

Papakland

11.12.2022 21:29

Burle ce jos u ovom mandatu da dokrajci RS do temelja !

ODGOVORITE
Name

Budimir

12.12.2022 19:31

Ja mislim da će u ovom mandatu posjetiti i tvoju Mamu da joj nešta šapne na jastuku