Напето на КиМ: Припадници Росу упали у објекат велике бране на Газиводама

Припадници специјалних јединица косовске полиције Росу упали су данас под пуним наоружањем и блиндираним возилима у објекат велике бране на језеру Газиводе, преносе медији. Петковић обавестио Лајчака о оружаном и противправном упаду. Позив Србима на мир и суздржаност.

Србија 11.12.2022 | 12:56
Напето на КиМ: Припадници Росу упали у објекат велике бране на Газиводама

Припадници Росу упали у објекат велике бране на Газиводама. Они су, како преносе медији, са дугим цевима и оклопним возилима тамо затекли чувара који мери ниво воде, истерали га из објекта и поскидали српске заставе које се тамо налазе.

 Према последњим информацијама, косовски специјалци се налазе и даље на објекту код велике бране на Газиводама, који су насилно и противправно заузели.

Петковић обавестио Лајчака о оружаном и противправном упаду Росу на Газиводе

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић обавестио је специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да су специјалне јединице косовске полциије Росу противправно упале на Газоводе. 

 "Управо сам обавестио Мирослава Лајчака о оружаном и противправном упаду Куртијевих специјалаца Росу на Газиводе! Одузели су чувару кључеве, поцепали заставе Србије", написао је Петковић на Твитеру.

Истакао је да ЕУ мора да обузда насилника и узурпатора Куртија од његових једностраних и оружаних акција којима жели да изазове рат.

Брнабић: Сада сви виде да Курти не жели мир и стабилност

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да сада сви виде да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не жели мир и стабилност.

"Оно што Курти види као претњу су наши константни позиви на мир и стабилност, позиви на отворен и искрен дијалог, као и потпуну имплементацију сваког споразума постигнутог између Београда и Приштине. Србија има интерес за мир и стабилност", навела је Брнабић на Твитеру.

Она је нагласила да Србија поштује сваки потписани споразум: Бриселски споразум, Вашингтонски споразум, Резолуцију 1244 Савета безбедности УН и Повељу УН.

 "То су наше вредности. Али, Куртијеве вредности су следеће: Бриселски споразум - не постоји, Вашинтонски споразум - не важи, Резолуција 1244 - претња за Приштину. Такође, за њега су људска права и владавина закона - забрањивање Србима да гласају, конфисковање њихове имовине и свакодневна претња употребом бруталне силе", истакла је Брнабић.

 Премијерка је цитирала данашњи Куртијев твит у којем је навео да "Приштина не жели конфликт, већ дијалог и мир".

 "Међутим, чињеница је да сада сви, чак и његове највеће присталице из ЕУ и САД, виде за шта се он заиста залаже и какве су његове вредности. То нису ни мир, ни стабилност", навела је Брнабић.

 Она истиче да ће мир преовладати и да Курти неће успети у својим намерама.

 "Још једном, упркос Куртијевом неодговорном понашању и ратнохушачкој политици, позивам на смирење и стрпљење. Сви протести треба да буду мирни и демократски. Морамо да заштитимо оно што је најважније за све, а то је мир", поручила је Брнабић.

Ракић: Позвао грађане на мир и суздржаност

Председник Српске листе Горан Ракић позвао је у име Српске листе и своје лично име све грађане на мир и суздржаност и да не наседају на провокације.

 "Свима нама је потребан мир и наставак дијалога како би се дао простор преговарачима који би кроз дијалог дошли до решења ове ситуације, а не кроз једностране потезе", истакао је Ракић у саопштењу.

 У том смислу, додао је, желимо да наши ухапшени суграђани буду пуштени, јер су сви свесни да се ради о монтираним оптужбама, али захтевамо и да се спречи било какав упад косовских полицијских или других јединица на север Косова и Метохије.

Ракић је такође позвао грађане да омогуће КФОРУ и ЕУЛЕКСУ кретање, јер је њихово присуство у складу са раније усвојеним међународним споразумима.

(БН/Агенције/Фото: АП)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Зока

11.12.2022 12:20

Па,немам ријечи на све ово све ово сто се десава у Северном дијелу Косова.препричавају се ријечи ко је ста рекао...бас срамота према српском народу на Косову....оцито да су напустени,без икакве заштите...срамно. Гдје је та обецна застита...???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар

11.12.2022 12:39

Сваки потез у задњих мјесец дана Куртија и његових следбеника води ка застрасивању преосталих Срба да напусте Космет и да преузме у потпуности и оно мало српских енклава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.12.2022 13:03

Па мора полиција реаговат на насиље и барикаде. Зашто је то застрашивање кад регуларна полиција ради свој посао.

Name

Није истина!

11.12.2022 13:14

Православци су напустили инстутуцује Републике Косово и не дозвољава се вакуум! Нормална акција!

Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

11.12.2022 13:39

КОМЕ И ШТА ПИШЕТЕ ПА ТАЈ ЛАЈЧАК ТО И РАДИ И ТА ЕУРОПА КУРТИ ЈЕ ДОБИО ОД ЊИХ ОДОБРЕЊЕ ОВО ЈЕ ИСПИТИВАЊЕ СРБИЈЕ ПОШТО НИШТА ВУЧИЋ НЕ РАДИ САМО ОСУЂУЈЕ ОНИ ЋЕ СУТРА УПАСТИ ПРАВО НА СЈЕВЕР КОСОВА НАРОД ЋЕ БЈЕЖАТИ ИСТО КАО ОЛУЈА КУРТИ ЋЕ РЕЋИ ВУЧИЋ ЈЕ КРИВ ОН ИХ ЈЕ НАГОВОРИО ДА БЈЕЖЕ МИ ИХ НЕ ТЈЕРАМО ИСТО КАО У ХРВАТСКОЈ. ТАЈ СЦЕНАРИО ВИДИ НЕКО И СА ОСНОВНОМ ШКОЛОМ.

Name

деја ву

11.12.2022 13:06

ВЕЦ ВИДЈЕНО, БРАЦО СРБИ ...ИСТИ ЈЕ КОМАД ИСТИ ЗАПЛЕТ И КРАЈ.....БЕОБАЛВАНИЗАЦИЈА , УГРОЗЕНИ НАРОД, ОСИМ ТОГА ГОЛОРУК И НАПАЦЕН ...ПА ДОКЛЕ БРЕ ОД ВАС СЕ НЕ МОЗЕ ДИСАТИ НОРМАЛНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ

12.12.2022 00:02

Србин чим се роди он је угрожен

Name

истина

11.12.2022 13:06

Косово је заврсена ствар, ко мисли да је то дио Србије тај је луд...Савез Србских опстина или несто друго је несто сто це се десити али ако неко мисли да це добити Републику Српску на Косову тај је луд..Зна то Вучић јако добро али треба одглумити да се бори .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када је заврсена

11.12.2022 17:27

Цему фрка.... ????

Name

Лука

11.12.2022 13:08

Мој херојски Србски напаћени Косовски мученички и најхрабрији народе желим вам сву срећу овога свијета и да једном дочекате слободу. Ви сте најхрабрији народ на планети. Читам ова јадна саопштена руководства Србије и не могу да вјерујем до ово изјављују. Сви фашисти западни се уротили против вас циљ отварање још једног жаришта послије Украјине јер им тамо слабо иде. Зар меркелова није отвирила очи скептицима(у Србији су поданици) признањем да су Мински споразуми били куповина времена да се Кијев наоружа и покрене олују уДонбасу по угледу на усташку Хрватску и уз помоћ њених инструкора. Ну правим и честитим Србима у РС нихе много лакше под шапом криминалне конвертитске власти који примају највеће непријатеље Срба по својим хацјендама и дестилеријама и јавно распродају и оно мало што је остало од РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

11.12.2022 13:57

Сасвим исправно.Нема више користити струју џабе.То је на територији државе Косово и ту нема шта да тражи застава друге државе тј.Србије.Колико Србија дугује милиона Босни и Херцеговини.Томе треба стати у крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

11.12.2022 13:59

Ви само обавештавати кога? Њих бас брига сто ви обавештавати гдје та заштита јадном народу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шонене

11.12.2022 14:32

За све ово Србија зна да ће се догодити , у току је сценарио заузимања читаве територије Косова и њена легализација. Све је ово смишљено , и Србија лијека за ово нема.Јадан народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаил

11.12.2022 15:13

Има лијека, веома брзооооо!!!!! Послије заузимања севера од стране Пипака, ДОГАЂАЈИ КРЕЋУ КАО НА ТРАЦИ!!!!!!! ИСХОД, СВЕ СРПСКЕ ДРЖАВЕ УЈЕДИЊЕНЕ.

Name

Ре

11.12.2022 18:57

Опет ти Михаило баљезгаш о својим сновима.Нема српских држава ни ова вам није цела.Ти би да све државе назовеж српске у којима живе Срби,онда су то и ЕУ и Америка и ту има Срба.Може и тако онда ће и други ређи исто то и онда од Србије неби ни С остало јер би сви узели део за себе и зато ђути и нејављај се да неби остао и без тога што имаш.

Name

Неко га навраца

11.12.2022 15:01

А не види праве намјере....Лоса процјена Куртија....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миг

11.12.2022 15:05

Некоме, неко це зијанити.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

И отици це

11.12.2022 15:11

У сваком слуцају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

11.12.2022 15:16

полиција само ради свој посао у својој дрзави и то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

ф60

11.12.2022 15:38

Људи моји памет у главу иста европа која је трљала руке од задовољства је разбила Југу због својих интереса. Босни су припремили нестанак и подјелу али их зајебаше амери својом интервенцијом. Исти сценарио ЕУ има данас према Србији јер они не могу другачије да функционишу него деструктивно. Проблем је да они имају нато снагу за леђима и рачунају на њу у коначници. Србија мора радити паметније него до сада а са овим руководством то неможе . Дође ли до сукоба зна се да че највећи губитник бити Србија јер они имају сва могућа средства да баце на кољена било коју земљу на Балкану. ЕУ треба ваша свјежа крв , радна снага и рудна богатства и за њих је сукоб на Блкану профит .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

11.12.2022 20:54

Петковиц обавијестио Лајцака...И,ок,хоце ли нам реци ста је Лајцак на то одговорио.Али бас на то,а не уопстено несто,него бас на то обавијестење,ста це тацно реци.

ОДГОВОРИТЕ