Napeto na KiM: Pripadnici Rosu upali u objekat velike brane na Gazivodama

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije Rosu upali su danas pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima u objekat velike brane na jezeru Gazivode, prenose mediji. Petković obavestio Lajčaka o oružanom i protivpravnom upadu. Poziv Srbima na mir i suzdržanost.

Srbija 11.12.2022 | 12:56
Napeto na KiM: Pripadnici Rosu upali u objekat velike brane na Gazivodama

Pripadnici Rosu upali u objekat velike brane na Gazivodama. Oni su, kako prenose mediji, sa dugim cevima i oklopnim vozilima tamo zatekli čuvara koji meri nivo vode, isterali ga iz objekta i poskidali srpske zastave koje se tamo nalaze.

 Prema poslednjim informacijama, kosovski specijalci se nalaze i dalje na objektu kod velike brane na Gazivodama, koji su nasilno i protivpravno zauzeli.

Petković obavestio Lajčaka o oružanom i protivpravnom upadu Rosu na Gazivode

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obavestio je specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da su specijalne jedinice kosovske polciije Rosu protivpravno upale na Gazovode. 

 "Upravo sam obavestio Miroslava Lajčaka o oružanom i protivpravnom upadu Kurtijevih specijalaca Rosu na Gazivode! Oduzeli su čuvaru ključeve, pocepali zastave Srbije", napisao je Petković na Tviteru.

Istakao je da EU mora da obuzda nasilnika i uzurpatora Kurtija od njegovih jednostranih i oružanih akcija kojima želi da izazove rat.

Brnabić: Sada svi vide da Kurti ne želi mir i stabilnost

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da sada svi vide da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne želi mir i stabilnost.

"Ono što Kurti vidi kao pretnju su naši konstantni pozivi na mir i stabilnost, pozivi na otvoren i iskren dijalog, kao i potpunu implementaciju svakog sporazuma postignutog između Beograda i Prištine. Srbija ima interes za mir i stabilnost", navela je Brnabić na Tviteru.

Ona je naglasila da Srbija poštuje svaki potpisani sporazum: Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum, Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i Povelju UN.

 "To su naše vrednosti. Ali, Kurtijeve vrednosti su sledeće: Briselski sporazum - ne postoji, Vašintonski sporazum - ne važi, Rezolucija 1244 - pretnja za Prištinu. Takođe, za njega su ljudska prava i vladavina zakona - zabranjivanje Srbima da glasaju, konfiskovanje njihove imovine i svakodnevna pretnja upotrebom brutalne sile", istakla je Brnabić.

 Premijerka je citirala današnji Kurtijev tvit u kojem je naveo da "Priština ne želi konflikt, već dijalog i mir".

 "Međutim, činjenica je da sada svi, čak i njegove najveće pristalice iz EU i SAD, vide za šta se on zaista zalaže i kakve su njegove vrednosti. To nisu ni mir, ni stabilnost", navela je Brnabić.

 Ona ističe da će mir preovladati i da Kurti neće uspeti u svojim namerama.

 "Još jednom, uprkos Kurtijevom neodgovornom ponašanju i ratnohušačkoj politici, pozivam na smirenje i strpljenje. Svi protesti treba da budu mirni i demokratski. Moramo da zaštitimo ono što je najvažnije za sve, a to je mir", poručila je Brnabić.

Rakić: Pozvao građane na mir i suzdržanost

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je u ime Srpske liste i svoje lično ime sve građane na mir i suzdržanost i da ne nasedaju na provokacije.

 "Svima nama je potreban mir i nastavak dijaloga kako bi se dao prostor pregovaračima koji bi kroz dijalog došli do rešenja ove situacije, a ne kroz jednostrane poteze", istakao je Rakić u saopštenju.

 U tom smislu, dodao je, želimo da naši uhapšeni sugrađani budu pušteni, jer su svi svesni da se radi o montiranim optužbama, ali zahtevamo i da se spreči bilo kakav upad kosovskih policijskih ili drugih jedinica na sever Kosova i Metohije.

Rakić je takođe pozvao građane da omoguće KFORU i EULEKSU kretanje, jer je njihovo prisustvo u skladu sa ranije usvojenim međunarodnim sporazumima.

(BN/Agencije/Foto: AP)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Zoka

11.12.2022 12:20

Pa,nemam riječi na sve ovo sve ovo sto se desava u Severnom dijelu Kosova.prepričavaju se riječi ko je sta rekao...bas sramota prema srpskom narodu na Kosovu....ocito da su napusteni,bez ikakve zaštite...sramno. Gdje je ta obecna zastita...???????

ODGOVORITE
Name

Car

11.12.2022 12:39

Svaki potez u zadnjih mjesec dana Kurtija i njegovih sledbenika vodi ka zastrasivanju preostalih Srba da napuste Kosmet i da preuzme u potpunosti i ono malo srpskih enklava.

ODGOVORITE
Name

Re

11.12.2022 13:03

Pa mora policija reagovat na nasilje i barikade. Zašto je to zastrašivanje kad regularna policija radi svoj posao.

Name

Nije istina!

11.12.2022 13:14

Pravoslavci su napustili instutucuje Republike Kosovo i ne dozvoljava se vakuum! Normalna akcija!

Name

DOK HOLIDEJ

11.12.2022 13:39

KOME I ŠTA PIŠETE PA TAJ LAJČAK TO I RADI I TA EUROPA KURTI JE DOBIO OD NJIH ODOBRENJE OVO JE ISPITIVANJE SRBIJE POŠTO NIŠTA VUČIĆ NE RADI SAMO OSUĐUJE ONI ĆE SUTRA UPASTI PRAVO NA SJEVER KOSOVA NAROD ĆE BJEŽATI ISTO KAO OLUJA KURTI ĆE REĆI VUČIĆ JE KRIV ON IH JE NAGOVORIO DA BJEŽE MI IH NE TJERAMO ISTO KAO U HRVATSKOJ. TAJ SCENARIO VIDI NEKO I SA OSNOVNOM ŠKOLOM.

Name

deja vu

11.12.2022 13:06

VEC VIDJENO, BRACO SRBI ...ISTI JE KOMAD ISTI ZAPLET I KRAJ.....BEOBALVANIZACIJA , UGROZENI NAROD, OSIM TOGA GOLORUK I NAPACEN ...PA DOKLE BRE OD VAS SE NE MOZE DISATI NORMALNO

ODGOVORITE
Name

DE

12.12.2022 00:02

Srbin čim se rodi on je ugrožen

Name

istina

11.12.2022 13:06

Kosovo je zavrsena stvar, ko misli da je to dio Srbije taj je lud...Savez Srbskih opstina ili nesto drugo je nesto sto ce se desiti ali ako neko misli da ce dobiti Republiku Srpsku na Kosovu taj je lud..Zna to Vučić jako dobro ali treba odglumiti da se bori .....

ODGOVORITE
Name

Kada je zavrsena

11.12.2022 17:27

Cemu frka.... ????

Name

Luka

11.12.2022 13:08

Moj herojski Srbski napaćeni Kosovski mučenički i najhrabriji narode želim vam svu sreću ovoga svijeta i da jednom dočekate slobodu. Vi ste najhrabriji narod na planeti. Čitam ova jadna saopštena rukovodstva Srbije i ne mogu da vjerujem do ovo izjavljuju. Svi fašisti zapadni se urotili protiv vas cilj otvaranje još jednog žarišta poslije Ukrajine jer im tamo slabo ide. Zar merkelova nije otvirila oči skepticima(u Srbiji su podanici) priznanjem da su Minski sporazumi bili kupovina vremena da se Kijev naoruža i pokrene oluju uDonbasu po ugledu na ustašku Hrvatsku i uz pomoć njenih instrukora. Nu pravim i čestitim Srbima u RS nihe mnogo lakše pod šapom kriminalne konvertitske vlasti koji primaju najveće neprijatelje Srba po svojim hacjendama i destilerijama i javno rasprodaju i ono malo što je ostalo od RS.

ODGOVORITE
Name

Goran

11.12.2022 13:57

Sasvim ispravno.Nema više koristiti struju džabe.To je na teritoriji države Kosovo i tu nema šta da traži zastava druge države tj.Srbije.Koliko Srbija duguje miliona Bosni i Hercegovini.Tome treba stati u kraj

ODGOVORITE
Name

Pera

11.12.2022 13:59

Vi samo obaveštavati koga? Njih bas briga sto vi obaveštavati gdje ta zaštita jadnom narodu?

ODGOVORITE
Name

Šonene

11.12.2022 14:32

Za sve ovo Srbija zna da će se dogoditi , u toku je scenario zauzimanja čitave teritorije Kosova i njena legalizacija. Sve je ovo smišljeno , i Srbija lijeka za ovo nema.Jadan narod.

ODGOVORITE
Name

Михаил

11.12.2022 15:13

Има лијека, веома брзооооо!!!!! Послије заузимања севера од стране Пипака, ДОГАЂАЈИ КРЕЋУ КАО НА ТРАЦИ!!!!!!! ИСХОД, СВЕ СРПСКЕ ДРЖАВЕ УЈЕДИЊЕНЕ.

Name

Re

11.12.2022 18:57

Опет ти Михаило баљезгаш о својим сновима.Нема српских држава ни ова вам није цела.Ти би да све државе назовеж српске у којима живе Срби,онда су то и ЕУ и Америка и ту има Срба.Може и тако онда ће и други ређи исто то и онда од Србије неби ни С остало јер би сви узели део за себе и зато ђути и нејављај се да неби остао и без тога што имаш.

Name

Neko ga navraca

11.12.2022 15:01

A ne vidi prave namjere....Losa procjena Kurtija....

ODGOVORITE
Name

Mig

11.12.2022 15:05

Nekome, neko ce zijaniti.....

ODGOVORITE
Name

I otici ce

11.12.2022 15:11

U svakom slucaju....

ODGOVORITE
Name

EU

11.12.2022 15:16

policija samo radi svoj posao u svojoj drzavi i to je to

ODGOVORITE
Name

f60

11.12.2022 15:38

Ljudi moji pamet u glavu ista evropa koja je trljala ruke od zadovoljstva je razbila Jugu zbog svojih interesa. Bosni su pripremili nestanak i podjelu ali ih zajebaše ameri svojom intervencijom. Isti scenario EU ima danas prema Srbiji jer oni ne mogu drugačije da funkcionišu nego destruktivno. Problem je da oni imaju nato snagu za leđima i računaju na nju u konačnici. Srbija mora raditi pametnije nego do sada a sa ovim rukovodstvom to nemože . Dođe li do sukoba zna se da če najveći gubitnik biti Srbija jer oni imaju sva moguća sredstva da bace na koljena bilo koju zemlju na Balkanu. EU treba vaša svježa krv , radna snaga i rudna bogatstva i za njih je sukob na Blkanu profit .

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

11.12.2022 20:54

Petkovic obavijestio Lajcaka...I,ok,hoce li nam reci sta je Lajcak na to odgovorio.Ali bas na to,a ne uopsteno nesto,nego bas na to obavijestenje,sta ce tacno reci.

ODGOVORITE