Корупција у БиХ препрека за кандидатски статус

Најава европског комесара за проширење Оливера Вархеља да би БиХ могла добити кандидатски статус је пружање руке помоћи БИХ, која неспровођењем потребних реформи није заслужила чланство у ЕУ, сагласни су аналитичари. Идентичне поруке стижу и од европских званичника, који не виде напредак у реформама.

Босна и Херцеговина 10.12.2022 | 20:30
Корупција у БиХ препрека за кандидатски статус

Буде ли у БиХ настављен убрзан процес формирања власти на свим нивоима, након децембарског самита ЕУ - Западни Балкан, већ 15. децембра Савјет ЕУ могао би одобрити БиХ статус кандидата за чланство у Европској унији, потврдио је европски комесар за проширење Оливер Вархељ.

Из Транспаренсија подсјећају да је БиХ добила најгори извјештај Европске комисије у региону. 

„Расправа о кандидатском статусу која се дешава већ неко вријеме у јавности након давања препоруке од стране Европске комисије је свакако важна, али треба имати у виду да је БиХ добила најгори извјештај Европске комисије када га поредите са регионом. Дакле, они су констатовали да није било никаквог напретка у борби против корупције, владавини права или било којој другој обчасти“, каже Срђан Благовчанин, предсједавајући Управног одбора Транспаренцyја у БиХ.

Као највећу препреку Босне и Херцеговине на путу ка ЕУ, европски званичници виде корупцију. 

„Корупција је токсична, она је нешто што нарушава и привреду и политику и дословно све животне сфере. Управо из тог разлога ми из Европске уније за искораке БиХ на европском путу највећи нагласак стављамо управо на борбу против корупције, односно унапређење рада правосуђа, владавину права – теме које су алфа и омега процеса приступања сада, а остаће и у будућности“, сматра Јохан Сатлер, шеф Делегације ЕУ.

БиХ, окована криминалном, корупцијом, слабом економијом, није заслужила кандидатски статус, јасна је порука ЕУ.

„Тренутно земље чланице разматрају ову иницијативу. Уколико буде донесена одлука да се БиХ одобри кандидатски статус, свима је наравно јасно да то неће бити засновано на томе да је земља постигла неки велики напредак током протеклог периода“, објашњава Јохана Стромквист, амбасадор Шведске у БиХ.

Ако је судити по реформама које је БиХ требала учинити да би постала чланицом ЕУ, напретка на том путу није било, сматра политички аналитичар Тања Топић. 

„Ја ћу подсјетити да је од 14 приоритета из Мишљења европске Комисије у периосу од 3-4 године, испуњен само један. Преведено на математички језик нама би за испуњавање свих постављених захтјева требало неких 50 година. То је врло јасан став и израз понашања овдашњих политичких елита када је ријеч о европској интеграцији“, објашњава Топић.

Дешавања у Украјини довела су до одређене промјене у политици проширења ЕУ и ублажавања односа ка БиХ, што је дар за домаће политичке елите, закључује Топић. 

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Цццц

10.12.2022 19:50

Ма није сто зезате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

10.12.2022 20:12

Уз васу подрску успио је да легализује покрадене изборе и на такав нацин постане предсједник РС а ви сте му у томе били подрска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота каква је власт

10.12.2022 20:23

И ста су радили у протекле 4 године? Не мозе милионер и криминалац Зоран Тегелтија бити на челу Савјета министара БиХ, министри Лучић и Митровић криминалци, а гдје су министри из ентитетских и кантоналних министарстава, директори криминалци, неће да мјењају законе, неће да се одрекну извлачења државних пара преко тендера, правосудје служи да штити корупцију…., углавном све накарадно…

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОРУПЦИЈА

10.12.2022 21:13

Ви сте је легализовали СНСД. Ви му је и одузмите.

Name

Приједорцанин М.

10.12.2022 21:33

Као грађанин БиХ сматрам да нисмо заслужили ни близу кандидатски статус.министар у корупцији и покраде лову суд га ставља у кућни притвор.

Name

Покрадена

11.12.2022 08:34

Ваш коментар је чињеница,све што сте написали у праву сте! Годинама преко тендера извлаче новац и трпају себи у џепове.Судови и тужилаштво су под шапом владајућих,криминалци нам воде државу и тешко овом народу.Дај боже да се нешто позитивно деси,тешко ће то ићи.Неда нико власт јер знају колико су ову државу опљачкали и бацили у амбис и шта их чека кад једног дана дође до потпуне смјене на свим нивоима власти.

Name

Кпд Фоца

10.12.2022 21:14

Ста је са мојим директором,Синисом Гољанином!!Када ви њега хапсите??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.12.2022 21:37

Цудна је та ЕУ. Тразе борбу против корупције, а позурују да се формира власт, која је производ корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

10.12.2022 22:20

Мрква се стално увецава, а стап постаје све краци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

10.12.2022 23:10

Док год нема градјанске дрзаве, остаце корупција и непотизам. Увијек је било, и кроз историју, „по бабу и по стрицевима“. То је нас менталитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

11.12.2022 00:28

Корупција и живи уз васу помоц народ растјеран опљацкан немоцан избори фарса ви све то пидрзаватееее дрзитеее помазете они легализују покраденоо бигате се ви и самоо малоо забринути помазере великодусно њ8хи само се преговарате гидинамааа типа лајцек вигемарк ињцкее итд ех све фарса нарид бјези умире трпи итако у круг од рата до данас! Све фарсааа криминалци покривени партијама тј групама лоповааа харају дрско јавно заробили институцијее натрпали са својом гласацком масинеријом без знања без мораалааа дрзаву претворили у приватну орцију харајуу на покраденом отетом уз бјелосвјетске хостаплере типy орбан ердоган вуциц рма дјукановиц цовиц итд итд плејадаа корумпираних харају!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранислав

11.12.2022 07:15

Наша највећа препрека за улазак у ЕУ је ЕУ! Они су ти који нам кроје капу и постављају ова дјубрад на власт, а не ми!!! То лицемјерство и ебање у мозак је њихова политика 30 година уназад! ЕУ се полако распада, а ми смо и даље наивне будалчине који се радује статусу кандидата!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корупција

11.12.2022 08:59

Па то је овде друштвено уређење !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

11.12.2022 09:56

То и јесте пресло у друствено уредење и било би паметно све то предати меди брунди јер је то његова најслада посластица.

Name

#

12.12.2022 07:25

Корупција односно скоруп(ција) скоруп =кајмак омастити новчанике

Name

#

12.12.2022 07:39

а држава је крава коју музе како ко стигне

Name

Хахаха

11.12.2022 09:48

Па у еу је веца корупција него код нас бас це те нам ви реци. Немамо се за ста кандидовати нит нас интересује васа понуда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

11.12.2022 15:31

Опет се фолирају, насли су као разлог да не. Неки дан је ухапсена госпога из ЕУ парламента, због корупције и криминала.Цитам неки дан, да је у ЕУ парламенту и медју остали високим циновницима ЕУ, криминала као у прици. И они некоме цитају литаније? Било би лепо да бар буду искрени, па нам казу, узалуд се надате.Осим тога то би била кандидатура некако напола.Договорили су утесну награду за тз западни Балкан, али тек од 2024 да укину роминг у мобилној телефонији. Треба заврнути рукаве, ухватити се посла било каквог и куцити куцу без ЕУ лазова. Али треба све њихове циновнике замолити да оду, јер таква сметала и лазови нам нетребају. Ако требају посао нека иду у Украјину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

11.12.2022 16:51

Знамо ми то Сатлеру и без тебе, немаш шта паметовати јер и ви из ЕУ сте ту дубоко умијешани.Највише захваљујући вама корупција у БиХ је посве нормална појава и присутна је у цјелокупном друштву, у свим областима. Једино сиротиња и онај поштени дио народа који једва саставља крај с крајем нису ту умијешани или су врло мало присутни али они ту немогу помоћи а они који треба да буду главни покретачи и носиоци борбе против корупције су у њој "до грла" и нису луди да било шта предузимају. Они су ријеч срамота избрисали из ријечника у БиХ а за кориштење и значење ријечи криминал, лоповлук, криминалац имају замјенске ријечи - снашо се. Највише захваљујући вама из ЕУ, јер док је њих има и вас у БиХ. Нажалост.

ОДГОВОРИТЕ