Korupcija u BiH prepreka za kandidatski status

Najava evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelja da bi BiH mogla dobiti kandidatski status je pružanje ruke pomoći BIH, koja nesprovođenjem potrebnih reformi nije zaslužila članstvo u EU, saglasni su analitičari. Identične poruke stižu i od evropskih zvaničnika, koji ne vide napredak u reformama.

Bosna i Hercegovina 10.12.2022 | 20:30
Korupcija u BiH prepreka za kandidatski status

Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU - Zapadni Balkan, već 15. decembra Savjet EU mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelj.

Iz Transparensija podsjećaju da je BiH dobila najgori izvještaj Evropske komisije u regionu. 

„Rasprava o kandidatskom statusu koja se dešava već neko vrijeme u javnosti nakon davanja preporuke od strane Evropske komisije je svakako važna, ali treba imati u vidu da je BiH dobila najgori izvještaj Evropske komisije kada ga poredite sa regionom. Dakle, oni su konstatovali da nije bilo nikakvog napretka u borbi protiv korupcije, vladavini prava ili bilo kojoj drugoj občasti“, kaže Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora Transparencyja u BiH.

Kao najveću prepreku Bosne i Hercegovine na putu ka EU, evropski zvaničnici vide korupciju. 

„Korupcija je toksična, ona je nešto što narušava i privredu i politiku i doslovno sve životne sfere. Upravo iz tog razloga mi iz Evropske unije za iskorake BiH na evropskom putu najveći naglasak stavljamo upravo na borbu protiv korupcije, odnosno unapređenje rada pravosuđa, vladavinu prava – teme koje su alfa i omega procesa pristupanja sada, a ostaće i u budućnosti“, smatra Johan Satler, šef Delegacije EU.

BiH, okovana kriminalnom, korupcijom, slabom ekonomijom, nije zaslužila kandidatski status, jasna je poruka EU.

„Trenutno zemlje članice razmatraju ovu inicijativu. Ukoliko bude donesena odluka da se BiH odobri kandidatski status, svima je naravno jasno da to neće biti zasnovano na tome da je zemlja postigla neki veliki napredak tokom proteklog perioda“, objašnjava Johana Stromkvist, ambasador Švedske u BiH.

Ako je suditi po reformama koje je BiH trebala učiniti da bi postala članicom EU, napretka na tom putu nije bilo, smatra politički analitičar Tanja Topić. 

„Ja ću podsjetiti da je od 14 prioriteta iz Mišljenja evropske Komisije u periosu od 3-4 godine, ispunjen samo jedan. Prevedeno na matematički jezik nama bi za ispunjavanje svih postavljenih zahtjeva trebalo nekih 50 godina. To je vrlo jasan stav i izraz ponašanja ovdašnjih političkih elita kada je riječ o evropskoj integraciji“, objašnjava Topić.

Dešavanja u Ukrajini dovela su do određene promjene u politici proširenja EU i ublažavanja odnosa ka BiH, što je dar za domaće političke elite, zaključuje Topić. 

(BN)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Cccc

10.12.2022 19:50

Ma nije sto zezate

ODGOVORITE
Name

Pa

10.12.2022 20:12

Uz vasu podrsku uspio je da legalizuje pokradene izbore i na takav nacin postane predsjednik RS a vi ste mu u tome bili podrska

ODGOVORITE
Name

Sramota kakva je vlast

10.12.2022 20:23

I sta su radili u protekle 4 godine? Ne moze milioner i kriminalac Zoran Tegeltija biti na čelu Savjeta ministara BiH, ministri Lučić i Mitrović kriminalci, a gdje su ministri iz entitetskih i kantonalnih ministarstava, direktori kriminalci, neće da mjenjaju zakone, neće da se odreknu izvlačenja državnih para preko tendera, pravosudje služi da štiti korupciju…., uglavnom sve nakaradno…

ODGOVORITE
Name

KORUPCIJA

10.12.2022 21:13

Vi ste je legalizovali SNSD. Vi mu je i oduzmite.

Name

Prijedorcanin M.

10.12.2022 21:33

Kao građanin BiH smatram da nismo zaslužili ni blizu kandidatski status.ministar u korupciji i pokrade lovu sud ga stavlja u kućni pritvor.

Name

Pokradena

11.12.2022 08:34

Vaš komentar je činjenica,sve što ste napisali u pravu ste! Godinama preko tendera izvlače novac i trpaju sebi u džepove.Sudovi i tužilaštvo su pod šapom vladajućih,kriminalci nam vode državu i teško ovom narodu.Daj bože da se nešto pozitivno desi,teško će to ići.Neda niko vlast jer znaju koliko su ovu državu opljačkali i bacili u ambis i šta ih čeka kad jednog dana dođe do potpune smjene na svim nivoima vlasti.

Name

Kpd Foca

10.12.2022 21:14

Sta je sa mojim direktorom,Sinisom Goljaninom!!Kada vi njega hapsite??

ODGOVORITE
Name

Direkt

10.12.2022 21:37

Cudna je ta EU. Traze borbu protiv korupcije, a pozuruju da se formira vlast, koja je proizvod korupcije.

ODGOVORITE
Name

razumio

10.12.2022 22:20

Mrkva se stalno uvecava, a stap postaje sve kraci!

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

10.12.2022 23:10

Dok god nema gradjanske drzave, ostace korupcija i nepotizam. Uvijek je bilo, i kroz istoriju, „po babu i po stricevima“. To je nas mentalitet.

ODGOVORITE
Name

Pa

11.12.2022 00:28

Korupcija i živi uz vasu pomoc narod rastjeran opljackan nemocan izbori farsa vi sve to pidrzavateeee drziteee pomazete oni legalizuju pokradenoo bigate se vi i samoo maloo zabrinuti pomazere velikodusno nj8hi samo se pregovarate gidinamaaa tipa lajcek vigemark injckee itd eh sve farsa narid bjezi umire trpi itako u krug od rata do danas! Sve farsaaa kriminalci pokriveni partijama tj grupama lopovaaa haraju drsko javno zarobili institucijee natrpali sa svojom glasackom masinerijom bez znanja bez moraalaaa drzavu pretvorili u privatnu orciju harajuu na pokradenom otetom uz bjelosvjetske hostaplere tipy orban erdogan vucic rma djukanovic covic itd itd plejadaa korumpiranih haraju!!!!

ODGOVORITE
Name

Branislav

11.12.2022 07:15

Naša najveća prepreka za ulazak u EU je EU! Oni su ti koji nam kroje kapu i postavljaju ova djubrad na vlast, a ne mi!!! To licemjerstvo i ebanje u mozak je njihova politika 30 godina unazad! EU se polako raspada, a mi smo i dalje naivne budalčine koji se raduje statusu kandidata!!!

ODGOVORITE
Name

Korupcija

11.12.2022 08:59

Pa to je ovde društveno uređenje !

ODGOVORITE
Name

Kris

11.12.2022 09:56

To i jeste preslo u drustveno uredenje i bilo bi pametno sve to predati medi brundi jer je to njegova najslada poslastica.

Name

#

12.12.2022 07:25

Korupcija odnosno skorup(cija) skorup =kajmak omastiti novčanike

Name

#

12.12.2022 07:39

a država je krava koju muze kako ko stigne

Name

Hahaha

11.12.2022 09:48

Pa u eu je veca korupcija nego kod nas bas ce te nam vi reci. Nemamo se za sta kandidovati nit nas interesuje vasa ponuda.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

11.12.2022 15:31

Opet se foliraju, nasli su kao razlog da ne. Neki dan je uhapsena gospoga iz EU parlamenta, zbog korupcije i kriminala.Citam neki dan, da je u EU parlamentu i medju ostali visokim cinovnicima EU, kriminala kao u prici. I oni nekome citaju litanije? Bilo bi lepo da bar budu iskreni, pa nam kazu, uzalud se nadate.Osim toga to bi bila kandidatura nekako napola.Dogovorili su utesnu nagradu za tz zapadni Balkan, ali tek od 2024 da ukinu roming u mobilnoj telefoniji. Treba zavrnuti rukave, uhvatiti se posla bilo kakvog i kuciti kucu bez EU lazova. Ali treba sve njihove cinovnike zamoliti da odu, jer takva smetala i lazovi nam netrebaju. Ako trebaju posao neka idu u Ukrajinu.

ODGOVORITE
Name

bosanac

11.12.2022 16:51

Znamo mi to Satleru i bez tebe, nemaš šta pametovati jer i vi iz EU ste tu duboko umiješani.Najviše zahvaljujući vama korupcija u BiH je posve normalna pojava i prisutna je u cjelokupnom društvu, u svim oblastima. Jedino sirotinja i onaj pošteni dio naroda koji jedva sastavlja kraj s krajem nisu tu umiješani ili su vrlo malo prisutni ali oni tu nemogu pomoći a oni koji treba da budu glavni pokretači i nosioci borbe protiv korupcije su u njoj "do grla" i nisu ludi da bilo šta preduzimaju. Oni su riječ sramota izbrisali iz riječnika u BiH a za korištenje i značenje riječi kriminal, lopovluk, kriminalac imaju zamjenske riječi - snašo se. Najviše zahvaljujući vama iz EU, jer dok je njih ima i vas u BiH. Nažalost.

ODGOVORITE