Ватрогасци под притиском јер траже своја права

Удружење професионалних ватрогасаца-спасилаца Републике Српске прву годишњу Скупштину одржало је у Требињу и то као знак подршке колегама из Требиња који се налазе под великим притиском од стране градске управе Требиње.

Република Српска 10.12.2022 | 17:40
Ватрогасци под притиском јер траже своја права

Један број припадника Територијалне ватрогасне јединице Требиње већ мјесецима изложен је притиску од стране градске управе Требиње и то само зато што траже да се испоштују потписане одредбе из колективног уговора што је законска обавеза, а којима би ватрогасцима плата била већа за 15 посто.

„Суштина је да се поштују законске норме и законски акти. Циље нашег Удружења је унапређење и спровођење законских норми“, каже Срђан Шушић из ТВЈ Требиње.

Подршка требињским ватрогасцима стигла је и од Удружење професионалних ватрогасаца-спасилаца Републике Српске, које је у Требињу  организовало прву годишњу скупштину.

Саво Бубић, предсједник Скупштине Удружења професионалних ватрогасаца-спасилаца Републике Српске истиче да је проблем тај што се ватрогасаца сјете само када затребају.

“Брзо  паднемо у заборава и ми и наши проблеми. Скупштина је данас у Требињу како би Удружење дало подршку нашим колегама који имају проблеме у остваривању својих права”, објашњава Бубић.

Миле Вукман, предсједник Удружења професионалних ватрогасаца-спасилаца Републике Српске каже да се од локаланих управа тражи да се испоштују сви закони, поготово они из ПК уговора. 

„Свака управа мора да изради акт о процјени ризика. Ватрогасци-спасиоци раде на пословима са увећаним ризиком, те им слиједи 15 посто. Ми видимо да поједине општине то имају, конкретно у Броду нема тих проблема, то је све ријешено, али има у другим градовима. Ми желимо да укажемо на то и покушамо то да ријешимо“, каже Вукман.

Удружење професионалних ватрогасаца-спасилаца Републике Српске постоји већ годину дана и главни циљ му је унапређење положаја ватрогаса.

(БН/ фото: БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Пр

10.12.2022 17:30

Почело је?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

10.12.2022 18:21

Јел ми може неко реци колика је плата ватрогасца у Р.Српској.И сам сам колега ватрогасац у Федерацији па ме интересује ради успоредбе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрска ватрогасцима

10.12.2022 20:31

Докле више да сви служимо мафији која је опљачкала државу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад обавезно

11.12.2022 01:42

Силом натјерати,Градоначелника Требиња да обавља послове ватрогасца,ни случајно му дозволити да избјегне ту обавезу.

ОДГОВОРИТЕ