Vatrogasci pod pritiskom jer traže svoja prava

Udruženje profesionalnih vatrogasaca-spasilaca Republike Srpske prvu godišnju Skupštinu održalo je u Trebinju i to kao znak podrške kolegama iz Trebinja koji se nalaze pod velikim pritiskom od strane gradske uprave Trebinje.

Republika Srpska 10.12.2022 | 17:40
Vatrogasci pod pritiskom jer traže svoja prava

Jedan broj pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje već mjesecima izložen je pritisku od strane gradske uprave Trebinje i to samo zato što traže da se ispoštuju potpisane odredbe iz kolektivnog ugovora što je zakonska obaveza, a kojima bi vatrogascima plata bila veća za 15 posto.

„Suština je da se poštuju zakonske norme i zakonski akti. Cilje našeg Udruženja je unapređenje i sprovođenje zakonskih normi“, kaže Srđan Šušić iz TVJ Trebinje.

Podrška trebinjskim vatrogascima stigla je i od Udruženje profesionalnih vatrogasaca-spasilaca Republike Srpske, koje je u Trebinju  organizovalo prvu godišnju skupštinu.

Savo Bubić, predsjednik Skupštine Udruženja profesionalnih vatrogasaca-spasilaca Republike Srpske ističe da je problem taj što se vatrogasaca sjete samo kada zatrebaju.

“Brzo  padnemo u zaborava i mi i naši problemi. Skupština je danas u Trebinju kako bi Udruženje dalo podršku našim kolegama koji imaju probleme u ostvarivanju svojih prava”, objašnjava Bubić.

Mile Vukman, predsjednik Udruženja profesionalnih vatrogasaca-spasilaca Republike Srpske kaže da se od lokalanih uprava traži da se ispoštuju svi zakoni, pogotovo oni iz PK ugovora. 

„Svaka uprava mora da izradi akt o procjeni rizika. Vatrogasci-spasioci rade na poslovima sa uvećanim rizikom, te im slijedi 15 posto. Mi vidimo da pojedine opštine to imaju, konkretno u Brodu nema tih problema, to je sve riješeno, ali ima u drugim gradovima. Mi želimo da ukažemo na to i pokušamo to da riješimo“, kaže Vukman.

Udruženje profesionalnih vatrogasaca-spasilaca Republike Srpske postoji već godinu dana i glavni cilj mu je unapređenje položaja vatrogasa.

(BN/ foto: BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Пр

10.12.2022 17:30

Почело је?

ODGOVORITE
Name

Realno

10.12.2022 18:21

Jel mi može neko reci kolika je plata vatrogasca u R.Srpskoj.I sam sam kolega vatrogasac u Federaciji pa me interesuje radi usporedbe.

ODGOVORITE
Name

Podrska vatrogascima

10.12.2022 20:31

Dokle više da svi služimo mafiji koja je opljačkala državu?

ODGOVORITE
Name

Sad obavezno

11.12.2022 01:42

Silom natjerati,Gradonačelnika Trebinja da obavlja poslove vatrogasca,ni slučajno mu dozvoliti da izbjegne tu obavezu.

ODGOVORITE