ЦИК подноси пријаве за лажно пријављивање

Незадовољни одлукама Централне изборне комисије, политичари и политичке странке у посљедњих неколико мјесеци поднијели су десетине кривичних пријава против чланова ЦИК-а, који сада, с друге стране, разматрају могућност да против оних који су подносили кривичне пријаве поднесу кривичну пријаву због лажног пријављивања кривичног дјела.

Босна и Херцеговина 09.12.2022 | 10:29
ЦИК подноси пријаве за лажно пријављивање

"Немам никакав проблем са кривичним пријавама. Предлажем да прођемо кроз кривичне пријаве против чланова ЦИК-а и да пошаљемо ургенцију за приоритетно рјешавање тих пријава и у сваком случају гдје дође до обуставе истраге - да се поднесу кривичне пријаве за лажно пријављивање кривичног дјела", предложила је Вања Бјелица Прутина, члан ЦИК-а, наглашавајући да је недопустиво стварање атмосфере страха, пријетњи, застрашивања и говора мржње само зато што је неко радио свој посао.

На самој сједници ЦИК-а истакнуто је да је договор да се не коментаришу и да се не излази у јавност са стварима о којима процес још траје, и у својим дискусијама остали чланови ЦИК-а подржали су приједлог Бјелица Прутине.

"Невјероватно ми је да најистакнутији носиоци јавних функција сматрају да је потпуно нормално и прихватљиво да се за сваку иоле значајнију одлуку подносе кривичне пријаве против чланова. Евидентно је да се подношење кривичних пријава против чланова ЦИК-а у задње три године користи као инструмент уцјене, принуде и застрашивања", истакла је Бјелица Прутина.

Када је ријеч о самим кривичним пријавама, у посљедњих пар мјесеци било их је неколико. Само је СНСД у два или три наврата подносио кривичне пријаве, посљедни пут јер је ЦИК "неважећи" листић прогласио важећим. Такође, странка БОСС Мирнеса Ајановића у неколико наврата подносила је кривичну пријаву против чланова ЦИК-а, а и неки појединачни актери као што је Иван Бегић, кандидат за предсједника, односно потпредсједника Републике Српске, такође су тражили кривичну одговорност чланова ЦИК-а. Кривичне пријаве углавном су се односиле на несавјестан рад у служби или злоупотребу службеног положаја.

Правни стручњаци са којима смо разговарали истичу да у неким случајевима има елемената кривичног дјела у одлукама које је доносио ЦИК, тачније да се може тражити кривична одговорност, међутим има истине у томе и да подношење самих кривичних пријава на одлуке које су утемељене у закону представљају чин застрашивања.

"Утисак је да се кривичне пријаве штанцају и фабрикују и када има и када нема основа за њих. Тај институт кривичне пријаве толико је дерогиран и просто се намеће утисак да се ради о притиску, застрашивању и једној врсти политичког театра. Не само да је обесмишљен тај институт, већ смо дошли до нивоа да су нам криминал и корупција прихватљиво понашање и у том смислу треба гледати и на те кривичне пријаве", рекла је Тања Топић, политичка аналитичарка.

Она истиче да ЦИК са најавом да ће подносити кривичне пријаве за лажно пријављивање кривичног дјела улази у ту врсту игре са политичким актерима и бесмислене тракавице које понекад вријеђају интелигенцију.

"Знамо да у коначници то неће дати резултате нити ће донијети неку врсту епилога и осим медијске сензације и пуњења новинских стубаца - неће бити ништа", рекла је Топићева.

Што се тиче самог Кривичног закона БиХ, кривично дјело лажно пријављивање дефинисано је чланом 234, у којем се наводи "Ко пријави неко одређено лице да је учинило кривично дјело прописано законом БиХ, а зна да то лице није починилац, биће кажњен казном затвора од шест мјесеци до пет година".

Милан Петковић, адвокат и посланик УС у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, говорећи о посљедњем случају због којег су чланови ЦИК-а добили кривичне пријаве, рекао је да је одлука ЦИК-а у процесу избора делегата из Републике Српске у Дом народа парламента БиХ незаконита те да је ЦИК одлуком о прихватању "неважећег листића изашао из законских оквира".

"Они су могли једино да утврде да ли је гласање спроведено у складу са законом или не и да се врати на поновно гласање", рекао је Петковић.

(Независне/ фото: ЦИК БиХ)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

БАЊА ЛУКА

09.12.2022 09:49

Зашто одма послије избора нисте изашли и јавно рекли ми подносимо оставке наређено нам је да Додига прогласимо за предсједника иако је покрао изборе ,а сад ту кукумачете представа за јадни народ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неки

09.12.2022 12:07

Од њих нису смјели ,мозда су добро наградени од Баје ал насим новцима зато нису могли поднијети оставке

Name

Значи

09.12.2022 22:59

Ту је,,ко кога стигне,,

Name

Рајна

09.12.2022 09:51

Ста ви из ЦИК глумите ви и васе кривицне пријаве као да ви имате савјести .Прво сте допустили да се покраду гласови за Додика јер је он вас цовјек а он вама за услугу све дао на тацну да мозете харати по Републици Српској.Зато се немојте проваљивати кад сте сви продане дусе.Ал неко це испастати васе грехе сто нисте радили ниста са савјесцу исто као додик и његова црвена свита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесен

09.12.2022 14:57

Браво, свака цаст и нек си им се наговорио

Name

Нена

09.12.2022 09:59

Јесу ли то кренули међусобни обрачуни између ЦИКа и политичара таква нам је и сва политика да је ЦИК радио како треба сад не бисмо имали овакве обрачуне и разне жалбе и тужбе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

09.12.2022 11:25

Ма ово је ЦИК кренуо по новом Додиковом закону...кривична због лажног говора, лажног представљања чињеница и остали глупости. Ето ко другом јаму сам у њу упада...

Name

Оракле

09.12.2022 10:04

ЦИК је дио криминалне хоботнице М. Додика, која има подрску ЕУ јер, главни приоритет је улазак у НАТО - као доказ слузи рат у Украјини!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

09.12.2022 10:08

Најнеспособнија изборна комисија коју је БиХ до сада имала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

09.12.2022 10:25

Ваша једина грешка је што сте директни сауцесници у прљавим играма СНСД Мислим да би прече било да поднесете кривичне пријаве за јасно учињен криминал него за лажно подношење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

09.12.2022 10:44

Кривичне пријаве су поднесене са дебелим разлозима, прво кад се присјетимо одгађања избора 2020.године када су избори помјерени мимо законских рокова, па када када су поништени избори у Добоју и направљена невиђена хајка након чега 80 посто Добојлија није изашло на поновљене изборе јер се пријетило грађанима Добоја, па до случаја када је наређено поновно бројање гласова након избора 02.октобра ове године а није било завршено ни првобитно бројање што је директно у супротности са Изборном закону БиХ па до сада најновијег случаја када је признат гласачки листић који је био попуњен супротно упутству за гласање за Дом народа БиХ. На све то Суд и Тужилаштво БиХ су скрштених руку посматрали кршење закона од стране појединих чланова ЦИК-а и све пријаве су пале! А зашто? Па због тога што Ранко Дебевец предсједник Суда БиХ и Суад Арнаутовић предсједник ЦИК-а БиХ намијештају састав судског вијећа које одлучује о тим стварима исто како што су скоро двије године држали у ладици предмет по тужби за оспоравање избора чланова ЦИК-а који су изабрани без јавног конкурса па кад су успјели да пронађу судије који ће тужбу одбити тад су формирали судско вијеће које је тако и одлучило! Замислите сад апсурда да они који крше закон а то су поједини чланови ЦИК-а БиХ сад пријете онима који указују на њихове малверзације да ће их тужити зато што су примијетили њихове малверзације, па мајко мила и драга до којих граница сежу апсурди и још се нађу неки квази аналитичари који то подржавају, ахахахахахахахаха, ти људи су стварно за колективне психијатрије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

09.12.2022 12:08

? то је истина.

Name

Ре

09.12.2022 14:37

Бљузго ста сте радили са врецама у којима су били празни листици? Лопове,све сте покрали и прогласили слепцима.

Name

Милан за Ре

09.12.2022 15:18

Имаш ли иједан аргумент да супротставиш овоме што је наведено? Немаш! Зато паметнији си кад ћутиш!

Name

Ланми

09.12.2022 22:47

Миланче помињеш Добој и тврдиш да је на поновљеним изборима није изашло 18 000 бирача а у ствари се ради о криминалу чланова бирачких одбора и ГИК Добој.ЦИК је поднио кривичне пријаве против 420 чланова из 89 бирачких одбора а Окружно тужилаштво Добој против истих подигло оптужнице које су све судски потврђене!И ови избори су обиловали неправилностима,фалсификовањем потписа,фалсификовањем записника и сл.тако да јавност никад неће сазнат стварне резултате.Миланче упорно се трудиш да одбраниш неодбрањиво.Труд ти је узалудан

Name

055

09.12.2022 10:59

То је куповина времена,и замазивање коруптивних радњи у ЦИК-у.Треба извршити притисак на правосуђе да ријешава предмете неспорне изборне крађе,што значи један украдени глас је КД као и десетине хиљада.Друго је што ЦИК манипулише па каже ,јесте украдени су али то не утиче на коначан резултат и слично,крађа је противзаконита и не може се амнестирати на тај начин,јер оправдано сумњам да сте узели паре и функционишетт као корумпиран тим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

09.12.2022 11:01

ЦИК-ха, ха, ха..... Па опет ха, ха, ха.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

По глави

09.12.2022 11:34

Гдје су господо конацни резултати бројања. Срам вас било. Покриј те се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

09.12.2022 11:42

Нека Бог суди цлановима ЦИКа за уцињену неправду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

(((((

09.12.2022 12:16

МА ВИ СТЕ ИЗГЛЕДА ИСПРЕД БОГА КАД ВАМ СТА ПАДНЕ НА ПАМЕТ ПОЦИЊЕТЕ НАРОДУ ИСПИРАТИ МОЗК .ВИ ИМАТЕ ПРАВО НА СВЕ А ОВИ БИЈЕДНИЦИ САМО ДА КЛИМАТАЈУ ГЛАВОМ.