Хвала добрим људима што помажу јавне кухиње

Када они чија је дужност да својим становницима обезбеде пристојан живот то не чине, неизоставна је помоћ хуманих грађана Републике Српске.

Република Српска 07.12.2022 | 20:34
Хвала добрим људима што помажу јавне кухиње

На подручју БиХ свако шесто домаћинство је сиромашно а половина становништва је на рубу сиромаштва, кажу раније објављени подаци УН.

У вријеме поскупљења свих животних намирница, док грађани куповину обављају искључиво по акцијским ценама, поједини политичари негирају постојање сиромаштва у нашој држави, иако подаци кажу да је 15% становништва у апсолутном сиромаштву.

- Данашње политичко друштво отуђило се од грађана и не може јасно да види њихов живот, каже социолог Владимир Васић.

"То су обично дрске квалификације да нема гладних, болесних, да нема потребитих, па нека та господа која даје такве паушалне изјаве, нека мало прођу кроз град, кроз мјесто гдје живе, нека се мало спусте на земљу, нека не буду на висини, да виде људе који су потребити, који су на контејнерима који траже кору хљеба. Али, ти људи су достојанствени, нису духом сиромашни, можда су материјално сиромашни али су богатији од тих који дају такве дрске изјаве, а сви знамо ко даје такве изјаве и ко су", истиче Васић.

Ове године, уочи Васкршњих празника, Влада Републике Српске донирала је 318.000 КМ јавним кухињама које дјелују на подручју Српске.

"Ипак, да нема обичних грађана хуманог срца, поједине јавне кухиње не би успеле да обезбеде све потребне оброке. Ја кажем увијек, хвала драгом богу и хвала добрим људима", каже Мирослав Субашић из народне кухиње „Мозаик пријатељства“ у Бањалуци.

Добар пример грађанина хуманисте јесте активиста Душко Тадић из Бањалуке, који већ шесту годину за редом прикупља средства за никољданске пакетиће која су намењена угроженој деци.

"Ми се трудимо да подијелимо дјеци из социјално угрожених породица, дјеци са инвалидитетом као и дјеци са потешкоћама у развоју, исто тако и дјеци са родитељима са инвалидитетом. Поред тога ми никада нисмо никога дословно одбили, ко год нам је тражио пакетиће ако имамо ми смо то донирали, објашњава Тадић.

Када они чија је дужност да својим становницима обезбеде пристојан живот то не чине, неизоставна је помоћ хуманих грађана Републике Српске.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

кухар

07.12.2022 19:42

Сраота је да уопсте постоје јавне кухиње,на другој страни се краду милиони ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсиница

07.12.2022 22:26

Мирослав Субашић је човјек великог срца. Помазем и подрска сам Мозаику кад год сам у прилици. Прво њима. Његов однос према Удрузењу путем којег помазе људима је опредјељујући за све који зеле помоци.

Name

Борац

08.12.2022 14:22

Ста казе рудоња. Нема гладни,показите ми ко је гладан.

Name

Нека нама Нашег Додика

07.12.2022 21:13

Са толиким буџетом могао би издвојити који милион да народ не гладује...срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

07.12.2022 22:34

Молим великога Бога да награди свакога ко на било који начин помаже овакав вид хуманитарног рада

Name

Нека вама баје

08.12.2022 00:00

А шта ће он??,Мора и он нешто трошити,......

Name

Сагитариус

08.12.2022 07:15

Држава би могла знатно више да помогне грађанима који су осиромашени, и који су у стању социјалне потребе, укидањен, или смањењем стопе ПДВ-а, на основне животне намирнице, као и " замрзавањем " цијена појединих артикала, рецимо цијене хљеба. Колико мало емпатије држава има према сиротињи, може се видјети и из постојеће законске уредбе која приватницима који би хтјели да донирају вишак оброка, односно намирница, одређује плаћање пореза на ту донацију. Знаћи по одредби државе, боље је бацити стотине тона намирница, него их донирати јавним кухињама!!?? Ово је апсурдна законска одредба, ако узмемо у обзир ћињеницу, да се свугдје у Европи, приватницима који донирају новац, или храну, односно онима који се баве хуманитарним радом,држава укида порез!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

08.12.2022 09:52

Коме јос није јасно да држава није да помазе народу већ да опљачка ово мало сто је остало.Нарид ко овце кад иду на клање ови сто гласају за секту.Јадни и биједни треба ударати јос јаче,мозе се јос трпити???

Name

Срцуленце

08.12.2022 13:53

Хвала ЕУ која је омогуцила запосљавање насим народима, па да не морају и они просити у реду испред јавне кухиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко ли пресијеца

08.12.2022 16:15

Врпцу док се отварају Јавне Кухиње,??можда исти они који отварају и Јавне Ку.е !!.........,

ОДГОВОРИТЕ